Chrudimské noviny Vánoční tipy Jakuba Valenty

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Vánoční tipy Jakuba Valenty

Chrudim – Vánoce jsou konečně tady! Buďme letos s těmi, na nichž nám záleží a nezapomeňme jim to častokrát opakovat. Nejkrásnější svátky v roce jsou především svátkem nesmírné lásky, lásky Stvořitele ke svému stvoření.

Samotné Vánoce samozřejmě začínají až 25. prosince, kdy oslavujeme narození Spasitele. Oblíbený Štědrý den je vlastně „vigilií“, tedy bděním před touto událostí. A jelikož vigilie znamená i půst, nejí se maso. Dle staré křesťanské tradice totiž ryba není považována za maso, ale klasické postní jídlo. Nebylo vždy zvykem jíst rybu, protože v dobách ne tak dávných, si ji mohli dovolit spíše ti movitější. Chudší lidé konzumovali houbového kubu.

Půlnoční mší svatou Vánoce vlastně začínají. Ve většině velkých měst je nepsanou tradicí do kostela zavítat, přestože hladinka alkoholu už je zralá spíše na záchytku. Buďme však tolerantní. Nedochází-li k demolici vybavení kostela, netřeba se škaredit. V samotné Chrudimi samozřejmě půlnoční začíná o půlnoci, v jiných farnostech to však může být i dříve.

Živý betlém si můžete v sobotu od tří prohlédnout v Tyršově ulici ve Skutči u kostela Nanebevzetí Panny Marie. Vánoční hru nabízí farnost z Hrochova Týnce a sice v pondělí ode čtyř. Národní hřebčín vás ve dnech 26. a 27. prosince 2017 do Slatiňan na tradiční vánoční návštěvu u starokladrubských koní. Vidět můžete od 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 a 15:00 hodin stáje a dozvědět se zajímavosti o chovu, historii i o využití starokladrubských koní.

V pátek ve dvě nastane ten správný čas pro tradiční vánoční zpívání v parku Střelnice v Chrudimi. V pátek v pět se také bude zpívat u vánočního stromu na náměstí v Luži. Středisko Junáka Slatiňany ve spolupráci se Státním zámkem Slatiňany vás zve na tradiční vánoční divadlo spojené se zpěvem koled a předáváním Betlémského světýlka. V sobotu od půl páté do půl šesté v areálu místního zámku.

Co by to bylo za Vánoce bez „Rybovky“? Zaposlouchat se do tónů dávno zmizelého světa, kdy ještě kantoři psali poslouchatelnou hudbu, můžete v sobotu od 18 hodin na chrudimském Žižkově náměstí. Zpívání koled plánují také v Nasavrkách. Místní kostel svatého Jiljí bude pro zájemce otevřen v neděli od tří do půl čtvrté. Na poslední leči pro změnu zatančí myslivci a všichni jejich příznivci v pondělí 25. prosince v kulturním domě v Třemošnici. Štěpánskou zábavu konanou, kdo ví proč, ve stejný den a hodinu, chystají Sokolovně v Chroustovicích. Vánoční ples pak rovněž v pondělí v osm vypukne v chrastecké Sokolovně.

Do kostelů v Chrudimi a Hlinsku na tradiční vánoční koncerty lákají farníci i duchovní správa na úterní třetí hodinu po poledni.

Co popřát k svátkům, jež pro jednoho znamenají krystalické štěstí, pro jiného deprese a zvýšení pocitu osamělosti? Pustit si některý z filmů Terrence Malicka? Možná bychom mohli meditovat i nad zlatým pravidlem, ale nejlepší bude mít opravdu požehnané Vánoce. A být tak těmi, „...v nichž má Hospodin zalíbení...“.

Hezké svátky!

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele platek
#6220 platek 22. Prosinec 2017 - 17:32
Laska stvořitele :-D ti panbičkáři. Stvořitel je vlastně miliardy let starý šutrák co dopadl na zemi :-)
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#6221 Jakub Valenta 23. Prosinec 2017 - 13:44
platek: Laska stvořitele :-D ti panbičkáři. Stvořitel je vlastně miliardy let starý šutrák co dopadl na zemi :-)
A kdo ten kámen rozhýbal?
Obrázek uživatele platek
#6222 platek 23. Prosinec 2017 - 21:55
Jakub Valenta: A kdo ten kámen rozhýbal?
Hamiltonúv princip. Najdi si to. Ale v té knize plné pohádek, myslím, že se jí říká bible, tam to nenajdeš :-)