Chrudimské noviny Tisková zpráva: Město pořídí dvě nová elektroauta

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Tisková zpráva: Město pořídí dvě nová elektroauta

Chrudim – Město Chrudim má v plánu aktualizovat svůj vozový park a začít využívat pro své potřeby dva elektromobily neboli automobily na elektrický pohon. Město tak využilo výzvy Národního programu Životní prostředí, který poskytuje dotace na vozidla s nízkými nebo nulovými emisemi. Spolu s elektromobily dotace podpoří také nákup dvou dobíjecích stanic.

Přirozenou obměnu vozového parku musíme beztak čas od času provést. Když už tak činíme, rádi využijeme nabídky ministerstva životního prostředí jít cestou současných technologií. Oba vozy se budou intenzivně pohybovat přímo ve městě, do jeho ovzduší však nebudou vypouštět žádné emise,“ říká starosta města František Pilný (ANO 2011).

Výrobce uvádí dojezdovou vzdálenost tohoto typu vozu přibližně 250 km, což je pro potřeby zaměstnanců městského úřadu naprosto postačující. Dojezdovou vzdálenost však také může průběžně navyšovat rekuperace brzdné energie, kdy se díky regenerativnímu brzdění energie vrací zpět do baterie vozidla.

 

Současně mají v těchto dnech pracovníci Městského úřadu Chrudim možnost si elektromobil vyzkoušet a zvykat si na jeho specifické vlastnosti, a to v provozu během svých běžných pracovních povinností. „Předběžně počítáme s tím, že jeden elektromobil poslouží Odboru investic a také Oddělení správy bytového fondu, jejichž pracovníci se po městě pohybují intenzivně. Druhý vůz bude určen pro úředníky napříč odbory a jejich kratší cesty v rámci naší ORP,“ říká tajemník městského úřadu František Chmelík.

Dočasné užívání vypůjčeného elektromobilu umožnil program Čistá mobilita společnosti Škoda auto, a. s. Jde o vůz Citigoe iV, tedy o stejný typ, jenž bude město pořizovat. Nyní je dotační řízení ve fázi administrace. Město počítá s maximální výší dotace 540 tisíc Kč, na každý vůz by z toho připadlo 250 tisíc Kč, zbylými 40 tisíci Kč by pak dotace přispěla na příslušenství v podobě dvou dobíjecích stanic. Celková pořizovací cena obou vozů i s dobíjecími stanicemi vzejde z výběrového řízení.

red

Reklama

Obrázek uživatele rodacka
#9627 rodacka 2. Říjen 2020 - 9:50
V redakci mají mezery ve vzdělání....DVA NOVÉ auta???????Já bych byla příznivcem-dvě nová auta.....
Obrázek uživatele sokolova
#9628 sokolova 2. Říjen 2020 - 10:40
To se stane, když chcete napsat "dva nové automobily" a pak poslední slovo změníte. Kontrola článku z redakce bohužel přišla opožděně a nestihla chybu napravit dříve, než jste zareagovala. Alespoň jsme se všichni zasmáli.