Chrudimské noviny Luboš Jelínek: Jak udělat z policisty blbce

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Luboš Jelínek: Jak udělat z policisty blbce

Doporučuji našim milým čtenářům sledovat rubriku KRIMI v Chrudimských novinách. Odehrává se zde vpravdě felliniovská fraška ze života našeho města. Třeba dnes. Chlapík, který ukradl zboží za devatenáct korun, zaměstná na hodinu dvoučlennou hlídku, aby nakonec zaplatil částku, která v souvislosti s výší ukradeného je pro něj zřejmě likvidační. Stejně tak manželka, řešící s manželem neshody ohledně receptury přípravy knedlíků, zatíží městský rozpočet dalšími stokorunami, které stojí výjezd policejní hlídky. Na pokraji vkusu a zákona je pak policejní fotografování ohanbí bezdomovce, stejně tak udavačství místního občana, který si spletl bourání plotu s jeho opravou. Odchycení mláděte poštolky by v této tragikomedii mohlo napravit smysl existence městské policie, ale vzápětí je bohulibý zákrok zcela zdevalvován rozdáváním pokut za parkování v místech, kde se desítky let běžně parkuje a navíc ve městě, ve kterém jinde parkovat téměř nelze. A nakonec je policejní den uzavřen perlustrací občana, který si zdříml na zastávce. Jak praví hlášení, policisté ho vzbudili a on odkráčel spokojeně domů.

Nevím, zda je to k smíchu nebo k pláči. V každém případě se ale nedivím komukoliv, kdo by o smyslu městské police pod dojmem této četby přemýšlel. Věřím, že se jednou najde městský politik, který začne používat zdravý rozum. Že se zamyslí nad předpisy, které nařizují policajtům dělat ze sebe blbce a občany inspirují k hysterickým udáním. Přeji proto městské policii důstojnější a smysluplnější práci a doufám jenom, že se nám z těchto kocourkovských předpisů do té doby strážníci nezcvoknou.

Luboš Jelínek

Reklama

Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#3283 Zbyněk Kotúč 16. Červen 2015 - 23:08
Policie by měla mít ze zákona možnost fotit pindíky při každé příležitosti :-)). Pokud pak nějaká dáma přijde nahlásit pokus o znásilnění, službu konající strážník sáhne do šuplíku, nabídne poškozené k nahlédnutí album pindíků a zeptá se: "Poznáváte mezi nimi pachatele??" Neboť, jak známo, někteří pachatelé těchto násilných trestných činů mívají zahalenou tvář a vytvořit pak pachatelův identikit podle obličeje bývá zpravidla nemožné :-)).