Chrudimské noviny Víkendové tipy Jakuba Valenty

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Víkendové tipy Jakuba Valenty

Chrudim – Po dovolené na Slovensku se zcela fit a zdráv vracím k tipům na víkend. Tentokráte půjde již o dvoustý první článek s tímto titulkem a dalším jubileem se pro mne stala i nedávná připomínka pětiletého působení v Chrudimských novinách. Čas nic nezastaví…

„Dušičkový“ víkend nabízí celou řadu zajímavých akcí. Od pátku do neděle lze ochutnat marinovaná žebra a kuřecí křídla v Restauraci a penzionu U Palečků ve Skutči. Loutková pohádka je připravena od tří hodin ve společenském domě ve Slatiňanech. Akcí číslo jedna v sobotu zcela nepochybně zůstává otevření keltského skanzenu v Nasavrkách a s ním spojená oslava svátku keltského nového roku. Chcete-li tedy zažít, jak si dnes lidé představují dávné slavnosti, o nichž neexistují spolehlivé záznamy a jsou tedy zcela vybájenou pohádkou pro dospělé, směle do Nasavrk! Party dobrovolníků zde odvedly spoustu práce a první dvorec – ten kovářský – už stojí.

Jedinečný jazzový koncert si můžete v pátek užít od sedmi večer v chrudimském Divadle Karla Pippicha.

T.J. Sokol Nasavrky srdečně zve na Slavnostní setkání k 110. výročí založení tělocvičné jednoty 5. listopadu v nasavrcké sokolovně. V 17:00 oficiální zahájení setkání, následuje vystoupení Formanů ze Slatiňan, prezentace aktivit jednoty, vystoupení dětí. Občerstvení jest zajištěno.

V sobotu v pět hodin odpoledne bude také v budově Regionálního muzea v Chrudimi přednášet David Richter o návštěvě Jeho Císařského a Královského veličenstva Františka Josefa I. v Chrudimi. Od této události letos uteklo 150 let. Panovník se zde zastavil v rámci cest po východních Čechách po prohrané „letní“ prusko – rakouské válce. Sobota ve Slatiňanech patří základní škole, jež si pro změnu připomíná 130 let od svého založení. Celý den je možné zasednout do lavic a podívat se, jak žáci i jejich kantoři žijí.

Lampionový průvod se v sobotu uskuteční u Obecního úřadu Zaječice v 16:30. Zakončení v Kulturním domě - pohádka Fimfárum v podání divadelního souboru ZUŠ Luže.

A to je vše, co se mi pro vás podařilo najít. Snad si vyberete. Nebo ne a najdete si vlastní program. Třeba návštěvu hřbitova, kde je možné duším v očistci stále ještě vyprosit plnomocné odpustky. Hezký víkend, milí čtenáři.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#5183 Tomáš Velendorf 4. Listopad 2016 - 20:04
Tak to je sice moc hezký, že jste se vrátil živ a zdráv, a že se k tomu naskytlo ještě i několik jubilei (gratulace), ale bude alespoň nějaký postřeh z toho Slovenska? Zvláště pro nás, co jsme tam dlouho nebyli?:)
Obrázek uživatele Pseudovalenta
#5184 Pseudovalenta 5. Listopad 2016 - 0:02
Prosim, jen to ne. Snad vas pisalek z Chrudimi neposlechne a nezacne psat bludy ze svych cest :-)
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#5188 Jakub Valenta 7. Listopad 2016 - 8:45
Tomáš Velendorf: Tak to je sice moc hezký, že jste se vrátil živ a zdráv, a že se k tomu naskytlo ještě i několik jubilei (gratulace), ale bude alespoň nějaký postřeh z toho Slovenska? Zvláště pro nás, co jsme tam dlouho nebyli?:)
Jasně, Tomáši, moc rád :)