Chrudimské noviny Dobrá zpráva! Ceny vodného a stočného zůstanou v Chrudimi pro příští rok po letech zdražování nezměněny

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Dobrá zpráva! Ceny vodného a stočného zůstanou v Chrudimi pro příští rok po letech zdražování nezměněny

Chrudim - Dobrou zprávu posílá v těchto dnech obyvatelům města představenstvo Vodárenské společnosti Chrudim. Přestože patří ceny vodného a stočného ve městě k nejvyšším v rámci celé České republiky a v minulých letech dokonce ještě rostly, v příštím roce tomu bude jinak. Ceny za vodu se nezmění.

V roce 2016 tak odběratelé zaplatí 79,48 korun za metr krychlový v pohyblivé složce a 1541 korun ve složce pevné za nejmenší vodoměr. Radnici se totiž podařilo prostřednictvím Vodovodů a kanalizací (VaK) prosadit nezvýšení nájemného za infrastrukturu. Provozovatelem, který si trubky a vodárenská zařízení pronajímá, je právě zmiňovaná Vodárenská společnost Chrudim.

Samotné představenstvo VaKu chce další léta využít k hledání úspor a zabránit tak růstu cen vody. Nájemce, tedy Vodárenská společnost Chrudim, se snaží rovněž šetřit a v minulém roce se jí to skutečně i dařilo. Náklady u vodného snížila společnost o téměř jeden a půl milionu korun a u stočného dokonce o čtyři miliony a tři sta tisíc korun. V dalších letech však náklady spíše porostou, protože stát se snaží prosadit zavádění poplatků, které vodárenské společnosti budou muset odvádět buď do státní kasy nebo státním podnikům. Ministerstvo financí, které řídí Andrej Babiš (ANO 2011), plánuje zvýšení poplatků za odběry podzemních vod. Ty by měly vzrůst až čtyřikrát. Samotná Babišova mlékárna v Hlinsku proto přešla na vlastní podzemní zdroje vody.

red

Reklama

Obrázek uživatele slava
#4073 slava 26. Listopad 2015 - 13:36
Děkuji panu starostovi Řezníčkovi za hlídání cen vody! Ještě, že v tom VAKu je.
Obrázek uživatele karel1
#4078 karel1 27. Listopad 2015 - 17:02
Nejdříve vodu prodají a pak se vytahují,že jednu dokázali zarazit zdražení vody která patří mezi nejdražší v republice.Jak dlouho mu to vydrží.