Chrudimské noviny Nová parkovací místa a snazší přístup ke vchodům by měly přinést nové úpravy parkování U Stadionu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Nová parkovací místa a snazší přístup ke vchodům by měly přinést nové úpravy parkování U Stadionu

Chrudim - Dobrý konec mělo jednání obyvatel panelových domů v sídlišti U Stadionu s městským úřadem a následně Policií České republiky. Po letech stížností na nedostatek parkovacích míst se teď alespoň v části sídliště podaří vytvořit nová.

Celou záležitost, která se týká především místa před domy čp. 747 až 749, začalo místní sdružení vlastníků bytů řešit loni na podzim. Tehdy se starousedlíci domluvili a kontaktovali se svou žádostí Odbor dopravy MěÚ Chrudim, jemuž šéfuje Martin Klimek. Ten je znám svou vstřícností a také ochotou při poskytování rad těm, kdo mají problémy týkající se třeba právě nedostatku parkovacích míst. Klimkův odbor záležitost dokonce projednal i s místním dopravním inspektorátem policie a po jeho kladném stanovisku mohl přikročit k činu.

Parkování v sídlišti U Stadionu se postupně mění k lepšímu.  Foto: Chrudimské noviny

Místo před bytovými domy si úředníci nejprve prohlédli a když konstatovali, že je požadavek obyvatel odůvodněný, doporučili vydání nové veřejné vyhlášky, která zde bude mít za výsledek instalaci nového dopravního značení. Před domy se tak objeví třeba značka upozorňující na možnost podélného stání, žluté klikaté čáry nebo zákaz zastavení. Právě poslední značka by měla ukáznit řidiče, kteří často parkovali před samotnými vchody do panelových domů a znemožňovali tak třeba rychlé záchranné službě přístup k pacientům. S tím by teď měl být konec.

Dopravní situaci, která zde bude panovat poté, co se vyhláška uvede v praxi, si můžete prohlédnout v příloze pod článkem.

Příloha: 
red

Reklama

Obrázek uživatele Michal Tůma
#2734 Michal Tůma 12. Únor 2015 - 21:17
Dobrý den, možná bych trochu upřesnil článek. Bydlím v této lokalitě, dům 757. Je pravda, že nyní se parkuje podél domů 747 až 749 načerno a mnohdy před vchody. Avšak po prostudování plánku nemohu souhlasit s tvrzením, že úpravy přinesou nová parkovací místa. Naopak jich cca 7 až 8 zmizí. Sám se snažím parkovat na řádné parkovací ploše. Ale občas pokud přijedu pozdě večer, je místo před domy 747 až 749 poslední možné místo kde je ještě možné zaparkovat, u nás před 757 je plno většinou už odpoledne. Tudíž jeden problém se vyřeší, ale druhý vznikne. Kde bude parkovat oněch cca 7 až 8 aut? Pokud se upraví stání i u 757 tak to bude mínus dalších 2 až 3 míst. Kolem 22 hodiny je prostor před domy 747 až 749 absolutně zaplněný, rekordně jsem zde napočítal jeden večer cca 18 aut plus cca 5 u 757, na plánku je místo pro "devět aut". Nechci shazovat snahu o kultivaci parkování v naší lokalitě, ale chtělo by to nějakou koncepci. A po pravdě řešeno podzemní parkoviště, už jednou se o něm mluvilo, není zcela ideální řešení - pochybuji, že se najde cca 25 lidí, kteří budou ochotní si stání koupit řadově za sta tisíce, nebo za deseti tisíce ročně pronajímat. Co se takhle milí úředníci do této lokality vypravit večer mezi 21 a 22 hodinou to je parkoviště nejplnější a zkusit ještě podumat jak to udělat lépe. Michal Tůma
Obrázek uživatele David
#2743 David 13. Únor 2015 - 9:28
Vážený pane Tůmo. Jmenuji se Petráň a dělám místopředsedu v bytovém domě U Stadionu 747 - 749. Na schůzi v našem bytovém domě se většině lidem, včetně mě, nelíbilo to jak mnoho, převážně nezodpovědných řidičů, parkuje přímo před naším domem i přesto, že je na označených parkovacích místech volno. Když k našemu domu musela jet záchranná služba, tak neměla ani kde zaparkovat a pána, který potřeboval rychlou pomoc, musela posádka sanitního vozu vláčet celkem velký kus cesty, aby jej do vozidla přepravila. Nemluvě o tom, co by nastalo v případě požáru. Sám jsem žádost o vytvoření tohoto opatření inicioval a předem konzultoval s Odborem dopravy, kde nám vyšli vstříc a uznali, že parkování v celé ploše před tímto BD je pro jeho obyvatele mnohdy i nebezpečné. Navíc tato vozidla parkují v obytné zóně, kde je mimo vyznačená parkovací místa, zákaz stání. Takže toto opatření oficiálně vytvoří nová parkovací místa a žádná nezmizí!!! Zároveň umožní zastavení vozidel, především starším občanům, na dobu nezbytně nutnou před vchody, aby si mohli vyložit nákupy a pod. Přitom budou tato místa s vyznačenou žlutou klikatou čárou umožňovat zastavení vozidlům IZS. Toto celkem prostorné parkoviště slouží dnes jako záchytné pro obyvatele z minimálně osmi BD v okolí. Řidiči zde auta (často i služební dodávky)zaparkují a jdou k domům vzdáleným až několik desítek metrů, protože před jejich domy jsou parkoviště s malou kapacitou a nemají kde zaparkovat. Nejvíce mě fascinují komentáře obyvatel okolních domů, že před svým domem navýšení kapacity parkovacích míst nechtějí a přejí si zde ponechat stávající zeleň. Ale svá auta parkují před naším domem. Zeleně je, podle mého názoru, v celém sídlišti dostatek a slouží především pejskařům, aby zde mohli venčit své čtyřnohé miláčky, po kterých si leckdy ani neuklidí. Jediné řešení, které vidím je to, že musí vniknout nová parkoviště u BD, kde jsou na dnešní dobu nedostatečná. V minulých letech jsme s předsedou sousedního BD řešili možnost výstavby patrových garáží vedle těch stávajících (u sběrného dvoru). Divil byste se, ale zájemců bylo opravdu mnoho. Proto se domnívám, že nemáte pravdu s argumenty, že by si lidé stání nekoupili. Bohužel tento projekt skončil tím, že jsme předem nedokázali spočítat přesné náklady na výstavbu garáží. Důvodem bylo to, že jsme neznali cenu pozemků, náklady na přeložky inženýrských sítí a úpravu dopravního značení. Osobně jsem pro to, aby se zde ve vhodné lokalitě dvoupatrové garáže vystavěly a tím by se problém s parkováním, alespoň částečně vyřešil.
Obrázek uživatele Michal Tůma
#2747 Michal Tůma 13. Únor 2015 - 13:49
Máte pravdu pane Petráň ohledně vaší situace před vaším domem. Určitě nebylo mým cílem shazovat vaše snahy o legální řešení dopravní situace v naší lokalitě. Zejména s vámi souhlasím ohledně IZS, u našeho domu 757 je to samé, přeplněno a když zde občas chci zastavit na chvíli kvůli vyložení nebo naložení, není šance. Uvidíme jak se situace vyvine. Souhlasím se vznikem nových parkovacích míst u BD. S parkovacím domem jste mě překvapil nečekal bych tak velký zájem. Počítal jsem s tím, že již jen pořízení a financování bydlení, je v dnešní době dost zápřah, natož, ještě financovat parkování. Nicméně si stejně myslím, že reálně místa ubudou, máte pravdu v tuhle chvíli před vaším domem nesmí stát nic, tedy oficiálně nová místa vzniknou. Uvidíme, třeba vzdálenější obyvatele přesídlí. Přiznám se, že moc nesleduji kam lidé z aut míří. jestli až k 739 - 742, pak je to smutné hlavně s ohledem na vaši poznámku ohledně trvání na zeleni. A zrovna zde by bylo parkoviště potřeba a je zde na něj i dostatek prostoru, při čemž by zeleně tolik neubylo. Přejme si ať to s parkovacími místy dobře dopadne.