Chrudimské noviny Italové nebo Lužičtí Srbové? Radnice loví partnerská města

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Italové nebo Lužičtí Srbové? Radnice loví partnerská města

Chrudim – S partnerskými městy je poměrně obtížné pořízení. Jak již Chrudimské noviny několikrát informovaly, bývalá velkolepá spolupráce s holandským Ede, momentálně nefunguje vůbec a města, která ještě v tomto diskutabilním svazku zůstala, přinášejí maximálně turistické a přidružené povyražení. Přesto radnice hledá nové partnery dál.

Ne příliš šťastnou zprávou je zkazka, z níž plyne, že v okolí Reutlingenu, partnera Pardubického kraje, žádné město spojenectví nevyhledává. Místostarosta Aleš Nunvář (Piráti) díky své minulosti však nemá s německým jazykovým okruhem žádné větší problémy, uvolil se proto jednat s představiteli měst Münsingen a Metzingen. Ta by snad zájem mít mohla, jakkoli je už teď jasné, že politik musí zapojit maximum svého pověstného šarmu.

Člen komise pro zahraniční vztahy Karel Sládek má také „eso v rukávu“. V severní Itálii vyhledal město Montichiari, které leží v Lomabrdii. To nemá údajně žádného zahraničního partnera a rozlohou i kulturou je prý podobné Chrudimi. V současné době se s Italy chystají jednání o možné spolupráci.

Další možnosti se otevírají v Dolní Lužici, která má historické vazby na České země. Předseda komise Jiří Lesák si vyzkouší jednání se starostou města Spremberg. Bohužel, ani zde není jasné, co přesně má být obsahem spolupráce mezi druhým největším městem Pardubického kraje a zahraničním partnerem. Pokud jde o pouhou možnost levně vycestovat do zahraničí, nabídka cestovních kanceláří je třicet let po Sametové revoluci téměř nekonečná.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele honza
#8925 honza 7. Říjen 2019 - 10:55
co třeba Slatiňany? mělo by to stejný dopad na živit v Chrudimi.