Chrudimské noviny Ministr Pelikán: Policie má pocit, že u sebe musíte mít občanský průkaz. Není to pravda

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Ministr Pelikán: Policie má pocit, že u sebe musíte mít občanský průkaz. Není to pravda

Česká televize - V policii přetrvává pocit, že každý u sebe musí nosit občanský průkaz, což dávno není pravda. Občanský průkaz u sebe vůbec nemusíte mít. Tak komentoval ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) záběry, kdy smíšená policejní a vojenská hlídka povalila na zem, spoutala a následně zadržela muže, který odmítl předložit občanský průkaz. Video na svém webu zveřejnil časopis A2 a rozpoutal tím diskusi v médiích i na sociálních sítích o chování české policie.

„K takovému postupu policie neshledávám žádný důvod. Zdá se, že policie stále přehlíží ustanovení, které má v zákoně, a sice to, že policista se má především chovat slušně,“ uvedl ministr Pelikán v pořadu Interview ČT24.

Záběry pořídil jeden z kolemjdoucích 23. dubna v Praze na Florenci. Jeden policista a dva vojáci ozbrojení samopaly na záznamu zatýkají mladého muže s dlouhými vlasy. „Co jsem udělal? Vy jste se zbláznili?“ křičí muž.

Co říká zákon o prokázání totožnosti

Ministr spravedlnosti Pelikán k tomu uvedl, že zákon podobné situace popisuje jasně. Policie má právo požadovat prokázání totožnosti ve vyjmenovaných případech. „To samozřejmě uděláte tím, že předložíte občanský průkaz. Nicméně když ho nemáte, je policie povinná poskytnout potřebnou součinnost k tomu, abyste se identifikoval,“ sdělil Pelikán.

„Sám jsem to několikrát zažil. Jednou si policejní hlídka nechala poslat do mobilu z databáze mou fotografii. Podruhé se mne ptala na rodné příjmení matky, které si telefonicky ověřila,“ popsal své zkušenosti ministr.

Teprve kdyby také tento postup selhal, mají policisté podle Pelikánova výkladu právo předvést dotyčnou osobu na služebnu, kde se ji pokusí identifikovat, což mohou činit nejdéle dvacet čtyři hodin.

Zásah byl v pořádku, tvrdí police

Policie však ve svém stanovisku jakékoli pochybení hlídky v tomto případu odmítá. Mluvčí Tomáš Hulan z Krajského ředitelství policie v Praze uvedl, že policie nejprve vzbudila spícího muže, a poté ho vyzvala k předložení občanského průkazu.

Na rozhovor s ministrem Pelikánem na ČT 2 se můžete podívat sem.

Reklama

Obrázek uživatele jetozver
#4760 jetozver 7. Květen 2016 - 8:12
Já na videu tedy viděl dost ubohý zásah policie proti bránícímu se týpkovy, který i nadával. Taky tam bylo vidět jak policistu během zásahu tahá další člověk za ruku či na něj šahá. Pokud tohle vše bylo kuli OP tak asi předvedení na stanici není optimální, ale ten zásah policie ubohý. Ještě že to nebyl terorista.