Chrudimské noviny Nošení roušky v přírodě? České nařízení je světovým unikátem ohrožující zdraví občanů

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Nošení roušky v přírodě? České nařízení je světovým unikátem ohrožující zdraví občanů

InPocasi.cz – Pátek a sobota po několika chladných dnech konečně nabídne příjemnější počasí s teplotami i přes 15 °C. Řada lidí tak vyrazí na procházku třeba do lesa nebo parku.

To je sice při současné karanténě možné, ale i při cestě do lesa musíte dle nařízení vlády mít na sobě roušku nebo šátek (viz Vláda ČR, kde se v nařízení píše: vláda zakazuje všem osobám pohyb a pobyt na všech místech mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest).

S ohledem na jejich nedostatek si většina lidí udělala vlastní roušky (ve většině případů z nevhodných materiálů, jako je například bavlna). Roušky z běžně dostupných materiálů vás ovšem před nákazou neochrání, což ukazuje řada studií (např. Cloth masks compared with medical masks). Na druhou stranu se studie shodují na tom, že i tyto roušky snižují množství mikroorganismů (virů), které člověk vydechuje (Testing the Efficacy of Homemade Masks). Jsou na tom ovšem až třikrát hůře než roušky tvořené ze speciálních materiálů. Jejich význam je tak relativně malý.

Roušky z nevhodných materiálů mohou uškodit

Celkově ovšem vědci varují před využíváním roušek z nevhodných materiálů (například bavlna, gáza), protože u lidí naopak mohou zvýšit riziko infekce (BMJ OpenRisk Analysis). V roušce se totiž hromadí značné množství mikroorganismů včetně virů. Pokud následně roušku pravidelně nevyváříte, může se samotná rouška stát zdrojem nákazy. Problematické je i samotné nakládání s rouškou. Pokud na roušku po celodenním používání například sáhnete rukou, viry se vám okamžitě dostanou na ruce a následně můžete infikovat ostatní členy domácnosti.

Využívání roušek z nevhodných materiálů je tak poměrně problematické a hlavně pro běžné lidi, kteří nemají dostatečné znalosti o přenosech a šíření virů, je potenciálně nebezpečné. Z toho důvodu například i Světová zdravotnická organizace v dokumentu o využívání roušek uvádí, že lidé by v žádném případě neměli používat roušky z nevhodných materiálů (například bavlna, gáza).

Většina zemí roušky nepřikazuje

Nedávný výzkum se zaměřil i na to, jak země doporučují svým občanům využívat roušky v současné pandemii (Rational use of face masks in the COVID-19 pandemi...). Většina zemí nosit roušky všem svým občanům nepřikazuje. Hlavně asijské země je vyžadují v místech s vysokou koncentrací lidí (v dopravních prostředcích, centrech měst atd.). Například Čína nevyžaduje nošení roušek, pokud jsou lidé doma, v přírodě nebo pracují v dobře ventilovaných prostorách a nepřišli do styku s nakaženým.



České nařízení v rozporu se studiemi a Světovou zdravotnickou organizací

V současné době je České republika zřejmě jedinou zemí na světě, kde vláda navzdory všem studiím a doporučením Světové zdravotnické organizace vyžaduje po svých občanech, aby nosili roušku i třeba při jízdě vlastním autem nebo při procházce lesem, kde nikdo není (viz Vláda ČR). Tím se navíc ještě více zvyšuje doba, po kterou lidé roušku mají na sobě, a tím i riziko vzniku infekce.

red.

Reklama

Obrázek uživatele hana
#9291 hana 3. Duben 2020 - 0:03
Opravdu si někdo myslí, že budou policajti honit po lese lidi se sundanou rouškou ? Pokud si to nemyslíte, tak tento článek nemá smysl.
Obrázek uživatele platek
#9296 platek 4. Duben 2020 - 20:38
WHO uz mimochodem ty cvoku přehodnotila nošení roušek.