Chrudimské noviny Prosadí radnice vybudování cyklostezky ke Třem Bubnům? Čas se krátí

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Prosadí radnice vybudování cyklostezky ke Třem Bubnům? Čas se krátí

Chrudim – Stezky pro cyklisty vznikají ve městě pomalu a často bez dlouhodobější koncepce. Stačí jen vzpomenout na stálici, kterou je plánovaná cyklostezka do rekreačních lesů na Podhůru. Pozapomenutou trasou je také stezka ke Třem Bubnům. Kdo na ni však nezapomíná, jsou členové komise rozvoje a výstavby města.

„Komisaři“ se sešli v polovině ledna a na svém programu měli celou řadu zajímavých bodů. Uvažovaná cyklostezka ke třem Bubnům byla jedním z nich. Paradoxně právě touto trasou se radnice dlouhodobě příliš nezabývá. Dokonce ani letos, kdy starosta města Petr Řezníček (SNK – ED) vytahuje jako esa z rukávu údaje o vynikajícím hospodaření městské pokladny. Přebytek peněz, za něž chtějí politici „nakrmit“ voliče, má být použit třeba na vybudování parkoviště u „Komety“ v rekreačních lesích, mluví se i o novém sjezdu ke sportovištím v Klobásově. O cyklostezce ke Třem Bubnům ani slovo.

Nehody na výjezdu z obchvatu už nikdo ani nepočítá. Cyklisté tu však riskují daleko víc.  Foto: Jindřich Balous

V příštím roce má začít také stavba zbývající části obchvatu města, v jejímž rámci by stavba cyklostezky byla pouze nepatrnou investicí. „V rámci komise bylo opětovně diskutováno o pokračování rekreační trasy z města směr Tři Bubny tak, aby chodci a cyklisté nebyli nuceni využívat stávající kapacitní křížení silnic I/37 a I/17 v protažení Novoměstské ulice. Uvedený záměr vybudovat cyklostezku je v souladu s územním plánem, historickou trasou a především s přirozenou logickou cestou z města. Jeho mimoúrovňové řešení je nezbytné,“ stojí v materiálech komise rozvoje a výstavby města.

Komise důrazně doporučuje vedení města, aby uplatnilo bezodkladně minimálně koordinační požadavek k Ředitelství silnic a dálnic a zasadilo se o jeho zanesení do projektové dokumentace druhé etapy výstavby obchvatu v nejbližším projednávaném stupni dokumentace. Zároveň vyzývá vedení města, aby se zasadilo o naplňování tohoto záměru s cílem jeho realizace,“ uzavírají své prohlášení členové komise rady města. Je totiž jasné, že jakmile dojde k výstavbě druhé části obchvatu, cyklostezka ke Třem Bubnům bude vznikat jen těžko. 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele TU35
#6295 TU35 6. Únor 2018 - 7:13
Cykolosteska by jistě byla pěkná... Nicméně myslím, že majoritu lidí žijící v Chrudimi zajímá v jakém prostředí se pohybují každý den. Radnice by tedy dle mého spíše měla zaměřit síly na opravu chodníků, veřejného osvětlení, výstavbu dětských hřišť aj. Jako příklad lze uvést ulice podél Family centra (v noci není osvětlená,pokud prší kličkujete mezi kalužemi), chodník od kruhového objezdu u Teska k nemocnici (lampy ve středu chodníku, chodník naprosto rozbitý, chybí pruh pro cyklisty), komplexní řešení veřejného prostoru sídliště U Stadionu, oživení městského parku za tenisovými kurty, rekonstrukce Václavské ulice (od Penny k Presům, chodník neustále po dešti podlitý kalužemi, výstavba či rozšíření současných dětských hřišť a šlo by pokračovat... Myslím, že město by tedy nejprve mělo vyřešit probémy které jsou uvnitř města (Inside) a současně připravit projekty kam napnout investiční plány dále.