Chrudimské noviny Starosta Petr Řezníček: Koaliční smlouvu nikdo nevypověděl a pana Trávníčka nikdo trestat nebude

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Starosta Petr Řezníček: Koaliční smlouvu nikdo nevypověděl a pana Trávníčka nikdo trestat nebude

Chrudim - Starosta města Petr Řezníček (SNK-ED) reagoval dopisem na článek Chrudimských novin, který komentoval hlasování o návrhu radniční opozice na odvolání Romana Málka (Koalice pro Chrudim) z funkce místostarosty. Starosta se mimo jiné neztotožňuje s podezřením, že byl veřejný způsob hlasování o Málkově osudu v koalici dopředu domluven, aby nedošlo k tajné volbě. Podle některých zastupitelů by právě tajné hlasování vedlo k Málkovu odvolání a ke snížení počtu čtyř neuvolněných místostarostů na tři.

"Bohužel, nebyl jste přítomen a pan Valenta nedával pozor, když jsem vysvětloval, proč bylo první hlasování prohlášeno za neplatné. Ze zákona je každé hlasování veřejné, kromě volby," vysvětluje starosta, proč se na zastupitelstvu hlasovalo veřejně o údajné neschopnosti Romana Málka zastávat místostarostenský úřad nebo o nutnosti snížit počet neuvolněných místostarostů, který je všeobecně považován za nezvykle vysoký. "Takže, jaká manipulace? Pouhá vaše spekulace, aby se lidi v Chrudimi zase dělili," ptá se starosta a zároveň si na svoji otázku hned odpovídá. "To, že neprošlo tajné hlasování, nebyla žádná manipulace, ale rozhodnutí zastupitelů. Většina nebylo pro," upřesňuje vzápětí.

Petr Řezníček dále vyvrací spekulace o možném obětování prvního místostarosty Jaroslava Trávníčka (ČSSD) za to, že veřejně hlasoval pro odvolání Málka. Ostatně, Trávníček se nikdy předtím netajil tím, že mu Málek v koalici vadí. "Pana Trávníčka nikdo trestat nebude," říká k tématu starosta. "A to, že nevyšly zákulisní dohody mimo koalici, je sice fakt, koaliční smlouvu však nikdo nevypověděl. Jen pozapomněl na pasáž, kde se hovoří o tom, že si nejprve o problémech řekneme mezi sebou a potom je řešíme na fóru," naráží starosta Řezníček na Trávníčkovu nedisciplinovanost při zastupitelstvu. Nekomenutje už ale další koaliční zastupitele - Jozefa Lörincze (SNK-ED) a Tomáše Vondráčka (ČSSD), kteří Málka veřejně také nepodpořili a hlasování se zdrželi. "Zásluhy mu nikdo neupírá, pokud jsou opodstatněné," věnuje se namísto toho starosta dál Trávníčkovi.

Svůj dopis zakončuje Petr Řezníček domněnkou, že snaha opozice odvolat Romana Málka z funkce nebyla o jeho pracovním nasazení a snaze snížit počet místostarostů. "Jde přeci o něco jiného. Jen účastníci celé akce hovoří jinak, než je pravda. To přeci dobře víte," uzavírá starosta města. Opozice se však dušuje, že Málka nechce v tomto případě trestat za jeho dřívější zradu. "Tohle je příliš vážné téma, než abychom ho mohli posuzovat v osobní rovině," namítá předkladatel návrhu Petr Lichtenberg (Svobodní). "Chrudim si zcela jistě vystačí s personálně užším vedením města. Roman Málek už není ten aktivní politik jako dříve. Teď je spokojený, že nic nedělá, a to se mu líbí," odpověděl Lichtenberg ještě před schůzí na otázku Chrudimských novin, proč se chystá zastupitelstvu navrhnout Málkovo odvolání. Starosta Řezníček s jeho verzí ale evidentně nesouhlasí a dál si myslí přesný opak.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Pavel
#4179 Pavel 22. Prosinec 2015 - 8:49
To jsou zase kecy.... Fandím Trávníčkovi.
Obrázek uživatele Jokl
#4184 Jokl 22. Prosinec 2015 - 11:18
Čím mi Řezníček připomíná Zemana?
Obrázek uživatele slava
#4220 slava 1. Leden 2016 - 20:06
Řezníček už měl být dávno v propadlišti dějin....