Chrudimské noviny Mateřskou školu Na Valech trápí profukující stará okna

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Mateřskou školu Na Valech trápí profukující stará okna

Chrudim – Mateřskou školu Na Valech tvoří čtyři budovy, osm tříd. Ve městě nemá svou velikostí obdoby. Celkem ji navštěvuje 202 dětí, což je současně i kapacitou mateřské školy. Budovy, v nichž se školka nachází, však nepatří k nejnovějším a na jejich stavu je to často znát.

Zdálo by se, že vzhledem k počtu budov, je počet dětí překvapivě nízký. Ve skutečnosti by dětí do této školky mohlo chodit i více, ale v současné době to není možné. Školní jídelna svou kapacitou přesně stíhá zmiňované dvě stovky předškoláčků. Volné prostory, jež má školka k dipozici, tak využívá třeba jako tělocvičnu, nebo je pronajímá pěveckému sboru Bonifantes.

Největším problémem jsou ale okna na starých budovách – Na Valech a v ulici Sladkovského. Zatím se výměny oken dočkala pouze budova číslo popisné 693 v ulici Na Valech. Není proto divu, že komise rady města pro výchovu a vzdělávání doporučila Odboru investic MěÚ Chrudim urychlit výměnu starých oken za nová. Sníží se tak citelně spotřeba energií a nechtěné větrání bude minulostí. Záležitost se tak dá pohodlně vyřešit i bez energetického manažera. Stačí zdravý rozum.

Školka však nežije jen okny a otázkou, co s nevyužitými prostory. Upravit by si zasloužila také zahrada, která v době „lesních školek“ trošku zaostává. Vedení školky proto vypracovalo ve spolupráci s techničkou úseku zeleně MěÚ Chrudim Kateřinou Jánskou projekt, z nějž by měla vzejít nová, zcela přírodní zahrada. Mateřská škola Na Valech by proto ráda čerpala dotaci, jež tuto akci alespoň částečně pokryje.  

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele karel1
#5646 karel1 24. Duben 2017 - 10:38
Nemuseli vyházet peníze za tu betonovou hrůzu kolem budov a měly na okna a lesní zahradu.