Chrudimské noviny Co mohou obyvatelé místní části Medlešic ztratit odtržením od Chrudimi? Málo toho rozhodně není

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Co mohou obyvatelé místní části Medlešic ztratit odtržením od Chrudimi? Málo toho rozhodně není

Chrudim - Spory točící se kolem dopravy v místní části Medlešice nejen že nekončí, ale podle všeho se dokonce ještě stupňují. Argumenty jak obyvatel Medlešic, tak většiny lidí bydlících v samotné Chrudimi jsou pochopitelné a jasné. Přesto je zřejmé, že Medlešákům nezbyde, než se se situací smířit.

Neoficiální mluvčí lidí bydlících v Medlešicích na sociálních sítích a v diskusích neustále zmiňují, že si Chrudim něco schválila a oni se s tímto stavem musí potýkat. Neuvědomují si, že už několik let jsou Medlešice součástí města a z tohoto svazku profitují. Ať už jde o úpravu zeleně a investice chrudimské radnice do místní infrastruktury nebo o možnost posílat děti do chrudimských škol. Být součástí většího města však v sobě nese i výraznou finanční úsporu. Medlešicím „nevelí“ neuvolněný starosta, který by za svou funkci také pobíral plat a místní nemusí „živit“ rovněž ekonomku, účetní, obecní radu a zastupitelstvo. Veškerý tento servis jim obstarává blízká Chrudim.

V Medlešicích se rozhodně netvoří fronty aut a místní tak podle všeho spíše rádi přehánějí.  Foto: Chrudimské noviny

Byli to přitom právě obyvatelé Medlešic, kdo z obchvatu těžil jako první. Nejprve totiž byla vybudována část, která většinu dopravy svedla mimo obec a umožnila tak zdejším obyvatelům volně se nadechnout. V současné době uplynulo od otevření další části obchvatu města čtvrt roku a spousta šoférů si na něj teprve zvyká. Další část zkrátka chce využívat sice pomalejší, ale klidnější trasu do Pardubic přes Medlešice, Mikulovice a Dražkovice. Vybudování sjezdu u Medlešic proto dopravě v těchto obcích příliš nepomůže.

Obec s pěti sty obyvateli by zámek v buducnu jen těžko opravila.  Foto: Chrudimské noviny

Medlešáci si dlouhé roky užívali komfortu, který většina vesnic a obcí nezná. Současný provoz, který místní rádi nafukují do nereálných rozměrů, pak pouze vrátil místní část do reality. Pokud budou zdejší obyvatelé během schůzky s vedením města ve středu 17. února požadovat odtržení obce, měli by vzít v potaz všechny nesporné výhody, které jim ze svazku s větší Chrudimí plynou. Samotné město jejich potenciálním odtržením mnoho neztratí, zatímco Medlešáci by přišli o hodně.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele jetozver
#4453 jetozver 5. Únor 2016 - 20:20
Ať někdo z radnice spočítá kolik korun jde na jednu hlavu v Medlešicích a porovná to kolik to dělá v Chrudimi. Asi by se v M hodně divili ...... svícení, svoz odpadu, skolka pro pár dětí, administrativní věci, docházka jejich dětí do základních škol v CR atd. atd.
Obrázek uživatele Lajos
#4464 Lajos 7. Únor 2016 - 1:30
zákon 128/2000 Sb., o obcích, § 21 odst. 1 - část obce, která se chce oddělit, musí mít samostatné katastrální území sousedící nejméně se dvěma obcemi nebo jednou obcí a cizím státem a tvořící souvislý územní celek; po oddělení musí mít alespoň 1 000 občanů. Stejné podmínky musí splňovat i obec po oddělení její části. S oddělením části obce musí vyslovit souhlas v místním referendu občané žijící na území té části obce, která se chce oddělit. Pokud se nepletu, tak v Medlešicích 1000 duší trvale nežije, tudíž jakékoliv diskuse na téma odtržení jsou zbytečné.