Chrudimské noviny Nový retardér v ulici Na Ostrově?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Nový retardér v ulici Na Ostrově?

Chrudim – S nejnovějšími trendy v automobilové dopravě si zdejší politická a úřednická reprezentace příliš hlavu neláme. Co na tom, že třeba zpomalovací retardéry prokazatelně přispívají k vyšší produkci karcinogenních látek? Politici i nadále budou prosazovat jejich instalaci všude tam, kde řidiči údajně jezdí příliš rychle. Další taková zařízení by proto rádi postavili v ulici Na Ostrově.

Jeden retardér obřích rozměrů tu už v minulosti nechalo město vybudovat. Nachází se u využívaného přechodu, kudy v krizových hodinách procházejí desítky dětí školou povinných. Obyvatelům domků v ulici Na Ostrově a samozřejmě též lidem z paneláků zdejšího sídliště však podle všeho jeden nestačí. Řidiči si tudy zkracují cestu, aby nemuseli trávit čas na semaforech ve Vrchlického ulici a na Palackého třídě. Údajně potom nedodržují předepsanou padesátku. Přikázanou třicítku, která platí od retardéru směrem ke kruhovému objezdu u OD Tesco, už vůbec ne.

Diskusi na téma „nový retardér v ulici Na Ostrově“ otevřeli i členové dopravní komise rady města. V souvislosti s chystanou stavbou sjezdu ke sportovištím z ulici Dr. Milady Horákové – k tomu ale dojde až po dokončení obchvatu města – doporučují „komisaři“ provést taková opatření, aby byl co nejvíce zklidněn provoz v ulici Na Ostrově.

Varianty, jak cíle dosáhnout, jsou prý dvě. První z nich počítá se zavedením maximální povolené rychlosti 30 km/h v celé této ulici. Druhá pak změnu části ulice na „jednosměrku“, a sice od areálu ČSAD po křižovatku s ulicí S. K. Neumanna. Oblíbený radar by tu prozatím stát neměl, protože jeho funkci čas od času suplují strážníci postávající s přenosným měřícím zařízením u provozovny České pošty.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele emik
#6361 emik 26. Březen 2018 - 20:15
Nechápu, proč si lidé zkracují cestu po nábřeží, když se tam pletou cyklisti, vyjíždějí parkující auta a přejíždí se nepřiměřeně velký hrb. Nakonec otravují na křižovatce u mostu a čekají na dloooouhý semafor na hlavní. Po 7. hodině je lepší jet na čtyřku okolo. I auta od závor se dají zvládnout. ______ A kdo jede okolo parkujících aut rychle, tak je pako, popř. tam nikdy nevyjížděl. Spíše obojí. I se zrcadly (děkujeme za instalaci) je to o čumák. A cyklista, když vidí vycouvávat auto, které ještě nemůže vidět za roh, tam klidně najede, protože se mu přece nemůže nic stát.
Obrázek uživatele martin66
#6364 martin66 27. Březen 2018 - 7:43
emik: Nechápu, proč si lidé zkracují cestu po nábřeží, když se tam pletou cyklisti, vyjíždějí parkující auta a přejíždí se nepřiměřeně velký hrb. Nakonec otravují na křižovatce u mostu a čekají na dloooouhý semafor na hlavní. Po 7. hodině je lepší jet na čtyřku okolo. I auta od závor se dají zvládnout. ______ A kdo jede okolo parkujících aut rychle, tak je pako, popř. tam nikdy nevyjížděl. Spíše obojí. I se zrcadly (děkujeme za instalaci) je to o čumák. A cyklista, když vidí vycouvávat auto, které ještě nemůže vidět za roh, tam klidně najede, protože se mu přece nemůže nic stát.
Přesně tak, to je - už léta tam má být jednosměrka a nikdy tam nemělo být kolmé parkování, max. podélné!