Chrudimské noviny Místostarosta Málek nabírá zkušenosti s cyklodopravou v Polsku

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Místostarosta Málek nabírá zkušenosti s cyklodopravou v Polsku

Chrudim – Město by se rádo, přes svůj nesporný handicap, jímž je členitý povrch, zařadilo mezi cyklistické velmoci. Alespoň v tomto duchu často hovoří neuvolněný místostarosta Roman Málek (Koalice pro Chrudim). V minulých dnech se proto zúčastnil setkání s polskými přáteli, aby živě diskutovali o bicyklech, cyklostezkách a vzájemné spolupráci.

Vůbec přitom nevadí, že Chrudimsko s Polskem nemá nikde společnou hranici. Zcela postačují přátelské, byť poněkud studené vztahy s partnerským městem, kterým je pro Chrudim polská Olešnica. Setkání konaného začátkem ledna se zúčastnili především politici a zájmová sdružení z devíti regionů, které geograficky spadají do oblasti podpory programu INTERREG PL-CZ z fondů Evropské unie. V jeho rámci ožívá projekt Koncepce rozvoje přeshraniční cyklistické turistiky v polsko-českém pohraničí. Jedním z partnerů projektu je česká Asociace měst pro cyklisty. Jejím členem je rovněž Chrudim.

Jednoduše řečeno, jde o koncepci rozvoje okresního systému cyklotras a vytvoření sítě přeshraničních cyklistických propojení, která bude navazovat na dálkové cyklistické trasy,“ říká místostarosta Roman Málek. Tříletý projekt, jenž zahrnuje období 2/2017 – 7/2019, má za cíl sjednotit polské a české metodiky v oblasti dálkové a terénní cykloturistiky a in-line bruslení. A to z hlediska přístupů k technickému provedení a parametrů, značení, služeb, propagace a marketingu.

V návaznosti na předchozí lokální přeshraniční projekty dojde k inventarizaci metodik a strategií na obou stranách podél celé hranice. Projekt je pak zaměřen zejména na budoucí řešení a sjednocení přístupů. „Jde však i o zcela konkrétní plány, jako jsou propojení vybraných dálkových cyklotras, o shodné přístupy a vytipování vhodných lokalit pro budování a klasifikaci bike resortů a další,“ upřesňuje místostarosta Málek.

Roman Málek a zahájení stavby cyklostezky do Medlešic.  Foto: KDU - ČSL

Zda a jakým způsobem pomůže spolupráce s Poláky Chrudimi v budování notně „odleželého“ projektu cysklostezky do rekreačních lesů Podhůra, případně pozapomenuté stezky pro „bikery“ směrem ke Třem Bubnům, Roman Málek již nesděluje.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Jokl
#6265 Jokl 17. Leden 2018 - 0:40
A tyhle pitomosti "takymístostarosty" Málka platíme?
Obrázek uživatele rm
#6266 rm 17. Leden 2018 - 10:44
Hezký den, bohužel článek je upraven k vůli redakce, doporučuji si přečíst správné znění - http://www.roman-malek.cz/index.php/tiskove-zpravy/aktualn-z-tiskovych-zprav/3427-chrudim-se-podili-na-koncepci-preshranicni-cykloturistiky Cyklostezka na Podhůru je rozpracovaná, ale podle posledních informací se ladí ještě drobnosti s panem Kuštou (majitel pozemků). Bohužel tam byly nějaké nevyjasněné spory a i pan Kušta musel čekal na rozhodnutí o nabytí těchto pozemků. Jinak naopak - na doporučení zástupců Pardubického kraje jsme byli vybráni, abychom do zahraničí v rámci našeho kraje pomohli polské straně. Pro info - projekt je hrazen ze zdrojů EU.
Obrázek uživatele honza
#6267 honza 18. Leden 2018 - 8:55
ono to vypadá jako cestovní kancelář města Chrudim. Kdyby byl v Modlavsku seminář: jak správně prdět do větru, nebo kurz močení proti větru, tak tam taky nebude chybět. Kdo to platí??
Obrázek uživatele rm
#6268 rm 18. Leden 2018 - 10:35
Bezesporu skvělá cestovní kancelář :-) ráno v šest se vyjede, od 11 se jedná do 16 hodin, pak cesta zpátky. Jinak kdo platí je uvedeno v poslední větě. Z prostředků města byla hrazena cesta Chrudim - Žamberk a zpět (k partnerovi), více ani koruna. Ani stravné atd. Jinak pokud má mít diskuse smysl, tak by bylo vhodné ji vést na úrovni.
Obrázek uživatele Jokl
#6269 Jokl 18. Leden 2018 - 21:43
Pane Málku, mě je úplně jestli tuhle zbytečnost platí týpci v Olešnici nebo někde jinde, psal jsem o tom, že vás za tyhle pitomosti platíme slušným místostarostovským platem. A že jste jednou vstal v šest hodin je velké hrdinství. My to děláme každý den.
Obrázek uživatele rm
#6270 rm 19. Leden 2018 - 10:02
Zřejmě jste nezaregistroval změnu od roku 2015, již nejsem uvolněný místostarosta.