Chrudimské noviny Nová tribuna Za Vodojemem chystá svoji premiéru, ozývají se však námitky, že se dala postavit s pomocí dotace

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Nová tribuna Za Vodojemem chystá svoji premiéru, ozývají se však námitky, že se dala postavit s pomocí dotace

Chrudim - Poslední dokončovací práce probíhají nyní na stavbě nové tribuny na fotbalovém stadionu Za Vodojemem v Novoměstské ulici. Hotovo by mělo být už v tomto týdnu. Generálním dodavatelem stavby je přitom společnost První stavební Chrudim, která zde už jen instaluje zdravotechniku, elektroinstalaci uvnitř tribuny a provádí drobné truhlářské úpravy. Nakonec přijdou namontovat plastové sedačky v červeno-černých barvách klubu MFK Chrudim.

Tato investice města za 17,5 milionu korun nevzbuzuje ale u všech jen nadšení. Někteří třeba upozorňují na skutečnost, že se sice výstavbou tribuny zvýšila kapacita návštěvníků stadionu, nikdo z radnice už ale nedomyslel, že to s sebou přinese i vyšší nároky na parkování v okolí stadionu při exponovaných fotbalových utkáních. Proto se tady dá do budoucna mimo jiné počítat s komplikacemi v dopravě, možnými silničními uzavírkami a objížďkami pro MHD i ostatní motoristy. Vyloučit se nedá i zvýšená přítomnost městských strážníků, kteří budou muset podobně jako v případě sportovní haly a přilehlého Tyršova náměstí řešit množství dopravních přestupků.

Ty jdou ale na vrub města, protože nedokáže dlouhodobě řešit neuspokojivou situaci s parkováním. Naopak, takovými stavbami, jako je nová tribuna Za Vodojemem, ji ještě více zatěžuje, neboť nepřichází s ucelenou koncepcí těchto projektů, v nichž zpravidla chybí nová parkovací místa, která jdou na úkor stávajících komunikací. Zářným příkladem je i nově zpracovaný projekt na modernizaci již zmíněné sportovní haly, který rovněž nepočítá se zvýšením parkovacích kapacit, byť má nová hala pojmout daleko více návštěvníků než v současnosti. Že by sem všichni došli pěšky, se dá jen pochybovat.

Některým politikům v městském zastupitelstvu se rovněž nelíbí načasování výstavby nové tribuny Za Vodojemem a považují ji za předvolební agitaci pořízenou z peněz chrudimských daňových poplatníků. Se stavbou se totiž začalo loni v září a spěchalo se, aby její hrubá stavba stála ještě před komunálními volbami. Moderní skelet tribuny mohl v té době ovlivnit rozhodování voličů, kteří holdují sportu a kopané, pod dojmem, že je třeba dílo dokončit. A tak se začali někteří politici usilovně pídit po tom, jestli bylo opravdu nutné tribunu stavět narychlo výhradně z prostředků města, když prý bylo možné letos získat na její výstavbu dotaci. Chystají se proto otevřít v zastupitelstvu na tohle téma na podzim diskusi zejména s ohledem na neuspokojivý stav městské pokladny a omezování některých investičních akcí.

I přes veškeré tyto pochybnosti dojde se zprovozněním nové tribuny Za Vodojemem, které se plánuje na sobotu 1. srpna v souvislosti se zápasem MFK Chrudim - FC Hradec Králové, ke zvýšení divácké kapacity z 200 na 500 lidí. Nová tribuna, která svým tvarem připomíná tu původní, nabídne fotbalistům rovněž nové modernější zázemí, jež disponuje dvěma šatnami, dále sociální zařízení pro veřejnost a pokladnu. Spolu s výstavbou tribuny byl zrekonstruován také chodník a namalována parkovací stání podél celého stadionu. Některá budou sloužit i pro invalidy. Navíc byl v těchto místech prodloužen kanalizační řad a vznikla tu nová dešťová kanalizace. Změn doznala také okolní městská zeleň. Fotbaloví fanoušci se mají tedy na co těšit.

red

Reklama

Obrázek uživatele ŠIMŠÁK
#3489 ŠIMŠÁK 28. Červenec 2015 - 18:04
To parkování asi bude opravdu problém,neboť jsem se stavil včera na jedno a zrovna probíhal tréning našich borců a pouze jejich vozidla obsadila všechna mista na parkování a to stála i na chodníku.No bude to sranda a myslím si,že tribuna se zaplatí brzo už jenom díky blokovým pokutám za špatné parkování. Tak sportu zdar.
Obrázek uživatele Alekx
#3498 Alekx 31. Červenec 2015 - 17:55
PArkování řeší norma ČSN 736110. V ní je uvedeno, že pro sportoviště má být navrženo min. 1 stání pro 10-15 míst pro diváky. Jelikož má nová tribuna kapacitu cca 500 míst (dle stavebního povolení), vychází počet odstavných stání 33, se započítáním součinitele redukce (0,8) pak 27 míst. Projekt řeší pouze 10 nových + 1 uvnitř pro TP.
Obrázek uživatele petrw
#3499 petrw 31. Červenec 2015 - 19:52
a co takhle zrušit hřbitovy, aby to" sportovci" z parkoviště u hypernovy, Kauflandu a té obchodní zony co je Jysk a Sportisimo atd neměli tak daleko. A pěšky se dá Chrudim lehce přejít od nemocnice k Depu za 30 minut, z větrníku k nemocnoci za 30 minut, ze Skřivánku cca 40 minut a lze přitom vidět dobré i zlé ve městě. Z auta je vidět p...d. A sportumilovní,co se honí na kolech ale na fotbal musí autem-amorální
Obrázek uživatele platek
#3500 platek 1. Srpen 2015 - 7:27
Ani zasah strazniku nepomuze protoze pan starodta a mistostarodta se postaraji o to aby zadny cutalista pokutu nedostal