Chrudimské noviny Senioři nad sedmdesát let budou moci od nového roku cestovat městskou hromadnou dopravou zdarma

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Senioři nad sedmdesát let budou moci od nového roku cestovat městskou hromadnou dopravou zdarma

Chrudim - V souvislosti se schvalováním nového jízdního řádu mětské hromadné dopravy v Chrudimi se několik skupin obyvatel dočká příjemých změn. Jednou z nejzajímavějších je třeba fakt, že senioři ve věku nad 70 let budou mít cestování autobusy zdarma.

Nový ceník a také jízdní řád na svém posledním zasedání schválili městští radní. Platit by měl od začátku příštího roku. O cestování zdarma pro důchodce usilovali především místní členové koaličních sociálních demokratů. Dobrá věc se nyní podařila. „Největší změnou nového jízdního řádu je, že nově budou mít jízdu zdarma osoby nad 70 let věku. Nárok na tuto slevu budou mít všichni občané, kteří dosáhli zmíněného věku bez ohledu na to, zda jsou občany města, či nikoliv,“ tvrdí neuvolněný místostarosta JaroslavTrávníček (ČSSD). Podle Trávníčka navíc zůstávají v platnosti i další slevy. Zdarma tak budou nadále jezdit děti do šesti let, držitelé průkazu ZTP a ZTP/P, Konfederace politických vězňů a dětské kočárky s dítětem. Očekávat by cestující neměli ani zvyšování cen jízdného, protože to zůstává ve stejné výši jako letos.  

red

Reklama

Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#3872 Tomáš Velendorf 15. Říjen 2015 - 15:57
No je vidět, že zdroje jsou a Chrudim je bohaté město. Už jen v tom smyslu, že v rámci "podpory" veřejné dopravy, radnice mimo jiných "předností" v této věci, nechala např. 15 let jezdit linky MHD trasu od Kalábrie k žel. stanici, zajížďkou okolo hotelu Romania. A jen za tento luxus, by nově s MHD mohli jezdit "zdarma", možná lidé už i mladší, než je těch současných 70 let. No a to, že takový člověk, který bude moci jezdit od ledna s MHD nově zdarma (o těch co si to platí sami ani nemluvě), musí např. od staré nemocnice (polikliniky, lékárny,..) dojít buď na zastávku k žel. stanici, k Transportě, nebo dokonce až na Bídu, to samozřejmě nikoho nezajímá. Hlavní je, že to bude mít někdo "zadarmo". To je to hlavní a podstatné. To že nemá člověk mnohdy ještě ani kde nastoupit a vystoupit, to je naprostý detail, který nikoho nezajímá a nemá cenu o něm ani diskutovat, natož ho změnit a realizovat. Však proč také. Zdrojů máme určitě ještě dost.
Obrázek uživatele hana
#3873 hana 17. Říjen 2015 - 17:22
Má místní MHD plánek s kružnicemi dostupnosti 400 m jako Uherské Hradiště ? http://mhduh.cz/nedostupnost-zastavek-mhd-uherske-hradiste/ Pravda je, že se zde zastávky schovávají mimo frekventovaná místa, na která správně patří, ale např. poliklinika - nádraží pěšky se těsně do 400 m vejde. Kam by jste jí navrhoval aby byla na obousměrné trase ?
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#3879 Tomáš Velendorf 18. Říjen 2015 - 23:14
Dobrý večer, jsem rád, že zde zveřejňujete zrovna tyto více jak fundované stránky o problematice provozu MHD. A pokud by radnici nebyla dlouhodobě lhostejná MHD (tím mám na mysli hlavně roky 1992-2012, ale v určitém směru i současnost), tak by i tento špatný stav s nedostupností samotných zastávek už jen třeba i s pomocí těchto stránek řešila (např. vzdálenost mezi žel. stanicí a Poděbradovou je nějakých 900m, mezi žel. stanicí a Transportou cca 700m). A co se týče toho co navrhuji - k tomu bych snad dodal, že tu máme místostarostu zodpovědného za dopravu, dále početnou dopravní komisi, dále radní, zastupitelé - takže hlavně někdo z těchto lidí, by měl navrhovat vhodná řešení a hlavně je i realizovat. Pokud máte zájem, ozvěte se mi na email: visit.cz@email.cz a rád s Vámi tuto problematiku prodiskutuji.