Chrudimské noviny Sbírka na oponu zdejšího divadla připomíná zatím propadák, přestože je druhá nejstarší v České republice

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Sbírka na oponu zdejšího divadla připomíná zatím propadák, přestože je druhá nejstarší v České republice

Chrudim - „Fiasko, ostuda, propadák,“ tato a podobná slova se teď derou na mysl každému, kdo sleduje veřejnou sbírku na restaurování opony místního divadla. Unikátní umělecké dílo, které dlouhá desetiletí leželo nepovšimnutě v nevhodných prostorách, objevila bývalá ředitelka Regionálního muzea Martina Vítková.

Protože muzeum ze svých fondů na rekonstrukci opony nemá peníze, rozhodlo se jeho vedení uspořádat veřejnou sbírku a přimět občany města k zájmu o jedinečnou kulturní památku. Jan Kokeš oponu vytvořil před 150 lety a tím se řadí na druhé místo v celé České republice. Starší už je jen opona v Českém Krumlově.

Opona prý ležela nepovšimnuta dlouhá desetiletí v garáži a za tu dobu se z ní na mnoha částech odloupala barva.  Reprofoto: Chrudimské noviny

Snad to bylo zapříčiněno zmatky, do nichž se muzeum dostalo po odchodu ředitelky Martiny Vítkové, nebo nedostatečnou propagací veřejnosti, ale na účtu, jenž slouží k zasílání peněz, se prozatím sešlo jen pár stovek. Současná šéfka muzea Klára Habartová tak neskrývá zklamání a rozčarován z nezájmu veřejnosti je také chrudimský starosta Petr Řezníček (SNK-ED), jenž se rozhodl věnovat na tento účel sto tisíc korun. Peněz je však potřeba mnohem víc. Celkem by práce restaurátorů měly spolknout zhruba tři čtvrtě milionu korun. Pomoc tak konečně přislíbil i zřizovatel muzea, kterým je Pardubický kraj.

Návštěvníci webových stránek Regionálního muzea Chrudim však stojí před těžko řešitelným problémem. Najít článek, jenž vyzývá k darování peněz, je takřka nemožné. Významnou akci, jíž tato sbírka podle všeho má být, nepřipomíná na hlavní stránce muzea vůbec nic a celkový design stránek je velmi nepřehledný. S takovým přístupem si peníze cestu do pokladniček a na účty muzea budou hledat jen těžko. Podrobnosti včetně čísla účtu obsahuje příloha pod textem. 

Příloha: 
Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Ivča
#4255 Ivča 6. Leden 2016 - 14:16
Co dát kasičku přímo do divadla? A je pravda, že žádná propagace této sbírky viditelně není.
Obrázek uživatele Bob
#4256 Bob 6. Leden 2016 - 16:49
S tou propagací to je opravdu bída. Ale cesta, kterou se vydal p. Řezníček, se zdá celkem slibná. Vždyť jenom kolik máme místostarostů! A kolik zastupitelů! A na spoustu z nich jsou více či méně napojené různé firmy a společnosti. Tady mají příležitost ukázat se, jak jim leží na srdci blaho našeho města.