Chrudimské noviny Víkendové tipy Jakuba Valenty

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Víkendové tipy Jakuba Valenty

Chrudim – Mikuláše sice oslavíme až šestého prosince, ale většina nadílek se nejspíše odehraje již tento víkend. Respektive v sobotu, protože neděle je opět „zasvěcena“ bezhlavému nakupování a utrácení.

Od pátku do pondělí nabídnou v Restauraci a penzionu U Palečků ve Skutči pekelně pálivá jídla. Portská vína lze ochutnat v chrudimské Šatlavě od sedmi večer. Bíbři se představí v Hospůdce Pod Kopcem ve Slatiňanech o půl osmé večer. Také v pátek.

Mikulášský karneval připravil na sobotní odpoledne Zájezdní hostinec Obora v Trpišově a vánoční jízdu si můžete užít v sobotu od pěti v hlineckém Multifunkčním centru. Tradiční výstavu Vánoce na Veselém Kopci s podtitulem Od Martina do Vánoc zahájí skanzen v sobotu 3. prosince. Ve vyzdobených roubenkách naleznete připomínku obyčejů provázejících zimní svátky v období od poloviny 19. století do poloviny 20. století. Dozvíte se například, čemu se říkalo poslinka, proč na svatého Martina husa nejlépe zpívá, ale také jak vypadaly mikulášské dárky před 120 lety. Nebudou chybět ozdobené vánoční stromečky, tradiční pečivo a předměty provázející oslavu největších svátků v roce – Vánoc. Každý den trvání výstavy budou pozvaní lidoví výrobci předvádět zhotovování vánočních předmětů: ozdob z přírodnin, korálkových ozdob, malovaných skleněných ozdob, perníku tlačeného do forem a dalších. V sobotu odhalíte jedinečný betlém z perníku tlačeného do forem a v neděli od půl jedenácté do půl třetí projde mezi chaloupkami mikulášský průvod.

A nýčko se vrhneme na mikulášské nadílky – v kulturním domě v Seči přijde už v pátek ve čtyři hodiny, Mikulášské odpoledne má na sobotní půl pátou připraven i Hospůdka Pod Kopcem ve Slatiňanech, Ledová mikulášská párty začne na zimním stadionu ve Skutči v šest večer, Mikulášskou besídku chystá i slatiňanský Bonet a sice na nedělní třetí hodinu a konečně i kulturní dům ve Ždárci u Seče navštíví svatý Mikuláš v neděli ve tři.

V pátek také začíná nová výstava v Regionálním muzeu v Chrudimi. S přicházející zimou, kdy se dny krátí, končily na vesnici zemědělské práce a lidé se více zdržovali doma. Výstava připomene, jak to bývalo dřív, když nebyla televize, počítače, ale ani elektřina nebo knížky. Jaká řemesla, činnosti, zvyky či obyčeje vykonávali naši předci za dlouhých zimních večerů v chalupách. Třeba vás to inspiruje pro chvíle, kdy zmiňovaný proud nepůjde a člověk si náhle uvědomí, kolik má času…

Požehnaný adventní víkend, milí čtenáři.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Pavel___
#5248 Pavel___ 7. Prosinec 2016 - 7:14
Dobrý den, stále více mě mrzí, že víkendové tipy čtu ještě tři dny po uplynulém víkendu, zatímco tipy na nadcházející víkend jsou publikovány až v pátek odpoledne. Přivítal bych opačné časování, je to ve Vašich silách pane Valento? P.
Obrázek uživatele platek
#5251 platek 7. Prosinec 2016 - 12:21
Pan Valenta je nadčlověk, takže on to určite zvladne :-D