Chrudimské noviny Prestižní architekti a urbanisté pochválili vedení města za projekty Sportovního centra a obchvatu města

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Prestižní architekti a urbanisté pochválili vedení města za projekty Sportovního centra a obchvatu města

Chrudim - Několik významných architektů dalo hlavy dohromady a za pomoci redaktorů MF Dnes vytvořilo článek, který chválí města v České republice za jejich stavební počiny. V seznamu měst se tak objevila i Chrudim, čímž se radnice neopomněla pochlubit na svých webových stránkách.

Architekti pochválili vedení města za „dlouhodobou koncepční práci s několika významnými projekty, jako jsou například Sportovní centrum, nebo obchvat města“. Samotné Sportovní centrum by mělo vzniknout na místě současné sportovní haly na Tyršově náměstí. Halu i s Tyršovým domem získalo město před několika lety od místních Sokolů, kteří na její údržbu neměli peníze. Následně byla vypsána architektonická soutěž, z níž vzešel v loňském roce vítěz, podle jehož projektu by měla být hala za více než 120 milionů proměněna v moderní a do jisté míry i luxusní sportoviště. Kritici rekonstrukce však poukazují na údajný nedostatek parkovacích míst v okolí i samotném podzemním parkovišti, které by společně s halou mělo rovněž vzniknout. Z radničních kuloárů navíc prosákla informace, že zmiňované podzemní parkování kvůli finanční náročnosti postaveno nakonec nebude.

Celá budova by pak měla být prosklená, takže se tréningy rázem stanou věcí veřejnou. Ani to se ale některým nelíbí. Prosklené, takže všichni budou jak cvičené opičky v ZOO. Už vidím, jak ženy, co chodí cvičit, budou nadšeny, že je můžou všichni okukovat. A myslím, že se nebudu mýlit, pokud žádné okukování nechtějí ani všichni ti, co si chodí něco zahrát a nejsou v tom profíci. Žiletkové průčelí vidím jako degradaci daného území. Roky se řeší území s ohledem na kostel, klášter, tyršák a pak tohle,“ komentuje vítězný návrh jeden z diskutérů pod článkem v Chrudimských novinách. Radnice navíc momentálně potřebnou finanční částkou ve své kase nedisponuje, takže byl projekt zatím uložen do „šuplíku“. Jakmile se však podaří vyjednat dotaci, měla by být přestavba zahájena.

Druhým bodem, který přinesl městu plusové znaménko, byl obchvat města, jehož první část by měla být uvedena do provozu ještě letos. Ani zde ale není vše tak idylické, jak by se mohlo na první pohled zdát. Ze samotného projektu stavby obchvatu tak třeba záhadně mizel a zase se objevoval sjezd u Medlešic. Ten měl umožnit třeba obyvatelům Legumy nebo zásobování průmyslové zóny Sever dostat se snadno do cílové destinace a eliminovat tak objíždění města přes Dašickou ulici. Proč sjezd z projektové dokumentace zmizel a kdo je za to zodpovědný, se dosud vedení města, ani Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nepodařilo vysvětlit. Přesto se o jeho doplnění do projektu opět jedná a podle neuvolněného místostarosty Jaroslava Trávníčka (ČSSD) by zde měl dokonce vzniknout další kruhový objezd. Město také spolupracuje s ŘSD na výkupu pozemků, přes které by měla silnice v budoucnu vést. Samotný projekt obchvatu města je však znám prakticky od druhé světové války a na jeho současné „vymodlené“ výstavbě mají podíl prakticky všechna vedení radnic od Sametové revoluce, přestože jeho dokončení měly ve svých programech všechny politické strany kandidující do podzimních komunálních voleb.

Škraloupem, jenž se snaží radniční koalice usilovně řešit, jsou však třeba domy ve vlastnictví města. Ty se spolehlivě poznají podle zanedbaného zevnějšku, který mnohdy kontrastuje s udržovanými fasádami domů ve vlastnictví soukromníků. Některé z těchto budov tak radnice raději prodala, anebo se je snaží prodat. Podobně nekoncepční je pak péče o památky, z nichž nejmarkantnější je pomalu degenerující pískovcový morový sloup na Resselově náměstí. Zde totiž restaurátoři stanovili přesný harmonogram prací, které je třeba každoročně provádět, aby se porušená hmota soch a ozdob neporoučela k zemi. Podle všeho zde ale město zaspalo a práce už několik let stojí.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Jiří
#2831 Jiří 24. Únor 2015 - 14:04
Obchvat města je projektem radnice?