Chrudimské noviny Evidence tržeb je diskriminační, říká autor petice Ivo Hucl

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Evidence tržeb je diskriminační, říká autor petice Ivo Hucl

Plzeňský deník - Provozuje penzion a Bezejmennou čajovnu nedaleko zámku Kozel ve Štáhlavicích na Plzeňsku. Ivo Hucl, který je nejen na západě Čech známý také jako básník, spisovatel a pořadatel kulturních akcí, se nyní jasně vymezil proti novému zákonu o elektronické evidenci tržeb. Zákon je podle jeho slov pro podnikatele diskriminační, demotivační a pro některé prý i likvidační.

„Bez nadsázky. Já vidím pouze produkt totalitního a autokratického myšlení. A v 21. století takové myšlení nemá co dělat. Důvěra se dá nastolit pouze důvěrou," je přesvědčený Hucl, který nyní bojuje za zrušení zákona. Do světa vyslal petici za zrušení zákona, kterou již podepsalo kolem tisíce živnostníků z celé republiky.

Petiční archy chce 1. prosince, tedy symbolicky v den, kdy zákon začne platit pro restaurace a ubytovací zařízení, předat Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Co vás vedlo k sepsání petice za zrušení zákona č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb?
Text petice vznikl spontánně jako občanská iniciativa v reakci na sociálně inženýrskou aroganci, kterou právě tento zákon reprezentuje. V naší společnosti totiž vyvolává tutéž atmosféru, jakou pamatuji z normalizace. Romány 1984 z pera Goerge Orwella, Proces Franze Kafky či My od J. I. Zamjatina se stávají opět aktuálními. Na vlastní kůži zažíváme Úřad strážců, velkého Dobroditele, nové pořádky, umrtvení myšlení, bonzování, mravní vákuum, ztrátu důvěry.
Žiji v malé vesnici s pěti sty obyvateli a když na toto téma hovořím s řemeslníky, hostinskými, instalatéry, drobnými zemědělci, opraváři aut, včelaři nebo zámečníky, prostě se všemi, které ministr Mládek označuje za parazity společnosti a Andrej Babiš za zloděje, zjišťuji, jak je pro ně toto nové opatření demotivující, diskriminační a v mnoha případech likvidační.

Zákon už je ovšem hotov a od 1. prosince se bude týkat i vás, jakožto podnikatele. Jste na něj připraven? Zajímá mě, zda jste si pořídil registrační pokladnu, na kolik to vyšlo a jaké jsou s tím spojené další náklady?
Teprve před několika dny jsem si na finančním úřadu vyzvedl přístupové kódy. Na každý živnostenský list je jeden. A já mám čajovnu a penzion.
Pracovnice finančního úřadu mi však nedokázala odpovědět, zda budu moci obě propojené živnosti spravovat s jedinou pokladnou, anebo budu muset koupit pokladny dvě.
Jsme rodinná firma a stačí nám nejlevnější verze 'pokladny'. I tak ale vyjde na téměř osm tisíc korun. Instalace je 1600 Kč, měsíční paušál 900 Kč, router 1600 Kč. Podtrženo sečteno jsou to desítky a desítky hodin věnovaných dalšímu účetnictví, což je pro mě celkově asi deset tisíc korun ročně navíc za jeho vedení.
Všechny tyto prostředky nás stát nutí vynakládat do kapes soukromých firem.
Ne že bych nechtěl zaplatit své mzdové účetní, ale na případné daně zbyde ještě daleko méně. A nutné zdražení samozřejmě zaplatí zákazníci. K velkolepé televizní reklamě k EET z našich daní, ve které rostou nové školky a usměvavé učitelky a důchodci dostávají 'přidáno', je třeba ještě přitočit sekvenci v níž zazní: 'Toto všechno, milí spoluobčané, zaplatíte ze svých kapes.'

Současný systém je tedy podle vás vyhovující? Co říkáte na názor ministra financí, že se zavedením elektronické evidence tržeb se narovná zkažené podnikatelské prostředí?
Již dnes mají finanční úřady dostatek zákonů a nástrojů k tomu, aby krácení daní odhalily. Existuje-li někde diskotéka, na kterou chodí pětkrát týdně tři sta lidí, kteří se tam baví do rána, a provozovatel není plátcem DPH, není asi příslušný úředník finančního úřadu příliš schopný.
O tom, že je současný systém vyhovující, svědčí i aktuální opakovaná prohlášení Andreje Babiše, jak je ve výběru daní jeho ministerstvo efektivní, a stav letošního státního rozpočtu.
Ekonomice se poslední rok opravdu daří, je nízká nezaměstnanost, všechna odvětví podnikání zažívají konjunkturu (příznivý ekonom. vývoj, pozn. red.), podnikatelé proto zcela přirozeně a dobrovolně daně platí. To je přirozený stav věcí.
A narovnané podnikatelské prostředí? Již v této chvíli platí toto opatření pouze pro někoho. Nemůžeme přeci srovnávat malý penzion v Jeseníkách, který vedou dva důchodci, kde není internet, a hotel v Praze dotovaný zahraničním řetězcem s týmem právně-ekonomických poradců.
Zákon o EET kastruje realitu pouze na zisk. Postavení občanů ani podmínky, ve kterých podnikají, vůbec neřeší. A v některých lokalitách jsou tyto podmínky sakra těžké!
Fascinuje mě, že tohle podepsaly ČSSD a KDU-ČSL, strany, které by se 'těch malých' měly programově zastávat. Pokud něco destruuje zdejší podnikatelské prostředí, není to absence EET, ale dotace a firmy, které z těchto dotací žijí. A je to například Agrofert. Takové firmy působí v malých ekonomikách stejně invazivně, jako bolševník velkolepý na zdejší ekotop. Ničí kulturní krajinu.

Když se bavíte s podnikateli, ať už s provozovateli restaurací a barů či podniků jiného charakteru, na co si v souvislosti s EET nejčastěji stěžují?
Nejvíce na ztrátu motivace podnikat, aroganci, s jakou je systém zaváděn, nárůst byrokracie a na nutnost zvyšovat ceny. Hluboce je uráží lživé a manipulativní označování za zloděje, rozdělování společnosti a programové zasévání nedůvěry a závisti. Pro mnohé je zátěží nákladnost zařízení a náročná obsluha; pro starší živnostníky je nepřekonatelná technologická bariéra, nechtějí nová zařízení a neumějí s nimi zacházet.
Někteří se obávají, že budou vystaveni zcela na milost a nemilost byrokratické moci. Stačí, když se například poruchou zařízení či výpadkem internetu neodešle účtenka, vaše podnikání se znelíbí konkurenci nebo budete mít spor se svým zaměstnancem. I anonymní udání musí finanční úřad řešit a byrokratická mašinérie vás jednoduše zničí.
V neposlední řadě podnikatele také zneklidňuje zneužitelnost informací.

Víte o tom, že by někteří chtěli s podnikáním skončit?
Nejsem ekonom, ale jen ze stovek telefonátů a mailů odhaduji, že zavedením EET bude postiženo kolem dvaceti tisíc živností a drobných podnikatelů především tam, kde je podnikání nejobtížnější. Mnozí samozřejmě živnosti ukončí a uvíznou ve státní sociální síti. Smysl ztratí rekvalifikace a mnohé sociální programy.
Když OKD propustí dva tisíce horníků, mimo jiné čest jejich práci, zasedá vláda, odbory burcují národ, straší stávkami a uvolňují se peníze ze státních rezerv. V případě EET stát ničí pracovní podmínky desetinásobku svých občanů, kteří jsou schopni stát na vlastních nohou, živit poctivou prací sebe a své rodiny, neberou si neschopenky, nesedí na úřadu práce a stát jim nemusí dávat nic zadarmo.
Je to destruktivní a ekonomicky krátkozraké rozhodnutí.

Do kdy sběr podpisů trvá a kdy budete petici předkládat?
Uzávěrku podpisů jsme stanovili na 25. listopadu, takže největší nával petičních archů očekáváme v polovině listopadu.

Upřímně: Doufáte, že petice něco zmůže? Podnikáte v tomto směru nějaké kroky, například diskuzi, se stranami, které proti EET vystupují?
Petici chci v této chvíli udržet jako občanskou iniciativu mimo běžný stranický provoz. Ovšem nakloněni jsou nám například někteří senátoři z ODS a dále nás podpořily strany jako 
TOP 09, Piráti a Strana soukromníků.
Samozřejmě očekávám, že ihned po doručení petice sněmovně, zasedne vláda a zákon zruší. (smích)
Ale teď vážně. Už z podstaty petičního práva vyplývá, že petice je jedna z posledních možností, jak se občané mohou zákonnou formou se svojí stížností ve věcech veřejného zájmu dovolávat spravedlnosti. Definitivní řešení ohledně EET mohou přinést pouze demokratické volby.
Už před více než dvěma a půl tisíci lety napsal můj oblíbený Starý mistr: 'Čím více zákonů a omezení, tím chudší je lid, jak přibývá zákonů, přibývá lupičů.'

Celý text petice je zde.



Reklama

Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#5202 Zbyněk Kotúč 10. Listopad 2016 - 17:23
Bývalí soudruzi nechali opět v zákoně díru ... Proč politici nemusí mít také EET ?? Jak budou vykazovat "příjmy" od různých lobbistů ??