Chrudimské noviny Poldr Na Šancích ano, či ne?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Poldr Na Šancích ano, či ne?

Chrudim - Jak již Chrudimské noviny v nedávné době informovaly, stanovisko Vodoprávního úřadu Pardubického kraje zpochybnilo záměr města vystavět v lokalitě Na Šancích poldr k zadržení velké vody. Městští zastupitelé teď měli schvalovat smlouvu o smlouvě budoucí, z níž by plynul závazek města financovat přeložku sítí v dané lokalitě. Nakonec se však bude jednat jen o informativní zprávě a rozhodování o smlouvách se nechá budoucnosti.

Vzhledem ke stanovisku, jež vydal zmiňovaný vodoprávní úřad, je v současné době bezpředmětné, zabývat se případnou smlouvou a tím i závazkem přeložit sítě na vlastní náklady. Radnice se názorem úřadu musí řídit a to je i jeden z důvodů, proč smlouva uzavřena podle všeho nebude. Na Šancích by totiž poldr nakonec vůbec vzniknout nemusel a přeložka za téměř devět milionů korun by tak byla zbytečná.

Dohodnou se zastupitelé dřív, než se velká voda opět povalí sídlištěm Na Šancích?  Foto: Chrudimské noviny

Pokud by se zastupitelstvo touto smlouvou zavázalo a svůj požadavek na zpracování projektové dokumentace by  v budoucnu zrušilo, nebo neuzavřelo ve stanovené lhůtě konečnou smlouvu, bude město muset uhradit částku, která je vyšší než jeden milon a tři sta tisíc korun. Právě tolik si vyžádá projektová dokumentace bez DPH. Další náklady by spolklo i uzavírání smluv s vlastníky dotčených pozemků a geodetické práce.

Složí se politici lidem na nová auta, která vinou jejich laxnosti vezme voda z polí?  Foto: Chrudimské noviny

V porovnání s odhadovanými náklady na vybudování poldru se však jedná o „drobné“. Podle vyjádření starosty města Petra Řezníčka (SNK – ED) by mělo jít o částku v řádu desítek milionů korun. Stavba poldru totiž zahrnuje i zkapacitnění kanalizace a samozřejmě výstavbu hráze.  Neuvolněný místostarosta Roman Málek (Koalice pro Chrudim) v minulosti navrhoval zvážit i jiné varianty, jak by se dalo stoleté vodě zabránit. V úvahu prý přichází mobilní zábrany, osetí polí vhodnými poldinami, nebo zvýšení profilu samotné Topolské ulice. 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele chrudimák
#4844 chrudimák 16. Červen 2016 - 22:28
A jak je to s tím výpočtem pro poldr - byl zahrnut vybudovaný obchvat nebo nee (že je pole z kterého se valila voda poloviční) ????