Chrudimské noviny Městští radní si opět schvalovali odměny

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Městští radní si opět schvalovali odměny

Chrudim – Odměny za výkon veřejné funkce jsou vždy velmi sledovaným a diskutovaným tématem. V menšině totiž nejsou občané, kteří se domnívají, že politici neuvolnění pro svou funkci – vykonávající své běžné zaměstnání, by neměli mít nárok na víc, než symbolické ocenění práce pro druhé.

Městská rada se v pondělí 11. února opět zabývala finančními odměnami pro neuvolněné politiky, členy komisí a další. Materiál znovu předkládali neuvolnění pirátští místostarostové Aleš Nunvář a Pavel Štěpánek. Dokument ještě přijde na stůl městským zastupitelům, kteří ho podle všeho podpoří. Co tedy obsahuje?

Neuvolnění místostarostové by měli dostat 32 247 korun měsíčně, neuvolněný člen rady města 4 500, neuvolněný člen rady města, který je současně předsedou komise rady města pak pět a půl tisíce korun. Předseda výboru městského zastupitelstva si přijde na 3 500 korun, předseda komise rady města najde na svém účtu o tisícovku méně. Řadový člen výboru zastupitelstva na 2 200 korun měsíčně. Členové komisí rady města dostanou šestnáct stovek a řadový, neuvolněný městský zastupitel patnáct set. V případě souběhu funkcí náleží neuvolněnému členu zastupitelstva města jen jedna odměna, a to za funkci, za kterou mu náleží nejvyšší odměna schválená zastupitelstvem.

Další podrobnosti obsahuje příloha pod textem.

Příloha: 
Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele daniel.lebduska
#8260 daniel.lebduska 15. Únor 2019 - 16:36
Můžete, pane Valento, shrnout jak to bylo doposud? Aby ta informace nebyla vytržená z kontextu ✌️
Obrázek uživatele Jokl
#8261 Jokl 15. Únor 2019 - 17:38
Doposud si městští radní přidělovali odměny jako vy teď. Jenom si nepostavili volební kampaň na šetření a neplácali o rozhazování městských peněz, jako to děláte vy, pane Lebduško.
Obrázek uživatele Jan Navrátil
#8262 Jan Navrátil 15. Únor 2019 - 18:50
Jokl: Doposud si městští radní přidělovali odměny jako vy teď. Jenom si nepostavili volební kampaň na šetření a neplácali o rozhazování městských peněz, jako to děláte vy, pane Lebduško.
Přesně tak :)
Obrázek uživatele daniel.lebduska
#8263 daniel.lebduska 15. Únor 2019 - 20:12
Jan Navrátil: Přesně tak :)
Je to hezký pocit být mimo a ještě se přitom plácat po ramenou? Já jsem ten komentář napsal právě kvůli tomu, že tenhle model je levnější, než ten stávající a zároveň je i spravedlivější pro zastupitele i nezastupitele.
Obrázek uživatele Jokl
#8264 Jokl 15. Únor 2019 - 20:27
No to jste tam ale zapomněl napsat:)
Obrázek uživatele daniel.lebduska
#8265 daniel.lebduska 15. Únor 2019 - 20:43
Jokl: No to jste tam ale zapomněl napsat:)
Čekal jsem, že pokud tu někdo komentuje takhle plamenně odměny zastupitelů a dalších funkcionářů města, tak to dokáže porovnat s předchozí situací, která nahrávala kumulaci funkci - řekněme, že zastupitel měl 1000Kč měsíčně + až tři odměny za členství ve výboru (finanční, nebo kontrolní), nebo komisích Rady města.
Obrázek uživatele daniel.lebduska
#8266 daniel.lebduska 15. Únor 2019 - 20:44
Jokl: No to jste tam ale zapomněl napsat:)
Při "chytrém" rozložení odměn za tyto funkce se dokázal dostat třeba na 5500Kč měsíčně. Nyní má stejnou odměnu zastupitel i nezastupitele města a může mít pouze tu nejvyšší odměnu. Například za předsedu komise. Takže z toho vychází, že tento článek je mimo náhodou, nebo úmyslně. Nechám na Vašem posouzení.
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#8267 Jakub Valenta 18. Únor 2019 - 8:51
daniel.lebduska: Při "chytrém" rozložení odměn za tyto funkce se dokázal dostat třeba na 5500Kč měsíčně. Nyní má stejnou odměnu zastupitel i nezastupitele města a může mít pouze tu nejvyšší odměnu. Například za předsedu komise. Takže z toho vychází, že tento článek je mimo náhodou, nebo úmyslně. Nechám na Vašem posouzení.
Co přesně je na tomto článku mimo, pane Lebduško? Opravdu jen to, že jsem neuvedl, jak to bylo minule, takže dostatečně nevynikla vaše "velikost", v níž město nepodojíte o "X", ale jen o "Y"? Tak to se omlouvám, ale trošku předpokládám, že průměrně inteligentní člověk - tedy i volič Pirátů - dokáže použít buď vyhledávač zde na CHN, nebo dokonce samotný všemocný google.
Obrázek uživatele zvědavec
#8268 zvědavec 18. Únor 2019 - 14:44
Pokud si to dáme do Vámi navrhované souvislosti s původním stavem -dle přílohy usnesení Z/87/2018, které říká: "V případě souběhu funkcí (člen Rady města, předseda výboru Zastupitelstva města, předseda komise Rady města, člen výboru Zastupitelstva města a člen komise Rady města) bude neuvolněným členům Zastupitelstva města (s výjimkou neuvolněného místostarosty) poskytována odměna ve výši souhrnu maximálně 3 měsíčních odměn za tyto funkce. b) neuvolněný člen Rady města 3.000 Kč c) předseda výboru Zastupitelstva města, komise Rady města nebo zvláštního orgánu 2.300 Kč d) člen výboru Zastupitelstva města, komise Rady města nebo zvláštního orgánu 1.500 Kč e) neuvolněný člen Zastupitelstva města 1.000 Kč. Summa summarum očištěno od započítané inflace (7,5%), je to opravdu totožná situace/resp. odpovídající částky. Možná však dochází k neporozumění smyslu Vaší argumentace?