Chrudimské noviny Udávání „bezrouškařů” je v plném proudu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Udávání „bezrouškařů” je v plném proudu

Chrudim – Zdálo by se, že v souvislosti s údajnou pandemií coronaviru mají strážníci městské policie podstatně méně práce. Lidé sedí doma, hospody jsou zavřené, vycházet lze pouze na nákup, do práce a v dalších, přísně specifikovaných případech. Opak je ale pravdou. Pěstuje se totiž tradiční český „sport“, a sice udávání. 

Lidé udávají ty, kdo nenosí roušku, respektive nekryjí si nos a ústa tak, jak vláda České republiky nakázala, srocují se, popíjejí pivo v hospodách. A zdaleka nejde jen o bezdomovce. Sedmnáctého března před sedmnáctou hodinou upozornil městskou policii občan na to, že v jedné z restaurací v Havlíčkově ulici vstupují zákazníci přímo do vnitřních prostor tohoto podniku, aby tam zakoupili alkohol, který následně společně konzumují venku před restaurací. Strážníci uvnitř podniku v uvedené době žádného ze zákazníků nezastihli, avšak venku se nacházelo sedm lidí popíjejících zakoupené pivo. Hlídka situaci zadokumentovala, zjistila totožnosti přítomných zákazníků i personálu restaurace a celou věc následně postoupí k řešení příslušnému orgánu.

O den později, osmnáctého března, bylo bdělým občanem sedm minut po patnácté hodině oznámeno na linku 156, že u jedné z restaurací ve Slatiňanech se i přes zákaz srocují lidé a společně tam popíjejí zakoupené pivo. Hlídka tuto informaci prověřila, avšak v uvedené době tam srocení osob nezaregistrovala.

Tentýž den po šestnácté hodině obdržela městská policie informaci o srocení lidí u restaurace v sídlišti U Stadionu, kde zákazníci tohoto podniku ve skupinkách popíjeli z plastových lahví zakoupené pivo. Hlídka tyto lidi poučila a ti se neprodleně rozešli.

Ve čtvrtek 19. března po desáté hodině byli strážníci přivoláni k domu na Palackého třídě, neboť tam měli na lavičce sedět lidé bez zakrytého nosu a úst. Hlídka na uvedeném místě nikoho nezastihla.

Ve 13.22 hodin se na městskou policii obrátila pracovnice supermarketu v ulici Slovenského národního povstání s tím, že do jejich prodejny vstoupil zákazník bez zakrytého nosu a úst. Po příjezdu strážníků vyšlo najevo, že dotyčný muž před nákupem zboží opomenul použít ochranný prostředek. Vrátil se tedy ke svému vozidlu na parkoviště a do prodejny se poté opět vrátil, tentokrát již vybaven rouškou. A v 15.29 hodin upozornila městskou policii občanka na to, že ve vnitrobloku ve Sladkovského ulici posedává mládež bez ochranných roušek. Hlídka ani tam již nikoho nezastihla.

V pátek 20. března deset minut po desáté hodině kontaktoval městskou policii obyvatel obce Topol s tím, že v jejich bytovém domě pracují dělníci, kteří nemají zakrytá ústa a nos. Hlídka v uvedené budově zastihla řemeslníka, jenž poté na základě jejího upozornění použil k ochraně své i ostatních osob respirátor.

V 17.09 hodin bylo oznámeno na linku 156, že ve Slatiňanech u jedné z tamních restaurací posedávají zákazníci. Hlídka tam zastihla šest osob, které náležitě poučila, a ty se následně rozešly.

Před osmnáctou hodinou vyjeli strážníci na základě telefonického oznámení do ulice Čs. armády, neboť tam na lavičce seděli dva muži bez zakrytých úst a nosu. Hlídka na uvedeném místě zastihla místního muže, jenž měl uvolněnou roušku z důvodu telefonování. Po skončení telefonátu se dotyčný člověk opět chránil rouškou.

V 19.13 hodin bylo oznámeno prostřednictvím tísňové linky, že u vstupu do hypermarketu v ulici Dr. Milady Horákové se zdržují bezdomovci, kteří nemají zakrytá ústa a nos. Strážníci po příjezdu shledali, že jeden muž z této dvojice má nasazený respirátor a druhý muž použil k ochraně své i ostatních osob šálu. Po tomto zjištění hlídka odjela.

„Měšťáci“ však zveřejnili i dobré zprávy – z důvodu předcházení šíření coronaviru je s oakmžitou platností až do odvolání uzavřen vstup do jejich „velitelství“ ve Staré radnici na Resselově náměstí a stejně tak nepřichází v úvahu styk s veřejností na všech pracovištích městské policie. Uzavřeno je též přestupkové oddělení. Výzvy, které byly v minulých dnech umístěna za stěrače vozidel, budou projednány a řešeny až po zrušení mimořádných opatření.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Trunda
#9245 Trunda 26. Březen 2020 - 10:24
Vážený pane Valento, myslím, že v současné době nejde o udavani, ale o společenskou odpovědnost. Spíš byste se měl svými články zaměřit na skupiny lidí, kteří opatření nedodržují a jsou tak nebezpeční pro své okoli a zvyšují riziko, že vláda opatření ještě zprisni. Když vám pod oknem popiji, pokuruje a pokaslava skupinka mladíků bez rousky, není to rozhodně nic příjemného!
Obrázek uživatele borůvka
#9246 borůvka 26. Březen 2020 - 14:42
Ano, mělo by daleko větší význam, kdyby pan redaktor místo svých sarkastických výlevů začal se věnovat třeba monitorování bezdomovců, kteří tu jsou kritickou skupinou a kdyby se podílel na charitativní práci a podpoře zajištění jejich nynějších životních podmínek v souvislosti se šířením koronavirové nákazy.
Obrázek uživatele karel1
#9247 karel1 27. Březen 2020 - 10:01
Pan redaktor kritizuje lidi co se o sebe bojí,že je Chrudimsko nejhorší v kraji mu asi vyhovuje,Kdoví jestli není jeden z tech co flámují i přes zákaz a počty infikovaných zvětšuje. Ten jeho bohémský přístup k životu,Jeďte zjistit kde se ten flám konal a jistě bez roušky.
Obrázek uživatele jája1
#9251 jája1 28. Březen 2020 - 19:10
Myslím,že rozhodně nejde o udávání.Někteří lidé stále nepochopili vážnost situace.Dnes jsem sledovala Tv pořad o koronaviru v Itálii.Češka, která trvale žije v Římě uvedla,že si tam lidé zpočátku také mysleli, že o nic nejde, až do chvíle, kdy na nákazu zemřeli blízcí lidé. Sami říkají, že tamní opatření přišla pozdě.Snad všichni chceme, aby se vše dostalo do normálu,takže se chovejme zodpovědně nejen k sobě ale i k druhým...A berme vládní nařízení konečně vážně !
Obrázek uživatele Jana Novotná
#9256 Jana Novotná 29. Březen 2020 - 12:10
Zajímavý pohled na problematiku nošení roušek. V jednom textu pranýřuje Chrudimáky redaktor starostových novin Roman Zahrádka. V druhém nabádá k rozumu redaktor Fora24 Pavel Šafr ----- https://novinychrudim.cz/2020/03/27/nelichotive-oznaceni-udavaci-neni-na-miste-alespon-ne-v-tuto-chvili-jde-totiz-o-zivoty-nas-vsech/ ----- https://www.forum24.cz/cesi-si-ochotne-nasazuji-nahubky-i-o-samote-v-lese-z-jara-u-nas-kvete-udavani/?fbclid=IwAR0Eqwh7bvPVFYQC9KYoz6FMmHIwrw41m5Qc792SFG9CNZ0xQVd7upbyMgY
Obrázek uživatele Jokl
#9261 Jokl 30. Březen 2020 - 20:50
To vypadá, že pan redaktor Zahrádka práská spoluobčany. Že se nestydí.