Chrudimské noviny Překvapivý obrat Na Kopanici

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Překvapivý obrat Na Kopanici

Chrudim - Velký zájem vyvolala informace o havarijním stavu ulice Na Kopanici. Chrudimské noviny toto téma otevřely jako první a po jejich upozornění na padající kameny, došlo také k jejímu uzavření. Radnice se pustila do zabezpečení svahu a na veřejnost také „prosákla“ informace o finančních nákladech.

Již během zasedání městského zastupitelstva informovala vedoucí Finančního odboru MěÚ Chrudim Hana Vránová přítomné o tom, že částku převyšující tři sta tisíc korun, bude radnice vymáhat od majitele zdi, z níž se kameny na Kopanici řítí. Vránová doslova řekla: „Město, jako řádný hospodář, ty peníze bude chtít zpátky." Slovním spojením „dobrý hospodář“ se však „oháněl“ i městský zastupitel, komunista Jaroslav Moučka v souvislosti s udáním místní katolické farnosti Ministerstvu kultury České republiky.

Město tak ústy jedné z vysokých úřednic tvrdí, že devadesátiletá důchodkyně E.K. bude muset ze svého skromného důchodu splácet částku, která by i pro většinu pracujících byla likvidační. Nabízí se zde srovnání s množstvím finančních prostředků, jimiž se „látá“ diletantství pracovníků Chrudimské besedy, kteří dlouhé roky neřešili nevyhovující protipožární systém v Divadle Karla Pippicha. Zde město za půl roku bez mrknutí okna vydá ze svého téměř půl milionu korun, které samozřejmě nikdo do rozpočtu nevrátí, protože osobní odpovědnost za toto pochybení nikdo nenese.

V současné době se však zdá, že radnice otočila. Starosta města Petr Řezníček (SNK – ED) se měl vyjádřit v tom smyslu, že vymáhat peníze z důchodkyně za každou cenu, město nejspíše nebude. Nevkusné teorie jednoho z místních souputníků neuvolněného místostarosty Romana Málka (Koalice pro Chrudim) Michala Staňka tak podle všeho zůstanou jen u teorií. Za tento přístup si vedení města zaslouží jednoznačně palec nahoru.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Michal Staněk
#4785 Michal Staněk 26. Květen 2016 - 9:48
Aneb pan starosta říká to stejné, co jsem už tvrdil já. Na ctihodné paní se nikdo domáhat plnění nebude. Nicméně naše povinnosti vůči druhým trvají nezávisle na naší právní osobnosti. A je to tak správně, že si každý plní svoje dluhy. A město, jako řádný hospodář, nesmí (a to je i předmětem trestně právní odpovědnosti zastupitelů) rezignovat na důsledné vymáhání pohledávek, které mu vznikly v důsledku porušení subjektivních povinností jiného subjektu práva. A takovou povinnost musí město aplikovat i na právní nástupce škůdce. Protože škoda zde nevznikla vis maior, nýbrž zanedbáním jedné ze základních povinností, které vyplývají z čl. 11 Listiny základních práv a svobod, to jest, že vlastnictví zavazuje a nesmí působit újmu druhým. Konec hlášení.
Obrázek uživatele Zikmund Lucemburský
#4786 Zikmund Lucemburský 26. Květen 2016 - 10:07
Nejseš ty právník? Starosta především řikal, že se ta pohledávka přesune do nevymahatelnejch. Smolíček, Mišane. Mimochodem: Si tacuisses, philosophus mansisses
Obrázek uživatele jetozver
#4787 jetozver 26. Květen 2016 - 18:33
To rozhodně není v pořádku pokud se komukoliv promine jeho liknavost. To platí i pro starší lidi. Pokud má majetek tak by se měli peníze vymáhat i po ní. Stejně tak po všech co dluží komukoliv.