Chrudimské noviny Prapodivná péče o městskou zeleň

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Prapodivná péče o městskou zeleň

Chrudim – Ošetřovat zeleň lze různým způsobem. Buď bezohledně, jak dokázalo město třeba v případě stromů na náměstíčku U Vodárny, nebo ohleduplně. Radnice se teď chlubí prořezem stromů v Městském parku a „mrzáčci“ u náhonu jsou zapomenuti.

Od prvního srpna do 30. září tak v Městském parku řádili muži s motorovými pilami a „realizovali“ bezpečnostní řezy. Ty mají v budoucnu zabránit i škodám, jež napáchala před lety na městské zeleni letní bouře vyvracející stromy z kořenů a lámající větve. Za ošetření 75 stromů zaplatila radnice více než čtvrt milionu korun. Dotace pokryla 116 tisíc korun. Jednoznačně pozitivní výsledek.

Jinak je tomu se zmiňovanými stromky U Vodárny. Již v březnu Chrudimské noviny přinesly informaci o nešetrně ořezaných stromech na tomto místním plácku. Místo košatých stromků se zde objevila nevzhledná „košťata“ a nikdo se nad jejich vzhledem příliš nepozastavoval. Naproti tomu prořezané stromky na parkovišti u supermarketu Tesco řešila i inspekce životního prostředí a napařila majiteli dokonce tučnou pokutu. Nad stavem těchto stromů se tehdy pohoršovala městská úřednice Kateřina Jánská, jež podle dobře informovaného zdroje stojí i za udáním firmy státním institucím. Jedná se o tutéž úřednici, která má na svědomí zcela zbytečnou likvidaci zeleně před Hotelem Bohemia. Při této akci padly pilám za oběť především oblíbené sakury, což řada Chrudimáků „rozdýchává“ dodnes.

Necitlivě prořezané stromy na náměstíčku U Vodárny radnice také vyřešila dokonale. Ty nejslabší kusy, jež se ze zmlazovacího řezu neprobraly, nechalo město pokácet. Kapři si však rybník nevypustí, takže postihů se nikdo bát nemusí. Místa, na nichž zlikvidované stromy rostly, jsou v současnosti opět pokryta dlažbou. Zbývající tři ubožáci však také nemají lehký život a minimálně jeden z nich již podlehl nějaké houbovité chorobě. 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele platek
#5131 platek 13. Říjen 2016 - 13:36
Není nic lepšího, než když se k dané problematice vyjádří někdo, kdo tomu vůbec nerozumí a jěště k tomu o tom napíše článek :-D to je celej Valenta
Obrázek uživatele Pseudovalenta
#5136 Pseudovalenta 13. Říjen 2016 - 17:18
Podle nadpisu clanku je jiz bezpochyby znamo, ktery neumetel je jeho autorem :-)
Obrázek uživatele Pseudovalenta
#5137 Pseudovalenta 13. Říjen 2016 - 17:18
Podle nadpisu clanku je jiz bezpochyby znamo, ktery neumetel je jeho autorem :-)
Obrázek uživatele Jana Novotná
#5138 Jana Novotná 13. Říjen 2016 - 19:29
Baví mě sledovat, jak potrefené husy začnou kejhat, když se objeví článek o nějakém nešvaru místních politiků, či městských úředníků. Jen tak dál!
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#5141 Jakub Valenta 14. Říjen 2016 - 7:05
Děkuji moc za podnětné komentáře, vaši přízeň, že nás čtete! Nic autora nepotěší víc, než věrní čtenáři, kteří mu pomáhají k větší dokonalosti svými tipy, radami a připomínkami.
Obrázek uživatele rodacka
#5143 rodacka 14. Říjen 2016 - 11:02
platek: Není nic lepšího, než když se k dané problematice vyjádří někdo, kdo tomu vůbec nerozumí a jěště k tomu o tom napíše článek :-D to je celej Valenta
Souhlasím s Vámi,. řez stromů U Vodárny zadala kolegyně sl. Jánské a prováděla ho najatá firma, na vině je i letošní sucho.Před Tescem si neodborný radikální řez zařídila sama fi Tesco a odpovědná osoba na Městské zeleni neudávala,ale upozorňovala na stav stromů po zásahu. S kritikou Péče o městskou zeleň by se měl p.Valenta obracet na tiskovou mluvčí MÚ,kde by mu všechny diskutované zásahy odůvodnili a pak by teprve mohl fundovaně psát k tématu.....
Obrázek uživatele ŠIMŠÁK
#5144 ŠIMŠÁK 14. Říjen 2016 - 17:06
rodacka: Souhlasím s Vámi,. řez stromů U Vodárny zadala kolegyně sl. Jánské a prováděla ho najatá firma, na vině je i letošní sucho.Před Tescem si neodborný radikální řez zařídila sama fi Tesco a odpovědná osoba na Městské zeleni neudávala,ale upozorňovala na stav stromů po zásahu. S kritikou Péče o městskou zeleň by se měl p.Valenta obracet na tiskovou mluvčí MÚ,kde by mu všechny diskutované zásahy odůvodnili a pak by teprve mohl fundovaně psát k tématu.....
Valenta a fundovaně?
Obrázek uživatele rodacka
#5149 rodacka 18. Říjen 2016 - 10:45
...nejenom,ale především údržba městské zeleně je investice,kterou schvaluje městská rada a jako taková musí být zahrnutá do rozpočtu města.Takže to není o osobním rozhodnutí té které zaměstnankyně MÚ!!!!!
Obrázek uživatele Bleeer
#5150 Bleeer 19. Říjen 2016 - 7:59
Představil jsem si, jak "Městská rada" schavluje extra každé ošetření stromu. Díky za ranní pobavení!
Obrázek uživatele Trunec
#5151 Trunec 19. Říjen 2016 - 9:39
ŠIMŠÁK: Valenta a fundovaně?
Malinský a inteligentně? :-D Tebe hodně štve že noviny i bez tvýho miláčka Romči fungujou žejo?
Obrázek uživatele ŠIMŠÁK
#5153 ŠIMŠÁK 19. Říjen 2016 - 22:04
Trunec: Malinský a inteligentně? :-D Tebe hodně štve že noviny i bez tvýho miláčka Romči fungujou žejo?
On má nějaký Malinský něco společného s údržbou městské zeleně? A prosím kdo je ta Romča?