Chrudimské noviny Prezident Zeman navrhl starostovi Řezníčkovi - jeďte do Pelhřimova a dejte tam zapsat rekord Chrudimě

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Prezident Zeman navrhl starostovi Řezníčkovi - jeďte do Pelhřimova a dejte tam zapsat rekord Chrudimě

Chrudim - Prezident České republiky Miloš Zeman dokázal svou přítomností zaplnit v úterý dopoledne Velký sál Muzea do posledního místa. Ještě předtím se krátce setkal s nově zvoleným vedením města, aby byl o chvíli později přivítán občany potleskem ve stoje. Dokonce na něj někteří mávali v předních řadách zelenými kartami, aby tak vyjádřili souhlas s postoji svého prezidenta. On jim na oplátku pokynul rukou a chopil se toho, co mu jde nejlépe - stal se moderátorem debaty.

A nutno uznat, že úspěšným i přes výhrady některých dotazujících, kterým chyběla snad jen červená karta. Prezident se hned na úvod zeptal starosty města Petra Řezníčka, proč byla nová radniční koalice uzavřena teprve až v pondělí 12. ledna, když vyhlásil komunální volby v loňském roce na termín 10. a 11. října, a vzápětí mu doporučil, aby jel do Pelhřimova, ne proto, aby si jako ve slavné hlášce z Menzelovy komedie Vesničko má středisková prohlédl tamní krematorium, nýbrž proto, aby tam dal zapsat nový rekord Chrudimě, která se stala posledním městem v České republice, které dokázalo narozdíl od jiných míst až po třech měsících od voleb sestavit novou funkční koalici. Vzápětí však Miloš Zeman zmírnil svůj šťouchanec vůči Řezníčkovi prohlášením, že starostou se má vždy stát ten, kdo získá v komunálních volbách nejvíce hlasů a vyjádřil tím podporu svému hostiteli. Na stranu prezidenta se přidal i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), který uvedl, že se bude těšit na spolupráci s novým vedením města.

Chrudimská témata - nemocnice a obchvat města
Netolický hned vzápětí Chrudimáky ubezpečil, že se kraj nechystá rušit Nemocnici Chrudim a naopak prý dělá vše proto, aby ji stabilizoval. Prezident Zeman sebral hozenou rukavici a navázal na další chrudimské téma - silniční obchvat města, který je momentálně ve výstavbě, avšak prozatím pouze jeho první část, která přivede v letošním roce nadměrnou silniční zátěž z jednoho konce města na druhý a nebude logicky pokračovat až za Slatiňany. Miloš Zeman v této souvislosti řekl, že se ve Fondu dopravní infrastruktury zbytečně zadržuje až 80 miliard korun, přičemž stát za tyto peníze loni nepostavil ani kilometr nových dálnic. "Je to proto, že nejsou připraveny projektové dokumentace ani výkup pozemků," uvedl prezident Zeman. "Doporučil jsem proto ministrovi dopravy, aby tyto peníze uvolnil mezi kraje, které mají spoustu připravených projektů včetně vykoupených pozemků jako tady v Chrudimi," poukázal prezident na možnosti financování druhé etapy silničního obchvatu Chrudimě, který bude mít smysl až po svém úplném dokončení. Miloš Zeman vzápětí nezapomněl město narozdíl od některých jeho opozičních kritiků pochválit za to, že hospodaří ve svém rozpočtu s přebytkem a snižuje úspěšně svoje finanční závazky.

Prezident České republiky se rozhodl svůj projev neprodlužovat a nebyl by to ani on, kdyby ho nedoprovodil nějakým vtipem. "Fidel Castro dokázal běžně hovořit osm až devět hodin v kuse a možná i proto se udržel u moci přes čtyřicet let. Každopádně je to pro mne důvod k zamyšlení. Přesto se budu raději držet doporučení T. G. Masaryka, že se nemá mluvit příliš dlouho, aby se dostalo na všechny. Demokracie je totiž o diskusi," podotkl Miloš Zeman a sklidil za to jeden z mnoha potlesků v sále. V následujících dotazech mimo jiné odpovídal na to, jestli bude kandidovat na prezidenta i podruhé. Miloš Zeman odvětil, že se rozhodne až za dva roky, tedy rok před skončením jeho současného mandátu. Vyjádřil se i k současnému propadu české koruny, na který má podle něj vliv vícero faktorů. Tím prvním má být celosvětový pokles cen ropy a tím druhým politika České národní banky, která uměle hodnotu české koruny už nějaký čas snižuje. "Je to proto, aby bylo nevýhodné vstoupit do eurozóny a přijmout společnou měnu," vysvětlil prezident, podle kterého by na takový krok doplatil za současné situace každý občan České republiky citelným zdražením veškerého sortimentu a služeb, pokud by ČR přijala nyní euro.

Dotazy "na tělo" od Pirátů a Kudrnáčovy dcery
Prezident musel čelit i několika nepříjemným dotazům na tělo, ukázalo se ale, že konfrontaci miluje a je víc než zdatným řečníkem. Nejprve si poradil s dotazem mladého člena České pirátské strany, kterého zajímalo, zda je někdy Zeman ve své neomylnosti ochoten připustit i svoji chybu. A prezident mu dal hned dva příklady svých pochybení. Poprvé, když v začátcích sociální demokracie slíbil jejím členům, že nechá vyrobit nové členské průkazy vázané do kůže "ódéesáků". "Už po chvíli jsem toho litoval a později se za tento výrok dokonce styděl," přiznal prezident. "A podruhé? Když jsem chybně interpretoval po návštěvě Číny, že bychom si měli vzít z této země příklad, jak dokázala stabilizovat tamní společnost. Bylo to z mé strany hodně zjednodušené, protože si nedokážu představit, že by se nám v České republice líbila čínská politika. Ve skutečnosti jsem chtěl poukázat na to, že si tato země prošla v minulosti dvěma velkými otřesy - nejprve takzvaným Velkým skokem, při kterém bylo zničeno čínské hospodářství a nastal hladomor, a podruhé Kulturní revolucí, při které byla zničena čínská inteligence. Málokdo přitom ví, že současní představitelé Číny byli za Mao Ce-tunga vězněni v koncentračních táborech a že právě oni směřují teď Čínu pryč od komunismu směrem k vyspělé tržní společnosti, jejíž ekonomika je druhou nejsilnější na světě a do osmi let by měla být podle některých prognóz dokonce nejsilnější. A právě o tento úspěšný mechanismus změn v tamní společnosti by se měla naše země intenzivně zajímat. Bylo tedy mou chybou, že jsem to nedokázal vysvětlit hned na začátku," podotkl Miloš Zeman.

a

Dalším, kdo zjevně nesouhlasí s kroky Miloše Zemana, byla dcera Ondřeje Kudrnáče - neúspěšného kandidáta na starostu v Chrudimi, která se ptala, jak bylo Zemanovi v Praze loni 17. listopadu, kdy proti němu stál početný dav lidí s červenými kartami. Prezident začal opět vtipem: "Líbí se mi vaše červené šaty." A ve stejném tónu i pokračoval. "Měl jsem spolu s ostatními nejprve za to, že protestují proti kartám Opencard a této nesmyslné miliardové investici," čímž Miloš Zeman rozesmál zaplněný sál. A potom se už o něco vážněji snažil vysvětlit, že narozdíl od těchto lidí stál se svou tehdejší přítelkyní 17. listopadu 1989 na Národní třídě a chránil ji vlastním tělem před obušky zasahujících vojáků a policistů. "Přiznám se, že jsem měl tenkrát strach, zatímco tito lidé ho neměli, protože dobře věděli, že se jim nic nestane. Že nebudou zmláceni, ani uvězněni nebo vyhozeni z práce, což se mi před rokem 1989 stalo celkem třikrát," odpověděl prezident na poslední otázku z davu, proč nepovažuje protesty lidí s červenými kartami za žádné hrdinství.

Pomůže Miloš Zeman s penězi pro obchvat?
Na závěr veřejného setkání s občany se prezident České republiky podepsal do pamětní knihy města Chrudim a převzal od starosty Řezníčka loutku z dílny chrudimského výtvarníka Ivana Baboráka spolu s jeho knížkou říkanek z našeho regionu. "Už jsem se bál, že řeknete, přečtěte si ji, až nebudete mít na Hradě co dělat," zažertoval prezident naposledy na účet starosty, když mu doporučoval si útlou červenou knížečku přečíst. Potom ještě chvíli zkušeně zapózoval novinářům a zamával davu, který měl ve většině na své straně. Prezident si ještě na závěr vyžádal osobní setkání s nově zvoleným prvním místostarostou města Jaroslavem Trávníčkem (ČSSD), kterému přislíbil pomoc při hledání peněz na výstavbu druhé etapy obchvatu. Vystoupení prezidenta Zemana přitom přihlížela celá plejáda krajských i místních politiků - od pravice až po levici. A ti řešili překvapivě po skončení této akce jediné - nikoli vystoupení prezidenta republiky, nýbrž Romana Málka a jeho Koalici pro Chrudim, jež se jeví mnohým místním politikům napříč celým politickým spektrem po posledních událostech jako nedůvěryhodní partneři. O tom, co kolovalo na důkaz nevyzpytatelnosti Koalice pro Chrudim v rukou zdejších politiků ve Velkém sále Muzea, se podrobněji dočtete v jiném samostatném materiálu.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#2531 Tomáš Velendorf 14. Leden 2015 - 10:41
Škoda jen, že i náš pan starosta, nenavrhl panu prezidentovi, aby se jel také někam podívat. Třeba jen kousek od Hradu, do Střešovic. Klidně pěšky, nebo i na kole, už jen pro jeho zdraví, ale také i proto, aby si pan prezident mohl také něco prohlédnout, třeba vilu, kterou si tam za tak zázračnou cenu koupil pan hradní kancléř. A právě před tou vilou, by si pak mohl pan prezident uspokojivě říci, že nějaká majetková přiznání, za které již dlouhé roky sám populisticky horuje (a nejen on, ale i novopečený majitel vily), jsou vlastně k ničemu. Přece bohatě stačí, když to ten dotyčný jen slovně vysvětlí, tak jako se stalo i v tomto případě, když to pan kancléř, panu prezidentovi osobně vyjasnil a ten to vzápětí ihned "pochopil". Vše je pak hned v naprostém pořádku, nestojí nás to nic (tisíce úředníků), a život může jít zase vesele dál. A to jak s červenými šaty, tak i se zelenou kartou. Hezký den.
Obrázek uživatele pejskar
#2536 pejskar 14. Leden 2015 - 14:57
http://nazory.aktualne.cz/komentare/zdroj-internet-pod-tezkou-rukou-surfare-zemana/r~7b996f7a9b4311e490f70025900fea04/?utm_source=centrumHP&utm_medium=newsbox&utm_campaign=B&utm_term=position-2