Chrudimské noviny Usnesení zastupitelů nemůže nahrazovat zákon, zlobí se Piráti poté, co jim bylo znemožněno natáčet veřejnou schůzi

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Usnesení zastupitelů nemůže nahrazovat zákon, zlobí se Piráti poté, co jim bylo znemožněno natáčet veřejnou schůzi

Chrudim - Ještě v průběhu konání veřejného zasedání městského zastupitelstva kontaktoval redakci Chrudimských novin předseda zdejší České pirátské strany Jiří Stuna, aby upozornil na svévoli radniční koalice, která znemožnila Pirátům pořídit z pondělní veřejné schůze videozáznam. "Usnesení zastupitelstva nemůže nahrazovat zákon," trvá na svém šéf chrudimských Pirátů, který už nechal počínání některých zastupitelů prověřit pro možné porušení zákona.

"Radniční koalice se sice ohání Zákonem na ochranu osobních údajů, avšak osoby veřejně nebo politicky činné jsou povinny strpět kritiku a pozornost médií. Navíc šlo o veřejnou schůzi, která je veřejně přístupná všem občanům, kterým zákon umožňuje si z takové schůze pořizovat jakýkoliv záznam, ať už zvukový nebo obrazový," uvádí Jiří Stuna. Chrudimští Piráti chtěli podle jeho sdělení začít naplňovat prostřednictvím videozáznamů z veřejných schůzí zastupitelstva svůj volební program. "Slíbili jsme občanům našeho města větší transparentnost radnice a maximální možné zprostředkování informací. V tom nám teď bylo zabráněno," konstatuje lídr České pirátské strany v Chrudimi.

A jak k události došlo? Piráti vyslali na veřejné zasedání zastupitelstva svého člena Zdeňka Kubalu, aby schůzi natočil na videokameru. Upravený záznam měl být poté zveřejněn na internetu. Předsedající schůze, starosta města Petr Řezníček (SNK-ED), nechal však ještě před zahájením schůze hlasovat zastupiteli o tom, zda bude natáčení povoleno či zamítnuto. Na začátku schůze pak zastupitel a poslanec Jan Chvojka (ČSSD) kameramana Zdeňka Kubalu upozornil, že si zastupitelé nepřejí, aby z jejich zasedání pořizoval videozáznam, čímž bylo členovi chrudimských Pirátů znemožněno veřejnou schůzi natáčet, a tak odsud odešel s nepořízenou poté, co jej starosta Řezníček požádal, aby nahrávací zařízení "sbalil".

"Záznam, který jsme na schůzi pořídili, v současnosti vyhodnocujeme, protože bude dost záležet na tom, zda bylo pořizování videonahrávky někým ze zastupitelů vyloženě zakázáno anebo byl náš člen upozorněn, že si zastupitelé natáčení nepřejí. Každopádně postoupíme nahrávku právnímu oddělení naší strany, a to rozhodne, jak budeme v této věci postupovat dál," pokračuje Jiří Stuna. "Už teď ale víme, že byla minimálně porušena Listina základních práv a svobod, která říká, že každý může činit to, co není zákonem zakázáno a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá. Dále jsme přesvědčeni, že byl porušen § 93 zák. č. 128/2000 Sb., který říká, že jsou zasedání zastupitelstva pro všechny veřejná, a stejně tak judikatura Ústavního soudu, která říká, že obec nemá právní možnosti k tomu, aby šla proti právním normám vyšší právní síly, jako se stalo v tomto případě. K dispozici máme i vyjádření bývalého ombudsmana JUDr. Otakara Motejla a Nejvyššího soudu, že postupujeme v souladu se zákonem," je přesvědčen lídr chrudimských Pirátů.

A co bude dál? "Rozhodně od svého záměru neustoupíme a už na příští veřejné zasedání zastupitelstva přijdeme opět s videokamerou, abychom našim spoluobčanům, kteří nemohou z různých důvodů na schůzi přijít, zprostředkovali na internetu její průběh. A nemůže nám v tom nikdo zabránit - ani městská nebo republiková policie, protože by jednaly v rozporu se zákonem," uzavírá Jiří Stuna. Piráti teď podle něj upraví záznam z pondělní schůze městského zastupitelstva tak, aby v něm nebyli poznat občané, kteří na schůzi vystupovali a Česká pirátská strana tak plně dostála Zákonu na ochranu osobních údajů, protože video bude veřejně dostupné na internetu. Následně si Piráti ještě počkají na seznam těch zastupitelů, kteří pro zákaz natáčení v sále zvedli ruku. Měl by být zveřejněn na městském webu. Jak dlouho to ale bude trvat, nelze s ohledem na pověstnou "rychlost" tiskového oddělení MěÚ Chrudim určit.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Bleeer
#2945 Bleeer 17. Březen 2015 - 9:33
Držím Pirátům palce. Tohle je vyloveně naschvál, který neprospěje vůbec nikomu. Proč by se veřejné zasedání nemohlo natáčet? Zřejmě to není ani tak o tom, že by to nešlo, ale že se nechce - prostě to v tom našem smradlavém rybníčku bude ještě chvíli trvat, než se voda pročistí a osazenstvo vyplave. A propos - dporučuji zastupitelům k nahlédnutí ještě Usnesení Ústavní soudu - sp.zn. III. ÚS 11/04 ze dne 17.2.2005
Obrázek uživatele jetozver
#2946 jetozver 17. Březen 2015 - 16:03
Pokud vystrihaji zneuzitelna a osobni data tak proc nemohou tocit co chteji ???? Na zasedani se zpetne muze divat jen ten, kdo tam ma osobni zajem a nebo pak uz jen masochista ......... ;-))))