Chrudimské noviny Píseň chrudimských raperů, v níž kritizují Babiše, vidělo přes milion lidí

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Píseň chrudimských raperů, v níž kritizují Babiše, vidělo přes milion lidí

Chrudim – Současná politická situace v České republice má mnoho kritiků. Hlavou, na niž se snáší kritika nejčastěji, je ta, jež patří ministerskému předsedovi Andreji Babišovi (ANO 2011). Lidem vadí mnohé – Babišova účast na komunistickém teroru v řadách StB, prapodivné dotační postupy, politický marketing. Kritizovat hlavu hnutí ANO 2011 prostřednictvím písně se rozhodli i tajemní a anonymní rapeři z Chrudimě.

Video, které vytvořili, zaznamenalo obrovský úspěch. Milion shlédnutí na nejrůznějších platformách a tisíce sdílení. Chrudimské noviny se autora videa rozhodly vyzpovídat. Odpovědi poskytl pod podmínkou zachování jeho identity v tajnosti.

Píseň se týká premiéra Babiše, proč právě jeho?

To byla spíš shoda náhod. Zalíbil se mi jeden beat a při jeho poslechu mě napadlo toto téma. Začal jsem rýmovat celkem vtipné věci a řekl jsem si, že tohle musím prostě napsat, protože jsem se sám i při té tvorbě nasmál. Určitě to bylo také o tom, že jsem se chtěl nějakým způsobem vyjádřit, jak se často používá termín ,,vypsat".

Vyjmenovává několik jeho nedostatků, který je, podle vás, nejhorší?

Mně osobně vadí ta arogance. Kdo nejde stejným směrem, toho přinejmenším urazí, přesně jako Milošek na hradě.

Čeho chcete svým dílem dosáhnout – otevřít další diskusi, demonstrace, jen pobavit, nebo něco docela jiného?

Jak už jsem psal v názvu písničky, tak slouží pro pobavení. Dle komentářů na sociálních sítích věřím, že se to povedlo. Ale často se objevovali komentáře: ,,Vtipné, ale vlastně smutné." Ono když si lidé uvědomili, že je to vlastně pravda, jaká je situace v této zemi, tak jim to přišlo k pláči. Na jednu stranu je to pro pobavení, na druhou pro uvědomění.

Překvapil vás úspěch, jaký vaše píseň má?

Na všech kanálech je za jeden týden přes milion shlédnutí, takže mě dosah mile překvapil. Hlavně z toho důvodu, že jsme to dělali na koleni. Bylo to všechno takový spontánní. Složil jsem text, zarapoval ho kamarádům, kterým se to moc líbilo. Ptali se mě: ,,Kdy natočíme klip?" A už to jelo, sehnal jsem k tomu potřebné věci. Vymaloval garáž a za pár dní jsme točili. Neskutečně jsme se u toho nasmáli a máme vzpomínku na celý život. Jak říká kamarád, ,,nejlepší věci vznikají punkově". Tím bych chtěl poděkovat všem, co se na natáčení podíleli, neboť každý přidal kousek do těsta, a proto se to video tak povedlo.

Dostali jste i reakce od nějakých politiků, veřejně známých osobností?

Z politiků, ani veřejně známých osobností se nikdo neozval, i když vím, že video viděli a nasmáli se u toho. Spousta přátel mi psala, poslal jsem to tomu a tomu, psal mi to a to. Byl to hroznej kolotoč, lidé to sdíleli všude.

Plánujete pokračovat?

Uvidíme, písní bych měl na dvě alba. Jsou ale odlišné, než píseň ,,Hříše ANO pana Hrabiše". Mám strach, aby si mě lidé nezaškatulkovali za politického rappera. To není můj směr.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele honza
#9644 honza 13. Říjen 2020 - 8:37
rap vůbec nemusím, ale toto je skvělé. Jednou bych chtěl potkat živého voliče ANO.Inu, vox populi, vox dei....
Obrázek uživatele Jana Novotná
#9647 Jana Novotná 14. Říjen 2020 - 16:56
honza: rap vůbec nemusím, ale toto je skvělé. Jednou bych chtěl potkat živého voliče ANO.Inu, vox populi, vox dei....
Potkat voliče Ano? V Chrudimi jednoduché. Od starosty Pilného, přes doktora Kasala, pokrývače Koblasu, promítač Axmana, výtvarníka Herbsta až třeba k pojišťovákovi Škorpíkovi. Ty všechny lze na našich ulicích potkat. A až je potkáte, tak myslete na to, že právě oni drží Babiše v sedle. A jak tak poslouchám lidi kolem, všichni jsou na ně zvědaví, jak budou příští rok tvrdit, že s Babišem nesouhlasili, že proti němu bojovali uvnitř ANO atd. To až se zase budou cpát jako správní prospěcháři někam jinam - tam, kde to cinká.