Chrudimské noviny Nadměrné náklady a co s nimi dál

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Nadměrné náklady a co s nimi dál

Chrudim – Nadměrné náklady a jejich cesty přes kruhové objezdy jsou velkým tématem, které rozděluje veřejnost. Jedna její část vidí za volanty náklaďáků bezohledné likvidátory městského mobiliáře, druhá polovina upozorňuje na špatně postavené křižovatky a nevhodně umístěné dopravní značení. „Vidle“ do tohoto sporu nyní háže i starosta František Pilný (ANO 2011). 
 
„Absolvoval jsem v minulém týdnu s městskou policií přepravu nadměrného nákladu přes Chrudim. Trvalo to hodinu. Dlouhodobě přeprava nadměrných nákladů ničí naše chodníky, zeleň, silnice. Asi nejvíc to odnáší zabezpečovací zařízení přejezdu v průmyslové zóně, kde za opravy platíme desetitisíce. Při poškození se vymlouvá jeden na druhého, výrobce tvrdí, že ho to nezajímá, že to je věc dopravce,“ popisuje starosta svou zkušenost.   
Co si starosta myslel o nadměrných nákladech před pěti lety? „Firmě Siag by se jednoznačně mělo pomoci a firma Siag by měla pomoci městu, dokud toto všichni zúčastnění nepochopí, tak to nikam nepovede a řešením skutečně není každý týden opravovat kruhové objezdy. Mimochodem, nebylo by už levnější místo oprav upravit je tak, aby jimi nadměrný náklad projel bez problémů,“ ptal se tehdy ještě obyčejný městský zastupitel Pilný.  
Situace přitom není právě jednoduchá. Většina kruhových objezdů, o něž se v tomto případě jedná, je ve správě nikoli města, ale Ředitelství silnic a dálnic. Radnice je tedy v „realizaci“ potenciálních úprav zdánlivě bezmocná. Přesto je město silným hráčem, na jehož názor je třeba brát zřetel, a z případných diskusí jeho zástupce nevynechávat. Dopravu má na starosti místostarosta Pavel Štěpánek (Piráti). 
Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele karel1
#9112 karel1 11. Únor 2020 - 15:02
To je velice přínosný článek,jen co je pravda.Stejně jako práce zastupitelstva.
Obrázek uživatele hana
#9115 hana 12. Únor 2020 - 17:43
Proč se píše v článku, že by se měli pořádně předělat kruháky ? Co vím, tak se v posledních 2 letech už všechny kruháky postupně na tyto nadměrné náklady předělali, poslední nedávno u Kauflandu ..... Nebo špatně vidím ?
Obrázek uživatele emik
#9122 emik 12. Únor 2020 - 23:45
Nevím, ale projektant kruhového objezdu snad má nějaké (aktuální, ne 20 let staré) normy, co musí po komunikacích projet. Stejně jako blbé výjezdy z kruháče. On si ale nikdo ani nevšim, že jsou auta širší než v roce 1970, ale fochy na parkovištích se kreslí furt pro trabanty.
Obrázek uživatele karel1
#9124 karel1 13. Únor 2020 - 9:44
emik: Nevím, ale projektant kruhového objezdu snad má nějaké (aktuální, ne 20 let staré) normy, co musí po komunikacích projet. Stejně jako blbé výjezdy z kruháče. On si ale nikdo ani nevšim, že jsou auta širší než v roce 1970, ale fochy na parkovištích se kreslí furt pro trabanty.
Kdyby jste věděl kdo ty kruháky navrhuje ani by jste se nedivil. A třeba pan starosta brečí nad přejezdem v průmyslové zóně,když se dělaly připomínky ke stavbě tak na nadměrné náklady se upozorňovalo a byly všichni ujišťováni ,že je vše nad normou. Starosta brečí na mlékem které rozlil někdo jiný a háže to na firmu která asi už jediná zůstala v průmyslové zoně. Asi by se měla taky vystrnadit z města a umrtvit jako centrum.