Chrudimské noviny Lešení lemující muzeum za více než 300 tisíc

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Lešení lemující muzeum za více než 300 tisíc

Chrudim – Budova Regionálního muzea Chrudim patří k výstavním objektům, jimiž se město může pyšnit. Neorenesanční objekt je ve vlastnictví města, pronajatý ho má Pardubický kraj, respektive samotné muzeum. Objekt před časem prošel nákladnou rekonstrukcí, v současné době ho obehnalo dřevěné lešení. Důvodem jsou praskliny v omítce a zdivu, potenciálně narušená statika.

Budova muzea prošla, dle dostupných pramenů, poslední výraznější rekonstrukcí již v roce 1996. Není proto divu, že po 23 letech se na omítce objevily trhliny a bude třeba investovat do oprav. Sociální sítě zaplavily spekulace, které přinášejí „zaručené“ příčiny technických nedostatků pláště muzea. Podle některých z nich jsou na vině nedaleké schody v Široké ulici, jež však přímo před budovou chybí. Dalším viníkem může být náhon, respektive nevypočitatelná voda v podzemí. Ta v minulosti několikrát způsobila i propadnutí dlažby v samotné vozovce. To se přihodilo jen pár kroků od zdí domu z roku 1898.

První „vlaštovkou“ budoucích milionů, jež zde bude třeba proinvestovat, je smlouva na částku 354 394 korun. Tu uzavřela ředitelka regionálního muzea Klára Habartová se Stavební společností Chrudim s.r.o.. Za tyto peníze stavaři obkroužili významnou část nemovitosti dřevěným lešením, jež umožňuje průchod chodců. O dalším postupu rozhodne nejspíše kraj ve spolupráci s městem.

Foto: Jindřich Balous

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele honza
#8271 honza 19. Únor 2019 - 11:29
hnus
Obrázek uživatele devin m
#8469 devin m 21. Březen 2019 - 13:14
Materiál i s dopravou tipuju tak na 30 tisíc korun, 3 lidi vám to za 70 tisíc postavěj a ještě se vám budou klanět. Zisk čtvrt milionu korun na stlučení několika prken a trámků? To je hodně dobrej kšeft !! :-))
Obrázek uživatele honza
#8471 honza 22. Březen 2019 - 9:34
řídit město jako firmu