Chrudimské noviny Sociální bydlení? Zapomeňte!

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Sociální bydlení? Zapomeňte!

Chrudim – Sociální bydlení je velkým tématem, které hýbe částí veřejnosti. Diskusi svým způsobem odstartoval pražský primátor, který dokonce přišel s několika netradičními řešeními. Málokdo ví, že vláda napumpuje do oblasti „sociálního bydlení“ obrovské finance. Je na jejich čerpání druhé největší město Pardubického kraje připraveno?

Není. Alespoň prozatím. I přesto, že tuto tématiku třeba Piráti velmi akcentují. Piráti, kteří mají ve vedení města dva své zástupce, a to dokonce na místech nejvyšších – místostarosty Aleše Nunváře a Pavla Štěpánka. Nunvář se Štěpánkem však žádný konkrétní projekt připravený neměli a němají. 

Aktuálně je vypsána výzva, která kryje až sto procent nákladů na výstavbu sociálních bytů, ale o tom město v tuto chvíli neuvažuje, protože žádný takový projekt nemá připraven,“ odpovídá na dotaz Chrudimských novin tiskový mluvčí města Aleš Prokopec. Dále uvádí: Město má ovšem velký bytový fond, kapacity pro koncepčnější práci v oblasti bytové politiky tedy jsou. V tuto chvíli je zadáno vytvoření Koncepce sociálního bydlení u odborníka v bytové oblasti Jana Sládka, PhD., jenž se několik let věnoval problematice dostupnosti bydlení na Akademii věd ČR."

Koncepce vznikne nejen na základě již existující Vstupní analýzy v rámci vzdálené dílčí podpory města Chrudim, vytvořené Agenturou pro sociální začleňování, a Tematického výzkumu bydlení v Chrudimi, který pro Chrudim vytvořil výzkumný tým pod vedením PhDr. Hany Synkové z Univerzity Pardubice, ale také na základě dalšího vlastního sběru dat. Koncepce přinese městu příležitost k ucelené práci v oblasti bytové politiky do budoucna,“ říká Aleš Prokopec.

Předběžně se, dle tiskového mluvčího, rýsuje rozdělení bytů do tří základních kategorií:

1. sociální byty – dotované, s poskytováním sociálních služeb;

2. byty se sníženým nájemným – částečně budou sloužit sociální politice a částečně jako startovací byty, bez sociálních služeb;

3. komerční byty, kde se nájmy přiblíží běžnému komerčnímu nájmu.

Podrobná koncepce by měla být zpracována do konce roku 2019, následně ji vedení města vyhodnotí a případně přistoupí k navržených opatřením,“ uzavírá tiskový mluvčí Aleš Prokopec.

Finance přislíbené vládou tak s největší pravděpodobností chrudimská radnice nechá odtéci jinam.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Ivča
#8525 Ivča 7. Květen 2019 - 15:58
Mohlo by současné vedení města převzít či navázat na to, co už zpracovalo bývalé vedení. Nebo že by v šupleti nic takového nezbylo??????
Obrázek uživatele Jokl
#8526 Jokl 7. Květen 2019 - 18:59
Proč tak složitě? Chrudimští Piráti prostě ve volební kampani naslibovali levné byty pro mladé. Vůbec si nezjistili, jestli na to mají parcely nebo peníze. No a teď navíc odmítli státní podporu a nebude nic. Prostě klasika. A teď zase začnou lži a vykrucování.
Obrázek uživatele hana
#8528 hana 8. Květen 2019 - 23:46
Proboha a které město je na to hned připravené ? Peníze jsou, tak si vážení piráti vyhrňte rukávy a koukejte plnit volební sliby. Jinak byla změna zcela zbytečná.
Obrázek uživatele ČECH
#8529 ČECH 9. Květen 2019 - 6:31
JASNĚ,ZMĚNA BYLA ZBYTEČNÁAAAAAAAAAA
Obrázek uživatele zvědavec
#9337 zvědavec 7. Květen 2020 - 16:54
Rok se s rokem sešel a....???
Obrázek uživatele Jokl
#9338 Jokl 7. Květen 2020 - 19:42
Velmi zajímavé, podívat se rok, dva dozadu, co všechno nám chlapci naslibovali. A hle, kde nic, tu nic. A teď ještě ten krásný bonus s koronavirem. Už to slyším, nic jsme nemohli postavit, byla tu pandemie. A tak nám uteče volební období, potom zase těm ovcím (voličům) něco nakecáme a pirátský family bussines v dalším volebním období pojede jak víno.