Chrudimské noviny Podle šéfa odboru dopravy Klimka město o zrušení sjezdu u Medlešic nežádalo, ředitel ŘSD přesto tvrdí opak

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Podle šéfa odboru dopravy Klimka město o zrušení sjezdu u Medlešic nežádalo, ředitel ŘSD přesto tvrdí opak

Chrudim - O zrušení sjezdu u místní části Medlešice požádalo bývalé vedení města. Tvrdí to alespoň ředitel pardubického Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Šéf Odboru dopravy MěÚ Martin Klimek to ale nyní popírá. Kde tedy leží pravda a kdo lže?

Neuvolněný místostarosta Jaroslav Trávníček (ČSSD), který má na opětovném zařazení sjezdu do projektu obchvatu města největší podíl, v minulosti několikrát změnil názor. Nejprve se žádost s požadavkem na zrušení sjezdu měla ztratit a nedá se tedy dohledat, kdo o zrušení vybudování důležitého sjezdu požádal. Později, podobně, jako šéf ŘSD Vebr, místostarosta tvrdil, že šlo o nespecifikované úředníky, architekty a politiky. Po dotazu na konkrétní jména Bohumil Vebr během diskuse v kině Muzea barokních soch mlčel. Chrudimské noviny se tak podle zákona o svobodném přístupu k informacím obrátily přímo na vedení města s žádostí o konkrétní jména petentů, jimž medlešický sjezd „nevoněl“. „K tomuto dotazu  mohu uvést, že město Chrudim nežádalo o odstranění sjezdu z obchvatu města Chrudim, u Medlešic,“ říká Martin Klimek a tím odmítá nařčení, jež přišlo od vedení ŘSD. Důkazy pro toto tvrzení však ani Klimek, ani Ředitelství silnici a dálnic stále nepředkládá.

Problémem není jen zrušený sjezd u Medlešic, ale také prapodivné napojení obchvatu na silnici spojující Chrudim s Hrochovým Týncem.  Foto: Jindřich Balous

Přes neustálé přehazování „horkého bramboru“ ve formě zodpovědnosti za dopravní komplikace při příjezdu do města, ukazuje Martin Klimek jistou naději. „Součástí dokumentace pro stavební povolení přeložky silnice I/37, bylo umístění betonových svodidel v místě provizorního napojení přeložky I/37. Později mělo být toto provizorní napojení z obou stran zaslepeno prostřednictvím betonových svodidel. Důvodem byla obava z pokusů řidičů vozidel se na obchvat města při jízdě ve směru na Pardubice napojovat přes ostré šikmé napojení s nevhodným rozhledem,“ popisuje situaci v místech budoucího sjezdu Klimek. A pokračuje. „Na podnět  místostarosty Trávníčka pak ŘSD ustoupilo od varianty s provizorním zaslepením pomocí betonových svodidel a po nezbytných úpravách křižovatky silnic u Medlešic na okružní křižovatku, odstraní betonová svodidla a umožní jízdu vozidel odbočením vpravo na Chrudim. Zároveň bude pomocí okružní křižovatky zabráněno pokusům v protisměrné jízdě přes provizorní napojení na obchvat ve směru na Pardubice. Okružní křižovatka by měla být vybudována v první polovině roku 2016. Vlastní závěrečná kontrolní prohlídka pro kolaudaci stavby proběhne rovněž v první polovině roku 2016,“ uzavírá vedoucí Odboru dopravy MěÚ Chrudim Martin Klimek.  

Kvalita povrchu na první části ochvatu města je prý také diskutabilní. Na několika místech se totiž objevuje zvlněný asfalt.  Foto: Jindřich Balous

Chrudimské noviny dál zjišťují, kdo konkrétně o odstranění sjezdu z obchvatu města u Medlešič žádal. Veřejnost prozatím spekuluje i nad variantou, že žádost nebyla poslána žádná. ŘSD tehdejší vedení města postavilo před hotovou věc a diskuse neproběhla. Radnice pak chtěla mít stavbu obchvatu zahájenu za každou cenu a na „kosmetickou“ úpravu kývla. Pokud tomu tak skutečně je, doklady pro tento podraz na Chrudimácích a firmách v průmyslových zónách se nikdy nepodaří dohledat.   

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele ŠIMŠÁK
#4176 ŠIMŠÁK 21. Prosinec 2015 - 21:09
Chtěl jsem napsat nějaký komentář co se tohoto půlobchvatu a situace kolem něho týká, ale nic slušného mě nenapadá. Jen bych si dovolil citovat Cimrnany co se týká lidí kteří měli a mají tento počin (nebo zločin?) na triku. Je to samý debil,blbeček,debil,blbeček,debil,blbeček akorát tadyhle je vyjímka, tedy jsou dva blbečkové vedle sebe. Můžeme o tom vést spory. Můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je asi tak vše co proti tomu můžeme udělat.