Chrudimské noviny Bydlí se v Gorkého ulici v domě, který nebyl zkolaudován? Válka starousedlíků proti "náplavám" pokračuje

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Bydlí se v Gorkého ulici v domě, který nebyl zkolaudován? Válka starousedlíků proti "náplavám" pokračuje

Chrudim - V Gorkého ulici se zdejší zahrádkářská kolonie postupně mění v obytnou zónu. Z kdysi maličkých domků s pár metry pozemku se tak stávají plnohodnotné domy, v nichž řada lidí bez problémů bydlí. To se však nelíbí několika místním. Tvrdí, že domy nejsou zkolaudované.

Bydlení v domě, který neprošel kolaudací je sice možné, ale takoví obyvatelé musí mít speciální povolení od Stavebního odboru MěÚ Chrudim. Ten povolení vydává, navíc jen na omezenou dobu. Rozhodně to nejsou roky. A jelikož starat se o záležitosti druhých lidí je českým národním sportem, právě v Gorkého ulici se sousedi lidí, kteří v údajně nezkolaudovaném domě bydlí, rozhodli informovat šéfa stavebního odboru Vladimíra Bálka. Byl to přitom právě Bálek, kdo neměl problém s vydáním stavebního povolení na rekonstrukci hotelu Bohemia. Ten nejen že dnes pomalu zarůstá plevelem, ale především stál v době vydávání povolení v městské památkové zóně. Některé jeho přístavby však prý podle odborníků vážně narušují jeho charakter.

Sporný kousek území, kterého se místní nechtějí vzdát bez boje. Začnou tedy hromadně udávat stavitele rodinných domků?  Foto: Chrudimské noviny

Co tak strašného se děje v Gorkého ulici, kde místní třeba v nedávné době začali bojovat o zachování několika stromů, jež mají údajně jít brzy k zemi? Jeden nedostavěný dům je zde dlouhodobě obýván bez toho, aby prošel kolaudací. „Když jsme před čtyřmi lety stavěli dům, nemohli jsme se do něho nastěhovat dřív, než byla hotová kolaudace. A taky jsem musel hned připevnit na plot číslo našeho domu. Na Rozhledně, v prodloužené Gorkého ulici, v zahrádkářské kolonii je už téměř rok nedodělaný dům bez čísla popisného a v něm se bydlí. Nechápu, jak je to možné,“ diví se Chrudimák, jenž si z pochopitelných důvodů přeje zůstat v anonymitě. „Majitel, nejenže nedodělal dům, ale ani kolem domu není žádná úprava. Navíc, mají tam věčně špatně zaparkovaná auta, takže kdyby někde hořelo, hasiči nebo záchranka budou mít problémy se přes ně dostat. Je to zvláštní, ale na nás ostatní, kteří jsme nedávno stavěli, měl stavební odbor tvrdé požadavky a tady si majitel dělá co chce! Popelnice je pro majitele domu taky velkou neznámou, nikdy ji před domem nemá,“ zlobí se obyvatel Gorkého ulice.

Za zelenou Chrudim bojuje především místní kaktusář Pavel Pavlíček.  Foto: Chrudimské noviny

Vladimír Bálek slibuje, že celou věc prošetří. „Stavba rodinného domu má vydané stavební povolení. Stavební úřad na základě upozornění bude postupovat v souladu se stavebním zákonem,“ tvrdí šéf stavebního odboru. Co přesně to znamená, už ale sdělovat nechce. Nakolik se v tomto případě jedná o pokračující spor, v němž starousedlíci bojují o zachování kousku zeleně v místech, kam chodí venčit své psy, tak zůstává záhadou. Přesto se vysvětlení přímo nabízí. Místním zařazení zeleného pruhu do obytné zóny vadí a právě stavby domů v místech bývalých zahrádek je důvodem, proč se město snaží zdejší neutěšenou situaci nějakým způsobem konsolidovat.

red

Reklama

Obrázek uživatele golfmusic@seznam.cz
#2418 golfmusic@seznam.cz 19. Prosinec 2014 - 13:15
Vážení soudruzi a ti co už v žádných jiných stranách nemohou uspět.Starejte se hlavně o sebe.