Chrudimské noviny Město vajglů a psích hovínek

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Město vajglů a psích hovínek

Chrudim – Hezkých zákoutí nabízí město opravdu hodně. Především v jarních měsících, kdy stromy nahodí první listy a rozkvetou záhony trvalek, je radost posedět na lavičce pod hradbami. Kouzlo okamžiku však často kazí odházené nedopalky a tradičně také psí exkrementy.

Donutit především bezdomovce, aby po sobě „špačky“ sbírali, je nemožné. Filtry od cigaret se však objevují i před hospodami, protože uvnitř si už kuřák nezapálí. Na mnoha místech v centru města proto nedopalky tvoří jakousi výplň mezi dlažebními kostkami. Výplň, kterou jen těžko někdo dostane ven. Stačí přitom málo – buď na „krizová“ místa instalovat popelníky, nebo nepořádek pravidelně uklízet. Prostředí vychovává.

Se psím hovínkem je otázka o poznání složitější a vleklejší. Někteří majitelé čtyřnohých přátel mají totiž, do jisté míry oprávněný, dojem, že za svou „daň ze psa“, kterou odvádějí do městské kasy, nedostanou na oplátku vůbec nic. Proč by tedy ulízeli nepořádek po svém mazlíčkovi, když si, zdánlivě, tento servis dávno zaplatili?

Kdysi dávno mohl „pejskař“ najít v parcích a na nárožích odpadkové koše s papírovými sáčky, do nichž exkrement patřil. Papírové pytlíky však lákaly nenechavce a město je proto bez náhrady zrušilo. Tedy, ne tak zcela bez náhrady. Majitelům psů nabídlo dva balíčky sáčků z igelitu v hodnotě zhruba padesáti korun. Na poplatcích za psy přitom radnice vydělává statisíce ročně.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Pepajeli
#8524 Pepajeli 1. Květen 2019 - 19:07
Vždyť se stačí jen projít po městě a umístění odpadkových košů je nesmyslné, např.viz dětské hříště na sídlišti U Stadionu, tam není koš ani jeden...Poplatky za psy jsou asi nejdražší široko daleko...