Chrudimské noviny Nové dětské hřiště na Legumě jen tak nevznikne, městu chybí architektonická studie a místo pro jeho výstavbu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Nové dětské hřiště na Legumě jen tak nevznikne, městu chybí architektonická studie a místo pro jeho výstavbu

Chrudim - Sídliště na Legumě mládne a s přibývajícími rodinami se zde čím dál častěji objevují i malé děti. Nabízí se proto otázka ze známé písně „Co děti, mají si kde hrát?“ Podle místních obyvatel je totiž právě míst k dětským hrám v této lokalitě fatální nedostatek.

Město se sice snaží v posledních letech zastaralé herní prvky vyměňovat, ale rychlost není podle všeho závratná. Naposledy se tak dočkalo největší sídliště U Stadionu, kde však pohotový vandal jednu z prolézaček hbitě zničil do týdne od předání hřiště veřejnosti. Za takové situace se úředníkům a politikům do rekonstrukcí a budování nových hřišť příliš nechce. „Zajímalo by mne, co mohu jako občan města Chrudim učinit pro zřízení dětského hřiště na sídlišti Leguma. Vzhledem k tomu, že v uvedené části města probíhá znatelná generační obměna, nachází se zde vysoký počet mladých rodin s malými dětmi, které si nemají kde hrát. Na celém sídlišti se nachází pouze jedno zastaralé pískoviště a jedna asfaltová plocha, která je nedostačujícím herním prvkem,“ popisuje situaci na Legumě Jaroslav Ludvíček. Maminky s malými dětmi zde opravdu najdou pouze jedno chudičké pískoviště s lavičkami a dva koše na basketball s asfaltovou plochou nedaleko garáží.

 

Situace je tak zoufalá a s výtkami souhlasí i úřednice z Odboru investic MěÚ Chrudim Hana Dušánková. Radnice se podle jejích slov už před lety snažil problém řešit, ale úspěšného výsledku se nedobrala. Na sídliště Leguma byla zhruba před dvaceti lety vypracována urbanisticko-architektonická studie. Podle této studie došlo v minulých letech k regeneraci sídliště, a to především parkovacích míst, komunikací a výstavba sportovního hřiště,“ říká Dušánková s poukazem na zmiňovanou asfaltovou plochu. „Podle studie mělo být umístěno dětské hřiště v klidném prostoru a pěkném zákoutí pod bytovým domem číslo popisné 877/879. Pozemek tehdy patřil pozemkovému fondu, který při prodeji nejdříve nabídl pozemek majitelům bytovému domu, poté stavebnímu bytovému družstvu a teprve jako třetí městu Chrudim. Bytový dům pozemek koupil a oplotil. Podle stávající studie sídliště Leguma nemáme v současné době vhodné místo pro vybudování dětského hřiště. Zřídit dětské hřiště v dané lokalitě znamená aktualizovat stávající urbanisticko-architektonickou studii a projednat ji s obyvateli sídliště. V současné době se tak problémem bude zabývat Odbor územního plánu a regionálního rozvoje města Chrudim,“ slibuje Hana Dušánková. Stihne však město vypracovat studii a následně postavit dětské hřiště dříve, než ze současných batolat budou teenageři, které už prolézačky bavit rozhodně nebudou? Záležet bude na koncepci rozvoje města, v němž by podle vedení radnice každý chtěl žít.

red

Reklama

Obrázek uživatele to je jedno
#2456 to je jedno 7. Leden 2015 - 11:20
Mě to příjde dost jednoduché http://www.lidl-rakosnickova-hriste.cz/ a jedno hřiště mohlo být hned zadarmo. V době facebooků a jiných kanálů si myslím že to bylo reálné. A kdyby to podpořila radnice nějakou propagací tak si myslím že v Chrudimi mohlo hřiště stát. Ale to by se muselo chtít :) když to zvládli města jako Lanškroun, Krnov nebo Rychnov tak si myslím že 25tisícová Chrudim by to též zvládla...