Chrudimské noviny Z náměstíčka před Muzeem je parkoviště, město porušování vyhlášky a likvidaci unikátní dlažby neřeší

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Z náměstíčka před Muzeem je parkoviště, město porušování vyhlášky a likvidaci unikátní dlažby neřeší

Chrudim - Pro věčnou paměť má ve městě vzniknout třeba 3D model historického centra, za nějž radnice zaplatí bezmála půl milionu korun. Připomínat bude vítězství v soutěži o „Historické město roku“, kde právě Chrudim bodovala. Nabízí se ale otázka, jak by se asi východočeské Athény umístily, kdyby porotci viděli nestoudnosti, které se dějí na náměstíčku u Muzea.

Pravidelně se zde totiž dějí věci, nad nimiž zůstává rozum stát a paradoxně je přitom nikdo neřeší. Náměstíčko slouží pravidelně jako parkoviště. „Náměstíčko před Muzeem bylo vytvořeno architektem Romanem Kouckým podle požadavku města na dotvoření významného komunikačního bodu v centru města. Kruhové chodníkové náměstí s vydlážděnými grafickými motivy se tak po dlouhé době stalo bezpečným místem, křižovatkou cest nejenom aut, ale i chodců,“ přibližuje okolnosti vzniku unikátního prostoru, který pravidelně krášlí třeba vánoční stromek, jeden ze čtenářů Chrudimských novin, který si však přeje zůstat v anonymitě. Redakce jeho jméno ale zná. „V jedné z jeho odboček je různobarevnou dlažbou vytvořen obrazec lemu šatu svaté Anežky České. Vydlážděný chodník na náměstíčku je zátěžově dimenzován pro chodce, auta po něm jezdit nemohou, protože podkladová vrstva váhu aut neunese a v drobné dlažbě se vyjíždějí koleje,“ upozorňuje čtenář.

Z náměstíčka před Muzeem si některé autoškoly udělaly vhodné místo k reklamě. Pochopitelně grátis. Navíc nevratně poškozují unikátní dlažbu určenou jen pro pěší a město i strážníci dělají, že to nevidí.  Foto: Chrudimské noviny

Poslední měsíce se však majitelé některých autoškol rozhodli, že právě funkci této dlažby prověří a své vozy odstavují právě na uvedeném náměstíčku, které mělo zůstat automobilům uzavřeno. Pravidelně zde totiž stojí nejen osobní auta, ale dokonce i dodávky a zůstává tak otázkou času, kdy se tu objeví vyjeté koleje nebo ještě hůře, vytrhané kostky. Auta zde přitom nestojí jen chvilku, ale často i celé hodiny, protože učitelé autoškoly si zde udělali parkoviště v době, kdy sami odcházejí na oběd.

Problém s parkováním aut na náměstíčku před Muzeem podle všeho nemají ani strážníci, kteří jinak bdělým okem sledují centrum města a každého provinilce, který si nezaplatí parkování, okamžitě pokutují. Je snad náměstíčko příliš daleko? Korunu neuvěřitelnému počínání autoškol dodává pak sám starosta města Petr Řezníček (SNK-ED), který do Restaurace v Muzeu chodí společně s desítkami dalších úředníků na oběd a auta porušující zákon o provozu na místních komunikacích i městskou vyhlášku jej nechávají zcela chladným. Historické centrum města tak dostává na frak podobně jako třeba neopečovávaný morový sloup nebo zprzněná architektura Hotelu Bohemia.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Ivča
#3121 Ivča 3. Květen 2015 - 16:00
K tomu přidám ještě "Zákaz vjezdu" před Muzeum - v kterékoliv denní době je pravidelně beztrestně porušován.
Obrázek uživatele platek
#3123 platek 3. Květen 2015 - 18:09
Ivča: K tomu přidám ještě "Zákaz vjezdu" před Muzeum - v kterékoliv denní době je pravidelně beztrestně porušován.
"Zákaz vjezdu s dodatkovou tabulkou - mimo dopravní obsluhu"
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#3124 Tomáš Velendorf 4. Květen 2015 - 10:59
Možné je i to, že pan starosta chodí na oběd s panem Herbstem - a ten ho provádí do Muzea skrz letní amfiteátr. Což pak vysvětluje i to, že si pan starosta takové absurdity, kdy vůz autoškoly parkuje už pomalu na podstavci pomníku Josefa Ressela, nemůže samozřejmě všimnout.