Chrudimské noviny "Znáte tu o potrefené huse," ptá se Baborák místostarosty Štěpánka

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

"Znáte tu o potrefené huse," ptá se Baborák místostarosty Štěpánka

Chrudim – Posprejovaná zeď Na Kopanici přinesla diskusi o veřejném prostoru. Malíř Ivan Baborák například upozornil na známý fakt, a sice obdobně „vyzdobené“ zdi, respektive náhrobky, kostela svatého Michaela Archanděla. Tato „bolest“ jde, dle výtvarníka, i za dnešními morálními vzory.

Co u nás selhává - rodina, škola, výchova. Například v Itálii nemyslitelné - sprej na kámen. Stačí si obejít Kostel sv.Michala,“ píše na sociálních sítích Ivan Baborák. A pokračuje: „Morální úpadek za nás kamery nevyřeší. Podle mého mínění bych řešení hledal ve výchově a morálních vzorech - u současných politiků bych něco takového nehledal. Naopak,“ smutně konstatuje výtvarník.

Na tento Baborákům povzdech spolehlivě „naskočil“ místostarosta Pavel Štěpánek (Piráti). Že by se v něm ozvalo špatné svědomí? Pávě místostarosta Štěpánek třeba svým voličům před komunálními volbami zatajil nelichotivou insolvenci, v níž se nachází.

Tím chcete říct, že jsme vzory amorálními? Pane Baborák, co jsme vám vlastně udělali? Na vaši žádost jsme vám dali možnost zapojit se do kulturní komise města. Jednáme s vámi na rovinu a férově. Přesto jsme svědky dalších vich útoků,“ tvrdí Pavel Štěpánek. Závěry, které vyvodil z malířových konstatování, jsou však poněkud přitažené za vlasy. Ivan Baborák je totiž především známým kritikem premiéra Andreje Babiše (ANO 2011). Nabízí se však spekulace, že ve Štěpánkových slovech vyhřezly některé z interních sporů a tahanic o místa v komisích rady města. Místostarosta také nemusel „vydýchat“ podporu, jíž malíř Baborák vyjádřil pěvkyni Dagmar Peckové. Mnozí voliči Pirátů také jen těžko "překusují" jejich zdejší spolupráci s Hnutím ANO 2011 a starostou Františkem Pilným

Pane Štěpánek, to jste mne pobavil, že jste mou výtku směřovanou k nemorálním politikům vzal za svou. Tak myšlena věru nebyla. Jsou i jiní politici. Ještě by mne zajímalo, co myslíte tím, že jste svědky mých útoků. Mohl byste prosím nějaké mé útoky na vás zmínit? Buď jde o omyl, nebo vám opravdu nerozumím. Můj apel byl na výchovu. I já jednám na rovinu a férově. Do kulturní komise jsem se rozhodl jít právě proto, abych například mohl navrhnout odstranění nasprejovaného hnusu na Michalském kostele. Je víc podnětů, které pro komisi připravuju. Pevně věřím, že váš příspěvek byl omyl,“ reaguje na místostarostův post Ivan Baborák. Štěpánek se však nedá a kontruje: „Pan Baborák píše, že současní politici nejsou morálními vzory - spíše naopak. Protože jsem současným chrudimským politikem, logicky se ptám, čím jsem si to zasloužil. Jestliže se mě to netýká a možná ani celého chrudimského politického spektra, pak nevím proč ta škatulka,“ tvrdí Pavel Štěpánek, jako by snad politická scéna v České republice - Chrudim nevyjímaje – byla přehlídkou čestných, pravdomluvných a obětavých jedinců. 

Diskusi Ivan Baborák uzavírá reakcí, která se vysloveně nabízela. „Pokud byste měl pocit, že má replika o výchově a morálních vzorech, které nelze hledat u politiků, mířila na vás, je mi líto, ale znáte tu o potrefené huse,“ píše na facebook výtvarník.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele martin66
#8248 martin66 13. Únor 2019 - 13:27
potvrzuji - také těžko překusuji bratříčkování s ANO , jako dlouholetý volic pirátů to beru jako facku.... bohužel
Obrázek uživatele martin66
#8249 martin66 13. Únor 2019 - 13:28
x
Obrázek uživatele Jokl
#8250 Jokl 13. Únor 2019 - 16:36
"Dali jsme vám možnost zapojit se do kulturní komise města", vyčítá pirát Štěpánek malíři Baborákovi, jakoby mu dal nějakou milost. Tahle nevzdělaná nula a předvolební lhář se chová jako na dobytém území, jakoby mu město patřilo. Bohužel chrudimští Piráti jsou i proto velikým zklamáním.
Obrázek uživatele Bleeer
#8251 Bleeer 13. Únor 2019 - 21:50
Oba píší jak dyslektici, nechápou rozdíl mezi 1. a 5. pádem a Baborák navíc ještě předvádí svou obvyklou úroveň znalostí. On totiž stejně tak, jako problému graffiti v Itálii: "Například v Itálii nemyslitelné - sprej na kámen.", rozumí úplně všemu. Takže pár příkladů. Řím: https://gotravelglobal.files.wordpress.com/2017/09/streetart_rome.jpg?w=600&h=400 Milán: http://www.zic.it/zic/images/2607_a4826.jpg Neapol: https://www.theladytravels.com/wp-content/uploads/2012/09/Naples-Graffiti-general-tagging-1024x768.jpg Benátky: https://c8.alamy.com/comp/C2CNWH/graffiti-on-the-walls-of-a-house-in-venice-italy-C2CNWH.jpg A chudák (sic!) Štěpánek mu to ještě komentuje...
Obrázek uživatele Jan
#8259 Jan 15. Únor 2019 - 16:39
Jokl: "Dali jsme vám možnost zapojit se do kulturní komise města", vyčítá pirát Štěpánek malíři Baborákovi, jakoby mu dal nějakou milost. Tahle nevzdělaná nula a předvolební lhář se chová jako na dobytém území, jakoby mu město patřilo. Bohužel chrudimští Piráti jsou i proto velikým zklamáním.
Co mi to jenom připomíná z dob dřívějších... Jako bych slyšel: "MY jsme vám UMOŽNILI pracovat pro "naše" město, tak se do nás nenavážejte, buďte hodný a držte hubu a krok." Naši politici (mám na mysli obecně Českou republiku napříč politickým spektrem) si často neumějí připustit, že jejich práce je služba veřejnosti a s jakoukoliv případnou kritikou směřující na jejich hlavy je nutné pracovat s určitou pokorou či sebereflexí. Jak je možné, že si třicet let od pádu komunismu necháváme líbit takové povýšenecké výpady a vrchnostenské chování??
Obrázek uživatele VaJeKo
#8276 VaJeKo 20. Únor 2019 - 10:34
Proč je tady na tom Kuštově plátku každý článek směřován proti Pirátům? Jde snad o nějaký autorův komplex? Malý penis? Zneužívání v dětsví?
Obrázek uživatele Lover.of.lobster
#8278 Lover.of.lobster 20. Únor 2019 - 17:40
VaJeKo: Proč je tady na tom Kuštově plátku každý článek směřován proti Pirátům? Jde snad o nějaký autorův komplex? Malý penis? Zneužívání v dětsví?
Asi proto, že to je zatím ta nejobskurnější partička, která kdy byla v tomhle městě u lizu.
Obrázek uživatele honza
#8288 honza 22. Únor 2019 - 9:15
Lover.of.lobster: Asi proto, že to je zatím ta nejobskurnější partička, která kdy byla v tomhle městě u lizu.
konečně někdo, kdo zná slovo liz.