Chrudimské noviny Město zadalo kvůli pochybnostem zastupitele Moučky audit na dotace poskytované zdejší katolické farnosti

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Město zadalo kvůli pochybnostem zastupitele Moučky audit na dotace poskytované zdejší katolické farnosti

Chrudim - Dohadování o stav střechy kostela Nanebevzetí Panny Marie, které na posledním zasedání městského zastupitelstva předvedli zastupitelé Tomáš Židek (SNK-ED) a Jaroslav Moučka (KSČM), skončilo interním auditem. Radnice nechala totiž prověřit, zda je poskytování dotací zdejší farnosti v pořádku.

Komunista Moučka nebyl totiž spokojen jak se stavem střechy, která podle něj prý připomíná „kočkopsa“, tak i s údajně neprůhledným poskytováním dotací, které město vyplácí z městské pokladny katolické farnosti. Ta nyní využívá půl milionu korun od města na postupnou opravu střešní krytiny, protože starý, měděný plech je už dožilý. Tomáš Židek se proto snažil Jaroslavu Moučkovi vysvětlit, proč dochází postupně k výměně plechu za vhodnější pálené tašky, avšak člen partaje, která čtyřicet let "pečovala" o památky svým vlastním, neortodoxním způsobem, nebyl s odpověďmi regenschoriho Židka spokojen.

Staré fotografie potvrzují, že kostel měl na hlavní lodi střechu tvořenou taškami, ne měděným plechem.  Foto: Vzpomínky na starou Chrudim

Podle starosty města Petra Řezníčka (SNK-ED) je ale bezproblémovost dotace v současnosti potvrzena interním auditem. Interní audit na prošetření celé záležitosti, zda byly finanční prostředky z rozpočtu města použity správně, konstatoval, že je vše v naprostém pořádku. Neobjevil žádné pochybení, které by mělo znamenat nějaký problém,“ říká starosta. Zda bude Jaroslavu Moučkovi takové vysvětlení stačit, ukáže až další zasedání městského zastupitelstva, které je naplánováno na 16. března. 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Jiří
#2857 Jiří 27. Únor 2015 - 11:46
Starý, měděný plech je dožilý? Měď na střeše vydrží několik století. Ale když to město platí a za měď platí také dobře?