Chrudimské noviny Za chrudimskou nemocnicí v místech výpadovky na Vlčnov by se měl ještě letos objevit další kruhový objezd

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Za chrudimskou nemocnicí v místech výpadovky na Vlčnov by se měl ještě letos objevit další kruhový objezd

Chrudim - Radnice údajně ještě letos potvrdí svou pověst, která Chrudim označuje za „město kruhových objezdů“. Poté, co se podařilo vybudovat kruhovou křižovatku „U Guláška“, objeví se další taková úprava dopravy v místě současné křižovatky u nemocnice. Celkem by mělo jít už o devátou takovou křižovatku ve městě.

Stane se tak přesto, že řidiči na kruhové objezdy často žehrají a jen neradi jimi projíždějí. Český řidič totiž není na tuto zdánlivou novinku příliš zvyklý a při průjezdu „kruhákem“ se dopouští celé řady prohřešků. Velká část šoférů totiž při opouštění objezdu vůbec nepoužívá znamení o změně směru jízdy. Zdatně jim v tom sekundují i mnozí cyklisté, kteří se rovněž neobtěžují zvednout ruku v době, kdy kruhovou křižovatku opouštějí. Další chybou bývá zbytečné šlapání na brzdy v okamžiku, kdy se řidič se svým vozem ke křižovatce blíží, přestože po kruhovém objezdu právě žádný vůz nejede. Oba tyto prohřešky pak dopravu zbytečně zahušťují a brzdí.

Radnice je však neoblomná. Kruhové objezdy se prý osvědčily a tak je na řadě vybudovat v dohledu dalších dvou třetího "bratříčka". Objevit by se měl podle neuvolněného místostarosty Jaroslava Trávníčka (ČSDD) v místech, kde se kříží Vlčnovská ulice s ulicí Slovenského národního povstání. „Ano, kruhový objezd u nemocnice by se měl stavět ještě v letošním roce,“ potvrzuje plány vedení města Trávníček. Nadšení jistě nebudou ani dopravci nadměrných nákladů, kteří právě tuto trasu využívají pro přepravu tubusů k větrným elektrárnám. Stávající kruhové objezdy jim už tak dost komplikují přepravu a v poslední době dochází jak k destrukci samotných „kruháků“, tak i zde umístěného dopravního značení.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Bob
#3727 Bob 23. Září 2015 - 15:44
Bože, za co nás trestáš! Co to je jen za hňupy, co tohle vymýšlí. To bude Chrudim jedno veliký parkoviště.
Obrázek uživatele Michal Tůma
#3742 Michal Tůma 27. Září 2015 - 12:21
Pokud umí řidiči kruhový objezd efektivně projíždět je to plus k plynulosti a bezpečnosti dopravy. Pokud se na něj dostanou lidi co dávají přednost autům co jsou ještě 20m od kruháče nebo lidi co si myslí, že kruháč musí projet první za každou cenu a za nejkratší čas nebo ti neblikají vůbec pak je to peklo. Není to o stavbě - křižovatce ale, o lidech.
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#3743 Roman Zahrádka 27. Září 2015 - 19:36
Michal Tůma: Pokud umí řidiči kruhový objezd efektivně projíždět je to plus k plynulosti a bezpečnosti dopravy. Pokud se na něj dostanou lidi co dávají přednost autům co jsou ještě 20m od kruháče nebo lidi co si myslí, že kruháč musí projet první za každou cenu a za nejkratší čas nebo ti neblikají vůbec pak je to peklo. Není to o stavbě - křižovatce ale, o lidech.
S tím bych si dovolil, pane Tůmo, souhlasit. Problém spočívá spíše v lidech než v kruhových křižovatkách. Na západ od našich hranic fungují bezvadně, jen tady mají lidé tendenci na ně svádět vše možné i nemožné...
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#3744 Tomáš Velendorf 27. Září 2015 - 21:56
Dobrý večer, souhlasím vcelku s oběma názory. Jen si k tomu dovolím subjektivně podotknout, že většina kruhových křižovatek na jih a na západ od našich hranic, funguje dobře hlavně díky tomu, že většina obcí a měst, kde se právě tyto křižovatky nacházejí, má své silniční, nebo dálniční obchvaty dávno hotové a nevede přes ně skrz na skrz tranzit, tak jako je tomu právě v Chrudimi (a to se vůbec nechci bavit o kolonách poskakujících aut v Široké ulici, v samém historickém jádru města a paradoxním vyloučením veřejné dopravy z této části města). Takže tyto kruhové křižovatky u našich sousedů nefungují snad lépe jen kvůli tomu, že by tam měli na silnicích méně blbců, než jich tu máme my, ale bude to spíše tou jejich rozvinutější infrastrukturou. No uvidíme, jak pomůže "alespoň" prosincové otevření silničního půl obchvatu města.
Obrázek uživatele jetozver
#3745 jetozver 28. Září 2015 - 17:29
Hlavně to bude tím, že kdyby se i zde trochu přemýšlelo , tak by se jen jediný kruhak dělal s tak masivní zelení uprostřed (myšleno plošně ) ...... byl by to ten první a na něm se jasně ukazuje, že to chce více asfaltu a kostek po nichž by se dalo projet díky stavebnímu provedení jen krokem a ne 60. To by pak stačilo všem včetně nadměrným nákladům. Dále by asistence MP či PČR u tubusu zamezila zhovadilemu pronizdeni rovně. ..... toho jsem byl 2x svědkem.
Obrázek uživatele Míra
#3746 Míra 29. Září 2015 - 9:20
Kruhový objezd má smysl tehdy, kdy do něj ústí podobně vytížené komunikace. Pokud tomu tak není (tak, jako za nemocnicí), jsou potíže částečně eliminovány větším průměrem kruhového objezdu (pokud to lze). Za nemocnicí to bohužel příliš velký KO nebude a navíc po cca 200 m směrem do města je další a opět malý. Kolony před Bídou jsou evergreen, který naše okresní město proslavil po celé republice. Proč jsou? Protože komunikace ústí do čeho? No přece do kruhového objezdu u Bohemky. Takže tranzit se jen přesune z Legumy ke Kauflandu. No a protože chytré hlavy vymyslely soustavu hned 4 kruháků za sebou (z toho jsou 3 malé), bude to naprostá nádhera. Jak já se těším :-)
Obrázek uživatele Míra
#3747 Míra 29. Září 2015 - 9:21
Tomáš Velendorf: Dobrý večer, souhlasím vcelku s oběma názory. Jen si k tomu dovolím subjektivně podotknout, že většina kruhových křižovatek na jih a na západ od našich hranic, funguje dobře hlavně díky tomu, že většina obcí a měst, kde se právě tyto křižovatky nacházejí, má své silniční, nebo dálniční obchvaty dávno hotové a nevede přes ně skrz na skrz tranzit, tak jako je tomu právě v Chrudimi (a to se vůbec nechci bavit o kolonách poskakujících aut v Široké ulici, v samém historickém jádru města a paradoxním vyloučením veřejné dopravy z této části města). Takže tyto kruhové křižovatky u našich sousedů nefungují snad lépe jen kvůli tomu, že by tam měli na silnicích méně blbců, než jich tu máme my, ale bude to spíše tou jejich rozvinutější infrastrukturou. No uvidíme, jak pomůže "alespoň" prosincové otevření silničního půl obchvatu města.
Obávám se, že nepomůže...
Obrázek uživatele Pepajeli
#3753 Pepajeli 29. Září 2015 - 22:33
Konecne, tam je za trest vyjizdet z vedlejsi komunikace, mohl by byt i vetsi, mista je tam dost.Nejpovedenejsi kruhak je stejne u Gulaska...