Chrudimské noviny Budou podklady k jednání městského zastupitelstva přístupné na webu? Chtějí o to usilovat místní Svobodní

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Budou podklady k jednání městského zastupitelstva přístupné na webu? Chtějí o to usilovat místní Svobodní

Chrudim - Na podklady k jednotlivým bodům, o nichž jednají městští zastupitelé, je umožněno veřejnosti zatím jen nahlédnout, případně si za určitý finanční obnos vyžádat od městských úředníků jejich kopii. To by teď rádi změnili chrudimští Svobodní. Materiály by podle nich mohly být volně přístupné na webových stránkách města.

Městští zastupitelé Josef Káles a Petr Lichtenberg (oba Svobodní) tak před pondělním jednáním městského zastupitelstva připravili další bod, o němž by jejich kolegové měli jednat a následně i hlasovat. „Panu starostovi Řezníčkovi jsme zaslali žádost, aby zařadil na příští zasedání Zastupitelstva města Chrudim nový bod, a to změnu jednacího řádu. Díky našemu návrhu by veškeré podklady pro zastupitele byly zveřejňovány na internetu,“ říká jeden z autorů této novinky, Josef Káles mladší.

Svobodní, jejichž úsilí se dlouhodobě zaměřuje na větší transparentnost a otevřenost místní samosprávy, tak doufají, že ostatní městští zastupitelé najdou odvahu a návrh podpoří. Materiály by přitom měly být takzvaně „anonymizovány“, což by obnášelo vymazání citlivých a osobních údajů osob, jejichž jména se třeba v podkladech objevují. Anonymizaci dokumentů pravidelně provádějí třeba soudy u rozsudků a znaleckých posudků, které mají povinnost poskytovat zájemcům, kteří se odkáží na zákon o svobodném přístupu k informacím.

Spojence by v této věci mohli Svobodní paradoxně najít v městském zastupiteli Romanu Málkovi (Koalice pro Chrudim), který už před dvěma lety bojoval s vedením města, jež nařídilo záznamy z jednání městského zastupitelstva z webových stránek stáhnout. Podle starosty totiž docházelo k porušování zákona o ochraně osobních údajů. Později se ale záznamy na internetové stránky opět vrátily a Málek tak mohl slavit vítězství. Zveřejňování podkladů k jednání městské rady, které jsou rovněž prozatím jen interní, však není na pořadu dne. Svobodní v radě svého zástupce nemají a usilovat o větší průhlednost v rozhodování místních politiků tak v této věci nemohou. 

red

Reklama

Obrázek uživatele Jirka Stuna
#2638 Jirka Stuna 26. Leden 2015 - 12:51
Včera bylo pozdě....
Obrázek uživatele Jiří
#2680 Jiří 2. Únor 2015 - 0:54
Jak je vidět, Svobodní opravdu chtějí změnu. Držím jim palce.