Chrudimské noviny Revoluce v placení parkování je za dveřmi

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Revoluce v placení parkování je za dveřmi

Chrudim – Od prvního září se řidiči parkující na některém z místních placených parkovišť musí připravit na změnu. Pro někoho příjemnou, pro jiného jistě méně. Jak již Chrudimské noviny informovaly, zavádí technické služby možnost platit za parkování kartou.

Možností, jak parkování zaplatit, je však vícero. Primárně samozřejmě klasicky – mincemi Do automatu vhodí šofér peníze, vyleze lístek a ten následně skončí za oknem auta. Druhou možností je platební karta. Ta se vsune do automatu a pomocí tlačítek +/- navolí patřičná částka a potvrdí zeleným tlačítkem. Platit lze i bezkontaktně. Zakončení transakce potvrdí opět papírový lístek umístěný za okno.

Následuje placení přes mobilní aplikaci. To již vyžaduje jisté dovednosti – aplikaci je třeba dobít určitým obnosem, vyhledat parkovací zónu a zadat značku vozidla. Následně zvolit čas parkování a odkliknout. Pohodlné je v tomto případě prodloužení parkování, které lze provést i od kávičky v kavárně. Přes mobil však lze platit i pomocí SMS zprávy. Informace, jak na to, bude mít na sobě uvedeny každý parkovací automat.

Od prvního října také nebude nutné umisťovat lístek za okna aut – automaty totiž nabídnou možnost zaplatit za parkování (mincemi, nebo kartou) a zadat přímo i registrační značku auta. Systém sám si zaznamená, kdo zaplaceno má a strážníci už potom jen jeho prostřednictvím zkontrolují. 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele karel1
#5911 karel1 24. Srpen 2017 - 19:10
Kolik lidí si pamatuje spz auta ve kterém zrovna přijeli?
Obrázek uživatele platek
#5912 platek 25. Srpen 2017 - 4:46
karel1: Kolik lidí si pamatuje spz auta ve kterém zrovna přijeli?
Tak to je hodně smutné, když si nezapamatujete spz auta ve kterém jezdíte. Navíc se může člověk podívat na svou spz a pak to jít zaplatit. Každopádně všude kde ae platí např. přes sms se zadává spz. Jak jinak mají ti co to kontrolují poznat, že dané vozidlo má zaplaceno?
Obrázek uživatele Jan Navrátil
#5913 Jan Navrátil 25. Srpen 2017 - 11:52
karel1: Kolik lidí si pamatuje spz auta ve kterém zrovna přijeli?
Pokuď má člověk auto prvně půjčené tak to chápu. Ale jinak...Já si pamatuji samozřejmě svoji spz, spz rodičů, sourozence a spz služebního auta.
Obrázek uživatele martin66
#5914 martin66 25. Srpen 2017 - 12:39
Jan Navrátil: Pokuď má člověk auto prvně půjčené tak to chápu. Ale jinak...Já si pamatuji samozřejmě svoji spz, spz rodičů, sourozence a spz služebního auta.
ja si nepamatuju značku ani jednu - vlastně jo pamatuju si značku auta rodičů z doby mého dětství - to už je, ale asi na nic....
Obrázek uživatele karel1
#5915 karel1 27. Srpen 2017 - 22:05
Jan Navrátil: Pokuď má člověk auto prvně půjčené tak to chápu. Ale jinak...Já si pamatuji samozřejmě svoji spz, spz rodičů, sourozence a spz služebního auta.
Kdybych si měl pamatovat všechny spz vozů kterými jezdím tak nic jiného nedělám. A jak když přijedu na parkoviště vím,že se tam platí sms? Místní možná cizák ne. Ale uznám je to zlepšení. Uvidím měšťáka a zaplatím sms. Když se bude ptát proč až tak dlouho,byl jsem nabít telefon. :-) A vůbec jim nezávidím kontrolu, nejdřív načíst spz ,pak kontrolovat.Mezi tím někdo přibude ,takže letět zkontrolovat zda nemá náhodou zaplaceno a on zatím odjede. Snad budou mít vetší příděl bot.Fakt jim to nezávidím.