Chrudimské noviny Tip čtenáře: Technické služby Chrudim používají rakovinotvorné pesticidy a "Zdravé město" tak dostává na frak

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Tip čtenáře: Technické služby Chrudim používají rakovinotvorné pesticidy a "Zdravé město" tak dostává na frak

Chrudim - Boj s plevelem, který v posledních letech předvádějí Technické služby (TS) Chrudim, má celou řadu „padlých“. Tím prvním, kdo ve válce kapituloval, bylo „Zdravé město“. Technické služby totiž dlouhodobě používají rakovinotvorné pesticidy a zcela tak rezignovaly na ekologičtější formu likvidace nepříjemných plevelů, kterou je třeba klasická fyzická likvidace.

Chrudimským novinám se teď do rukou dostal materiál, který právě na tuto prapodivnou nesrovnalost upozorňuje. Děje se tak v době, kdy radnice opět schválila přistoupení k dalšímu projektu, jenž by měl dále podporovat „udržitelný rozvoj“ a další akce v rámci „Zdravého města“ či „Agendy 21“. Nakolik právě boj proti plevelům zajímá manažerku Zdravého města Šárku Trunečkovou (SNK-ED), která ve funkci městské zastupitelky pravidelně zásobuje své kolegy lokální politiky materiály se zaměřením na ekologii, se zatím nepodařilo spolehlivě prokázat. Trunečková se však nechvalně proslavila třeba i odmítnutím zveřejnit výši svých příjmů, které jsou tvořeny především prostředky pocházejícími z daní pracujících.

Čtenář Chrudimských novin, který si přeje zůstat v anonymitě, avšak redakce jeho jméno zná, kontaktoval vedení Technických služeb Chrudim se svými připomínkami k používání chemických látek k likvidaci plevelů ve městě. „Vedení Technických služeb jsem požádal o vysvětlení toho, jaký názor zastávají a jaká opatření zavedly nejen samotné Technické služby, ale i Město Chrudim v souvislosti se zprávou IARC (Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny) z března tohoto roku, obsahující oznámení o rakovinotvorných účincích glyfosátu, tedy hlavní účinné látky TS Chrudim používaného totálního herbicidu Clinic proti plevelům,“ říká čtenář. A pokračuje. „Je udivující, že i přes četné dřívější vědecké výzkumy publikované v zahraničních odborných časopisech, o různých zdraví vysoce ohrožujících účincích glyfosfátu akcentovaných i českými weby, touto tématikou se zaobírajícími, Technické služby přípravky obsahu jící zmiňovaný glyfosát nadále využívají,“ diví se čtenář Chrudimských novin.

V ohrožení však nejsou jen dospělí lidé, ale třeba také děti a samozřejmě i čtyřnozí přátelé obyvatel města. O této problematice Chrudimské noviny už několikrát informovaly, avšak žádná změna nepřišla. „Věcí další je i nebezpečnost glyfosfátu pro psy a další domácí zvířata, která jejich majitelé chodí venčit a která ve své přirozenosti značkují a očichávají okraje chodníků, na které je předně Clinic TS Chrudim aplikován. Nevšiml jsem si nikde žádného varování, ať už ze strany TS Chrudim nebo MěÚ Chrudim, že po aplikaci přípravku Clinic běží výrobcem udaná minimální 10denní ochranná lhůta, po kterou by se neměla do oblasti dostat žádná zvířata, jelikož hrozí jejich otrávení, projevující se ať už okamžitě, či s určitým časovým zpožděním, daným postupnou kumulací glyfosátu v organismu, zmiňovanou ve výše uvedených studiích. V souvislosti s tímto nelze pominout daleko vážnější problém, a to děti, které si na chodnících a trávnících, přípravkem třeba jen několik hodin předtím ošetřených, hrají,“ popisuje obyvatel města další nebezpečí, které s sebou aplikace chemikálií nese. Ohroženi jsou tak i samotní pracovníci Technických služeb Chrudim, kteří se aplikací pesticidu na chodníky ve města zabývají.

A řešení problému? To je jednoduché a vyžádá si jen trochu víc času a fyzického úsilí zaměstnanců Technických služeb. Využíváni na tyto práce by však mohli být i lidé v rámci obecně prospěšných prací. „Řešení je přitom jednoduché, a to pravidelné mechanické ošetřování travního porostu, jak se dělo dříve. Byť to znamená více pracovních hodin zaměstnanců TS Chrudim, jelikož na rozdíl od sekání, po aplikaci přípravků s glyfosátem na daném území dlouhý čas tráva neroste, a to není myšleno jako slovní hříčka, ale doslovně a tudíž není důvod k čaštějším zásahům. Přesto věřím, že Technickým službám a městu je zdraví obyvatel a jejich domácích zvířat přednější, než ekonomický aspekt této situace, který by navíc nějak neúnosně rozpočet TS Chrudim nezatížil, jak je ostatně jasně patrno z dob, kdy se žádný postřik pro tyto účely nevyužíval,“ uzavírá čtenář Chrudimských novin. 

Samotný pesticid, který Technické služby Chrudim používají, obsahuje totožnou látku, jako je Roundup, o němž hovoří výše zmiňovaná studie. Jde tedy o prakticky stejně nebezpečný přípravek, který vážně ohrožuje zdraví lidí i zvířat. 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Bob
#3769 Bob 30. Září 2015 - 17:44
A to je tady ještě jedna specialita našich TS. Sekání trávy, která se posekaná nechá zahnívat na trávníku. Prý to funguje jako zelené hnojení. Vidím a cítím jen zahnívající fleky, kde tráva moc neroste.
Obrázek uživatele Bleeer
#3770 Bleeer 30. Září 2015 - 19:07
Bobe, vzhledem k tomu, že tráva se nesbírala ani v předchozích letech, kdy sečení prováděly jiné firmy, dovolím si předpokládat, že na vině nebudou TS, nýbrž objednatel, který to nepožaduje (této mé domněnce nasvědčují i odpovědi pracovníků Správy městské zeleně na webu Města: http://www.chrudim-city.cz/qa/).
Obrázek uživatele TS CHRUDIM
#3772 TS CHRUDIM 1. Říjen 2015 - 13:07
Dobrý den, protože nás v minulých dnech žádný čtenář Vašich stránek nekontaktoval, nemůžeme na něj reagovat a ani Vašemu čtenáři odpovědět. Způsob a použité prostředky odstranění plevelů z městských komunikací najdete na našich webových stránkách. (mimochodem, Vaše použité fotografie jsou více jak rok staré). Pokud by jste o stanovisko TS požádali, bylo by Vám poskytnuto. http://www.tschrudim.cz/?id=140146&action=detail Co se týká sekání zeleně, TS Chrudim mají na starosti 56 % ploch v Chrudimi a v podstatě plnohodnotně odpověděl diskutér Bleeer. Děkujeme za společnost jednatelé TS Chrudim 2000 spol. s r.o.
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#3773 Jakub Valenta 1. Říjen 2015 - 13:33
TS CHRUDIM: Dobrý den, protože nás v minulých dnech žádný čtenář Vašich stránek nekontaktoval, nemůžeme na něj reagovat a ani Vašemu čtenáři odpovědět. Způsob a použité prostředky odstranění plevelů z městských komunikací najdete na našich webových stránkách. (mimochodem, Vaše použité fotografie jsou více jak rok staré). Pokud by jste o stanovisko TS požádali, bylo by Vám poskytnuto. http://www.tschrudim.cz/?id=140146&action=detail Co se týká sekání zeleně, TS Chrudim mají na starosti 56 % ploch v Chrudimi a v podstatě plnohodnotně odpověděl diskutér Bleeer. Děkujeme za společnost jednatelé TS Chrudim 2000 spol. s r.o.
Máme k dispozici originální mail z 29. září, který zmiňovaný čtenář poslal Zdeňku Kolářovi a Ivo Rychnovskému.
Obrázek uživatele Jokl
#3774 Jokl 1. Říjen 2015 - 14:22
Sakra, co je to za divnýho anonyma, TS CHRUDIM?