Systém popsal na svém blogu: „Aby se snížily daňové úniky, stačí firmám dlužné částky prostě odpustit a je vymalováno. Jistě je pouhá náhoda, že významný podíl z odpuštěné částky tvoří 1,48 miliardy, které na daních za minulý rok díky dobráctví finanční správy nemusely zaplatit firmy patřící do holdingu Agrofert. Proč krást, když stačí odpouštět.“

Podle deníku E15 finanční správa firmám vloni prominula daně v celkové výši 5,82 miliard korun. To zvedlo ze židle i pražsou zastupitelku Alexandru Udženija (ODS). „Odpustil na daních celému koncernu Agrofert necelých 1,5 mld. z celkových 5,8 mld. daňových úlev pro celou ČR. To je 25 %!,“ napsala pro Svobodné fórum.

a

Andrej Babiš obvinění odmítá. „Je to sprostá lež,“ napsal stručnou zprávu bez dalších vysvětlení na dotaz Živnostenských listů.Jenomže informace o odpuštění daně ve výši 1,476 miliardy korun vychází z oficiálních čísel ministerstva financí.

Daňové úlevy firmám nejsou ničím výjimečným (předtím, než se stal ministrem financí, získala jeho firma úlevu ve výši 2,15 miliard, to bylo ovšem za celých patnáct let dohromady) a nikdo by se nad tím možná ani nepozastavoval, nebýt toho paradoxu, že právě výběr daní je alfou a omegou jeho programu. „Co vybere od živnostníků, odpustí svým firmám,“ špačkuje Miroslav Kalousek.

Kateřina Kotalová, Živnostenské listy