Chrudimské noviny Řezníček je opět starostou, Trávníček prvním místostarostou, na hlavu Málka se snesla ostrá kritika

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Řezníček je opět starostou, Trávníček prvním místostarostou, na hlavu Málka se snesla ostrá kritika

Chrudim - Městští zastupitelé na své pondělní schůzi zvolili nové vedení města. Nekonalo se žádné překvapení, do svých škamen tak usedne jeden starosta a čtyři místostarostové. Tedy počet, o němž si štěbetali vrabci na střeše od okamžiku, kdy městský zastupitel Roman Málek (Koalice pro Chrudim) zradil své opoziční kolegy a domluvil se na spolupráci se starostou Petrem Řezníčkem (SNK-ED).

Sál byl v pondělí opět naplněn takřka k prasknutí. Valnou většinu míst podle všeho obsadili příznivci staronového starosty Řezníčka. Ten se bez překvapení stal jediným kandidátem na starostu. Bývalý kandidát, František Pilný (ANO 2011), tentokrát dokonce absentoval. Poté, co Řezníček formálně kandidaturu přijal, došlo k samotné volbě. Ještě před ní ale stihnul zastupitel Ondřej Kudrnáč (ANO 2011) navrhnout, aby se volilo veřejně. Každý by se tak mohl přesvědčit, jak který městský zastupitel volil. To však Kudrnáčovi kolegové odmítli. Proti návrhu překvapivě nebyli sociální demokraté, kteří se pouze zdrželi hlasování.

Petr Řezníček po svém zvolení poděkoval za důvěru a slíbil spolupráci se všemi subjekty v městském zastupitelstvu. Samozřejmě prý jen s těmi, které budou mít na budování města zájem. Následoval frenetický potlesk starostových příznivců, mezi nimiž nechyběla ani chrudimská „první dáma“ a starostova manželka Zorka Řezníčková.

Také volba místostarostů představovala dobře nacvičené divadlo. Drobné vzrušení přinesl nejmladší z městských zastupitelů Josef Káles mladší (Svobodní), který místo navrhovaných čtyř neuvolněných místostarostů předložil návrh pouze na dva možné zástupce starosty. Politologův návrh však natěšení kandidáti s podporou svých věrných hravě smetli ze stolu. Jako první v pořadí byl tedy zvolen důchodce Jaroslav Trávníček (ČSSD). Ten bude zastupovat starostu v případě, že tento bude na cestách, nebo nebude moci svou funkci vykonávat. Stal se tak „prvním místostarostou“. Jako druhého pak zastupitelé vybrali Jana Čechlovského z Občanské demokratické strany. Ten získal 15 hlasů z celkových 26.

Před volbou dvou zbývajících pánů a vládců radnice opět Josel Káles mladší, spíše symbolicky, navrhnul svého kolegu Petra Lichtenberga (Svobodní) jako jednoho z možných zástupců starosty. „Místostarosta by neměl být podrazák,“ tvrdil Káles s jasným poukazem na kandidáta Romana Málka, jenž vrazil Svobodným kudlu do zad svým zběhnutím od opozice. Po samotné volbě předseda komise Tomáš Vondráček (ČSSD) oznámil, že Lichtenberg získal sedm hlasů, jeho protivník Miroslav Tejkl (ČSSD) 19 a Málek 14. Výsledek je tedy jasný. Chrudim tak bude mít čtyři místostarosty, z nichž každý si za tuto svoji funkci přijde na více než dvacet tisíc korun.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Lebduška
#2491 Lebduška 12. Leden 2015 - 23:54
Takže se vlastně nic nezměnilo.
Obrázek uživatele Ivča
#2499 Ivča 13. Leden 2015 - 13:38
Jaké jsme si to zvolili, takové to máme. Kdyby ANO netrvalo pouze na starostovi, mohlo to být jiné. A vzhledem k tomu, že volilo tak málo lidí, ostatním je to asi jedno, kdo jim "vládne".