Chrudimské noviny Pes majitelů vyhořelé chalupy v Hodoníně prý na místě spáleniště trpí. Jeho majitelé však o pomoc nestojí

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Pes majitelů vyhořelé chalupy v Hodoníně prý na místě spáleniště trpí. Jeho majitelé však o pomoc nestojí

Chrudim/Hodonín - Příběh rodiny, která po zásahu bleskem do jejich domu přišla o vše, vzbudil vlnu solidarity. Zachráněni přitom nebyli z hořící chalupy jen lidé, ale také jejich čtyřnohý přítel. A právě psovi se rozhodla pomoci Iva Palečková. Její zkušenost s majiteli psa byla prý však všechno možné, jen ne dobrá.

Po požáru hájenky u Hodonína se zvedla opravdu ohromná vlna solidarity vůči lidem, kterých bylo všem líto. Nebudu komentovat to, že je podle mě hloupost nemít chráněnou střechu nad hlavou pojistnou smlouvou, byť jen základní, která by na toto bohatě stačila. Když ne kvůli dospělým, tak už snad alespoň s ohledem na tři malé děti, které tam žily. Střecha nad hlavou je jen jedna. A to by si každý chránit měl. Ale o tom mluvit nechci. Bohužel jsem zjistila, že na místě spáleniště se nachází pes,“ říká Ivana Palečková, která je známá jako velká milovnice zvířat, psů pak především. „Pes, který tam zůstal naprosto sám. V podmínkách, ve kterých nenechá svého psa žádný člověk, který své zvíře má alespoň nějakým způsobem rád. Pes leží na shořelé zemi, boudu mu dělá plastový stůl, přičemž myslím, že tuto boudu si vlastně pes našel sám. Všude kolem je plno střepů a celkově okolí je pro psa opravdu žalostné,“ vysvětluje Palečková, v jakých podmínkách živoří nebohé zvíře.

Chalupa lehla po zásahu bleskem popelem a prakticky okamžitě se vzedmula vlna solidarity. Pomáhali však lidé nevděčníkům?  Reprofoto: Chrudimské noviny

Nikdo z rodiny zřejmě nechtěl situaci ani řešit, například požádáním o dočasný azyl pro psa u někoho na zahradě, než by si lidé mohli psa vzít zpět. Nemůžu se ubránit dojmu, že v současnou chvíli je pro ně pes pouze překážkou, kterou prý jezdí aspoň krmit. Já tedy nevím, našla jsem tam dnes jen plesnivý chléb a zbytky čehosi, co bych nedala sežrat ani praseti. Voda byla víc zelená, než čirá. Psovi tečou oči, je zanedbaný, podle mého názoru tak ze 60 procent slepý,“ kroutí hlavou Palečková nad stavem zvířete, které pro majitele vyhořelé chalupy podle všeho není prioritou. Rozhodla se tedy s přáteli lidem pomoci a přivezla čtvernožci alespoň pytel granulí. Se zlou se ale potázala.

Poloslepý, hladový a opuštěný. Takový je osud psa z vyhořelého domu nedaleko Hodonína u Nasavrk.  Foto: Ivana Palečková

Ve středu jsme navštívili majitele psa. Přihlásila se nám totiž paní, která by u sebe doma pejska ubytovala po dobu nezbytně nutnou. Jednak, aby majitelům pes nepřekážel v době jejich starostí, a jednak, aby nebyl sám a byl zkrátka u někoho, protože je to rozumnější, než ho nechat v ruině. Dovezli jsme krmení, čerstvou vodu a deky. Mimochodem, do našeho dnešního příjezdu psovi nevyměnili od včerejška ani vodu. Chování majitelů psa? Vyhrožovali nám, že nás zašlapou do země, že nás napíchnou vidlemi. Přivolali na nás starostu a policii. Bavili jsme se s nimi zhruba hodinu. Velmi nás všechny překvapilo, že většinu času byl pes u nás, u cizích lidí, to už o něčem zřejmě svědčí. Nechci popisovat dojmy, ty nic nedokazují. Jen realitu. Lidé, na které se pořádá sbírka a stihla je tragédie, by měli být pokorní a rádi za každou pomoc. Pokoru, slušné chování a cokoli, tomuto podobné jsme nezaznamenali,“ popisuje smutnou zkušenost s majiteli trpícího zvířete Ivana Palečková.

Na místě hájenky by měl vyrůst nový dům.  Reprofoto: Chrudimské noviny

„Majitel nakonec přislíbil, že do čtrnácti dnů psa vezmou k sobě do obecního domu, ve kterém bydlí teď. Na otázku, proč ho tam nevezmou už teď, mi bylo odpovězeno, že nechce. Co se změní za čtrnáct dní, netuším. Z dnešního dne mám pocit, že kdybych chtěla, pes by odešel i s námi, a to naprosto v klidu. Policii a starostovi jsem řekla, že pokud tam pes za dva týdny bude stále, volám Ligu na ochranu zvířat a média. Starosta je hodný člověk, kterého od rána bombardují lidé, kteří jsou naštvaní, komu že to pomohli. Holt pomohl lidem, kteří si to nezasloužili. Tušila jsem, že neuvidím úplně normální lidi, ale předčilo to i mé nejhorší očekávání,“ uzavírá Palečková svoji zkušenost s lidmi z vyhořelé chalupy v Hodníně u Nasavrk.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Pavel
#3496 Pavel 30. Červenec 2015 - 23:20
Paní Palečková, zkuste si někdy vydělávat peníze vlastní prací a nejen spoléhat na tatínka, který kdyžtak průšvih dcery zaplatí. Pak byste možná pochopila, proč neměli barák pojištěn. Možná je pro ně pojistka zkrátka moc moc peněz. Dozvěděl jsem se, že pes byl opravdu po požáru dezorientován a apatický, proto ho tam nechali (potvrzeno starostou Hodonína), takže tento lynč na lidi, kteří přišli o všechno, nepovažuji vůbec za vhodný. A proč si ho mohou vzít do Ochoze až za 14dní? Protože musí nejprve udělat v Ochozi plot kolem pozemku, kde bude pes, ale to Vám na místě taky řekli. Takže se za 14 dnů něco změní....... Vaše slova: "Neuvidím úplně normální lidi", tak to je perla. Vy totiž nejste normální slečno Palečková a pokud jste jim předvedla hysterickou scénu se starostou a policií, tak se vůbec nedivím, že na Vás byli nepříjemní. K pejskovi každý den jezdí, krmí ho a to nejen majitelé, ale i další spoluobčané Hodonína. Předvedla jste se v tom nejhorším světle, vůbec Vám nejde o to, že těm lidem tam vše zůstalo, že zachánili holý život (a jsou z toho stále v šoku), ne, Vy jim do toho všeho ještě musíte dělat ze života peklo. Zameťte si nejdříve před vlastním prahem. Stalking je už u nás trestný.
Obrázek uživatele Míra
#3504 Míra 4. Srpen 2015 - 9:55
Hysterických výlevů Palečkové je plný FB. To, že si dovolí napsat něco takového do novin je na pěst...
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#3506 Jakub Valenta 4. Srpen 2015 - 11:49
Máte problém se svobodou slova?
Obrázek uživatele Bleeer
#3508 Bleeer 4. Srpen 2015 - 12:34
Míra: Hysterických výlevů Palečkové je plný FB. To, že si dovolí napsat něco takového do novin je na pěst...
Vidím, že máte zásadní mezery ve výchově. Zkusím to co nejstručněji, aby to bylo pochopitelné pro každého: holky se nebijou.
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#3510 Jakub Valenta 4. Srpen 2015 - 15:19
Tak. Krom toho, Ivana Palečková za námi s tímto materiálem sama nepřišla a do novin se rozhodně necpala.
Obrázek uživatele Míra
#3511 Míra 6. Srpen 2015 - 13:35
Jakub Valenta: Máte problém se svobodou slova?
Ne, pokud není za hranicí. (pomluva je trestný čin, pokud byste to nepochopil). Palečkové je jedno, že už jen vstupem na pozemek Binkových porušila zákon.
Obrázek uživatele Míra
#3512 Míra 6. Srpen 2015 - 13:36
Bleeer: Vidím, že máte zásadní mezery ve výchově. Zkusím to co nejstručněji, aby to bylo pochopitelné pro každého: holky se nebijou.
Vidím, že máte problémy s pochopením psaného textu.
Obrázek uživatele Bleeer
#3513 Bleeer 6. Srpen 2015 - 15:51
Míra: Vidím, že máte problémy s pochopením psaného textu.
Jestli to třeba nebude vašimi vyjadřovacími schopnostmi - takže co bylo myšleno tou pěstí, když ne fyzický útok?
Obrázek uživatele thefosfor123
#3527 thefosfor123 8. Srpen 2015 - 12:27
(Svědek výstupu paní Palečkové ) Slečna Palečková asi neví, jaké to je když se člověku něco takového stane. Co všechno ta rodina musí zařídit a ještě k tomu když přijde bouřka děti se bojí, že se jim to stane znovu. Dokonce ta prostřední dva dny po nehodě se chtěla stále vrátit do svého pokoje a chtěla své hračky. A teď k tomu co je psáno v článku - pejskovi je 12 let takže napůl slepý byl ještě předtím než vyhořel dům kvůli blesku. Zanedbaný není ba naopak je o něj velmi dobře postaráno a těžko mohl mít zelenou vodu a ten plesnivý chleba nebyl ani na zemi a určený pejskovi k jídlu ale zůstal tam od jídla když jsme tam poklízeli spáleniště. Oči mu netečou, má kvalitní granule a že slečna Palečkova přivezla nejspíš vodu z místa jejího bydliště, kde je voda chlorovaná a z prominutím hnusná, je trochu zbabělé. Pes má vodu přímo ze studně a čistou. Psala tam také že majitel si psa k sobě do náhradního bydlení vzít nechce ( to jste si trochu protiřečila ne? ) ohledně psa se musel domluvit se sousedy jenže ne všechny zastihl doma. Navíc jak jste psala že Vás chceme napíchnout vidlemi. asi dobře jste neslyšela o čem jsme se bavili. Navíc vidle byli kousek od Vás kde jste se schovávala před deštěm. Na to že jsme Vám všichni tři řekli že máte odejít z cizího pozemku Vás nezajímalo. Když jste přijela tak jste se ani nepředstavila ani neukázala nějaký průkaz o tom že patříte mezi ochránce zvířat (ale to bude asi tím že mezi ně už nejspíš nepatříte). Ty deky které jste přivezla spíše vypadali jako bundy, ale nic proti a že jste nabízela 100 kg granulí, proč to radši nedáte těm, kteří jsou zanedbaný a nikdo se o ně nestará? Napadla jste osobu z nás tři co jsme tam byli že dělá tři pojistné podvody ročně a ještě jste mu vyřkla že kouří. To je snad jeho věc ne? A na nějaké podvody nemá čas. Pojistné podvody spíše dělají ti co tam pracují. Velice by mě také zajímalo co je v tom nahraném 50 minutovém audiu o kterém jste zmínila na internetu, ale to asi nezveřejníte protože to jak jste se tam hystericky chovala by asi změnilo názor některých lidí, kteří přesně neví jak to doopravdy bylo. Pes je momentálně u své rodiny PO DOHODĚ SOUSEDŮ a chudák jen pořád chodí okolo plotu a pořádně si nelehne. Děti i majitel s ním chodí na procházky. Bohužel to, ale pro něho není ono. Kdyby mohl, utekl by zpět tak, kde žil 12 let. P.S. velmi by mě zajímalo jak by jste se chovala vy, kdyby Vám někdo přišel na Váš pozemek, Vy by jste mu řekla že má odejít a on by Vám řekl že se z místa nehne? Pak se nedivte, že majitel na Vás zavolal policii i starostu. A příště aspoň na ten internet pište pravdu a ne lež. Velice děkuji těm , kteří vědí jaké to je nebo si to aspoň dokáží představit. Poslali nějaké věci, oblečení, hračky, nábytek nebo korunu na účet. Děkuji těm, kteří pomohli tu sobotu s úklidem. A děkuji těm kteří věří tomu jak to doopravdy je a ne lžím co koluje na internetu.