Chrudimské noviny Radar v Kočí by mohl plnit chrudimskou městskou kasu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Radar v Kočí by mohl plnit chrudimskou městskou kasu

Kočí/Chrudim – Obec Kočí se v pátek odpoledne stala cílem cesty hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD). Se starostou Marcelem Havránkem mluvil mimo jiné o možnostech krajské podpory pro obec, která má přibližně 600 obyvatel, ale také o zklidnění dopravy na silnici I/17.

Na základě našeho prosincového jednání s novým panem starostou jsme se domluvili na některých rozvojových projektech v obci, která se v podzimních měsících potýkala s problémy, jež způsobilo dnes již bývalé vedení obce. Tím prvním je změna otopného systému v místní mateřské škole, který dosluhuje, a je potřeba jeho výměna,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se seznámil s projektem úprav místního sportovního areálu, jenž kromě zázemí pro místní fotbalisty zahrnuje také tenisové kurty či dětské hřiště.

Starosta společně se členy zastupitelstva informoval hejtmana o dalších obecních záměrech včetně úsekového měření rychlosti na silnici I/17 z Chrudimi na Vysoké Mýto. „Naše obec je dlouhodobě zatížena velkým množstvím projíždějících automobilů, a to jak osobních, tak nákladních, které směřují z Chrudimi dále na Vysoké Mýto. Proto bychom rádi vyřešili možnost uklidnění dopravy formou úsekového měření rychlosti,“ uvedl starosta Marcel Havránek. Podle jeho mínění je nutná dohoda s obcí s rozšířenou působností, kterou je Chrudim. „Optimální variantou je, když pořízení radarů zainvestuje město, jehož městská policie má oprávnění rychlost měřit. Tomuto městu jdou následně také výnosy z pokut. Pro obec se jedná o variantu, kdy dostane potřebné opatření bez vstupních nákladů, a pro město se jedná o další příjem do městského rozpočtu,“ řekl hejtman Martin Netolický a potvrdil, že jednou z motivací měst a obcí k zavádění tohoto prostředku k šikanování řidičů je i finanční benefit, jenž z vybraných pokut plyne do městské kasy.

Samotná Chrudim uvažovala o zřízení radarů nejprve v části Václavské ulice u Vlčí hory. Poté, co „vybouchlo“ výběrové řízení, přišlo nové vedení města s kuriózním nápadem. Bedničky na radar by přišly rozmístit po městě a radar by mezi nimi korzoval. Nikdo by tedy nikdy nevěděl, kde přesně se měří, a řidiči by tak byli nuceni dodržovat často nesmyslně nastavené rychlostní limity. Prozatím se však zdá, že toto téma ponechává radniční koalice „u ledu“ a na radary ještě nedojde.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele platek
#9098 platek 4. Únor 2020 - 15:39
"a řidiči by tak byli nuceni dodržovat často nesmyslně nastavené rychlostní limity. ".... Valento ty jsi fakt hovado...tohle může napsat jen d...l! Asi potrebujes aby ti nekdo kdo si mysli ze rychlostni limity jsou nesmyslny nekoho zabil toubrychlosti co si myslis ze je ok v obci...
Obrázek uživatele Július Šuman
#9099 Július Šuman 4. Únor 2020 - 16:08
platek: "a řidiči by tak byli nuceni dodržovat často nesmyslně nastavené rychlostní limity. ".... Valento ty jsi fakt hovado...tohle může napsat jen d...l! Asi potrebujes aby ti nekdo kdo si mysli ze rychlostni limity jsou nesmyslny nekoho zabil toubrychlosti co si myslis ze je ok v obci...
Uhodil jste hřebíček na hlavičku. Navíc se zdá, že diletantský "novinář" sleduje svoji vlastní agendu, neboť by ho radar v Novoměstské omezoval při dojíždění.
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#9100 Tomáš Velendorf 4. Únor 2020 - 22:37
Július Šuman: Uhodil jste hřebíček na hlavičku. Navíc se zdá, že diletantský "novinář" sleduje svoji vlastní agendu, neboť by ho radar v Novoměstské omezoval při dojíždění.
Přesně tak. Ještě více buzerace, ještě více šikany, ještě více represí. To je ta správná cesta ke šťastným a zářným zítřkům. Ostatně do roku ´89 jsme si jich někteří už tolik neužili a někteří je nezažili už vůbec. Tak ať všichni pěkně víme, o čem to tu tenkrát bylo. A pěkně plošně. Nevadí, že drtivá většina řidičů (lidí - všeobecně) se chová na silnicích slušně, a jen pár magorů si myslí, že silnice jsou tu jen pro ně. Pěkně to osolíme všem. A to i přesto, že na ty magory by neplatilo ani to, kdyby co kilometr, to jeden pohraničník se samopalem. A co magor, to dvě varovné dávky do vzduchu a třetí dávka už přímo na cíl. Na toho magora. I to by některé neodradilo. Tak jen pěkně do nás. A houšť. A jen tak mimochodem, ještě koncem 70.let, v době tuhé normalizace, platil v nočních hodinách, v obci, rychlostní limit dokonce 80km/h.:)
Obrázek uživatele Jan Navrátil
#9101 Jan Navrátil 4. Únor 2020 - 22:51
Tomáš Velendorf: Přesně tak. Ještě více buzerace, ještě více šikany, ještě více represí. To je ta správná cesta ke šťastným a zářným zítřkům. Ostatně do roku ´89 jsme si jich někteří už tolik neužili a někteří je nezažili už vůbec. Tak ať všichni pěkně víme, o čem to tu tenkrát bylo. A pěkně plošně. Nevadí, že drtivá většina řidičů (lidí - všeobecně) se chová na silnicích slušně, a jen pár magorů si myslí, že silnice jsou tu jen pro ně. Pěkně to osolíme všem. A to i přesto, že na ty magory by neplatilo ani to, kdyby co kilometr, to jeden pohraničník se samopalem. A co magor, to dvě varovné dávky do vzduchu a třetí dávka už přímo na cíl. Na toho magora. I to by některé neodradilo. Tak jen pěkně do nás. A houšť. A jen tak mimochodem, ještě koncem 70.let, v době tuhé normalizace, platil v nočních hodinách, v obci, rychlostní limit dokonce 80km/h.:)
Kdo dodržuje zákony a nařízení tak se nemá čeho bát. A komu se to nelíbí, tak ať se odstěhuje do nějakého jiného státu pro piráty silnic přívětivějšího :)
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#9102 Tomáš Velendorf 4. Únor 2020 - 23:05
Jan Navrátil: Kdo dodržuje zákony a nařízení tak se nemá čeho bát. A komu se to nelíbí, tak ať se odstěhuje do nějakého jiného státu pro piráty silnic přívětivějšího :)
A v ideálním případě mu dát do pasu ještě razítko nežádoucí.:)