Chrudimské noviny V Ostravě likvidují plevel horkou vodou. Inspiruje se Chrudim?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

V Ostravě likvidují plevel horkou vodou. Inspiruje se Chrudim?

Chrudim – Likvidaci plevelů sice již odzvonilo, přestože teploty za oknem připomínají spíše jaro, přesto je opět na místě připomenout způsob, jakým se ve Zdravém městě Chrudimi ničí nežádoucí rostlinky. Technické služby používají k likvidaci plevelů výrobky obsahující glyfosát. Příklad Slezské Ostravy však ukazuje, že to jde i jinak.

Polít plevele chemickými látkami se zdá být v pořádku. Celá řada zahrádkářů to tak též dělá a má rázem o starost méně. Přesto však existují reálná rizika, že látka obsažená ve většině pesticidů – glysfosát – způsobuje zdravotní problémy a může být i příčinou rakoviny. Proniká údajně i do podzemních vod.

Slezská Ostrava se teď připojila k několika městům v České republice, která odmítají ohrožovat zdraví svých občanů a přestala používat oblíbený Roundup. Místo chemie vsadili v Ostravě na horkou vodu. Na vyrůstající plevel aplikují tekutinu o teplotě 96 stupňů a rostlinky se tak doslova uvaří. Přístup je to ekologický, čistý a absolutně bezpečný. Město nemusí nakupovat drahé chemikálie, stačí obyčejná voda z vodovodního řadu.

Radnice v Chrudimi se pyšní svým ekologickým smýšlením a ráda prezentuje údajné úspěchy. V poslední době je to třeba již proslulý „Pakt starostů a primátorů“ za stovky tisíc korun, jenž má v důsledku vést ke snížení produkce CO2 ve městě. Úředníci také zkouší první elektromobil. Jedná se o projekty zdánlivě líbivé a moderní. Likvidace plevelů horkou vodou by podle mínění politiků a úředníků nejspíše tolik popularity nepřinesla, proto má vedení technických služeb stále volnou ruku a na chodníky ve městě může klidně aplikovat hektolitry chemikálií. V létě glyfosát, v zimě sůl. Není na čase začít přemýšlet opravdu ekologicky?

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele rodacka
#5226 rodacka 25. Listopad 2016 - 11:45
V Ostravě sice nemusí kupovat drahé chemikálie,ale aplikují drahou vodu a ještě ji draze ohřívají.....