Chrudimské noviny V žebříčku měst řazených dle kvality života si Chrudim pohoršila

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

V žebříčku měst řazených dle kvality života si Chrudim pohoršila

Chrudim – Web aktualne.cz zveřejnil tabulku měst, která seřadil podle toho, jak kvalitní život v nich lidé žijí. Takzvaný „index kvality života“ porovnává celkem 29 ukazatelů, které vyjadřují mimo jiné úroveň zdraví, prostředí a také třeba dostupnost zdravotní péče. Chrudim si oproti loňskému roku pohoršila, přeskočilo ji i nedaleké Hlinsko.

Redakce Chrudimských novin oslovila nejužší vedení města, aby se k datům vyjádřilo. Starosta a všichni místostarostové dostali příležitost okomentovat, proč druhé největší město Pardubického kraje pod jejich kuratelou podle aktualne.cz příliš nevzkvétá.

Udělám si rešerši proč. Zkusíme prověřit data,“ sdělil starosta František Pilný (ANO 2011).

Místostarosta Pavel Štěpánek (Piráti) byl podstatně sdílnější. Odpověď na to není jednoduchá a bez konkrétnějších dat a znalosti metodiky jejich sběru a výpočtu jednotlivých koeficientů by odrážela spíše pocity než fakta,“ říká Štěpánek a trefuje hřebíček na hlavičku. Konkrétní vstupy, z nichž novináři z webu aktualne.cz vytvořili tabulku, skutečně známé nejsou.

Podíváme-li se ještě o rok zpátky, kdy projekt začal, byla Chrudim na 100. místě – koeficient 4,9 (Hlinsko 73. – koeficient 5,4). V následujícím roce Chrudim poskočila o 14 pozic nahoru a obsadila 86. místo – koeficient 5,1 (Hlinsko 75. – koeficient 5,3). Letos Chrudim mírně o 6 pozic spadla na 92. místo – koeficient 4,8 (Hlinsko o 8 pozic poskočilo nahoru na 67. místo – koeficient 5,2). Z těchto čísel je patrné, že Chrudim nikdy neměla lepší hodnocení než Hlinsko, a zatímco v roce 2018 byl rozdíl mezi námi 27 míst, letos je to 25. Rozdíl je tedy srovnatelný a nijak nevybočuje. Nelze opomenout, že tři sledované roky jsou na vyvozování nějakých trendů stále málo,“ píše dále místostarosta Štěpánek.

Porovnám-li tři sledované indexy pro Chrudim, tak

Zdraví a životní prostředí – 2018 = 4,7 – 2019 = 6,2 – 2020 = 5,7

Materiální zabezpečení a vzdělání – 2018 = 5,3 – 2019 = 5,4 – 2020 = 5,1

Vztahy a služby – 2018 = 3,4 – 2019 = 3,6 – 2020 = 3,8

Z toho se dá číst, že ke zhoršení vůči startovnímu roku došlo v oblasti materiálního zabezpečení a vzdělání. Druhé dvě oblasti jsou na tom lépe, nicméně v oblasti zdraví a životního prostředí jsme si pohoršili vůči roku 2019, kde byl koeficient velmi příznivý. Co toto kolísání způsobuje, by bylo na další rozbory jednotlivých ukazatelů, které nemám nyní k dispozici. Děkuji však za dotaz a pokusím se data, včetně metodiky jejich sběru a přepočtu na dané koeficienty od Aktualne.cz získat a podrobit hlubšímu rozboru,“ uzavírá Pavel Štěpánek.

Neznám metodiku sestavování řebříčku, jen mohu říci, že to odporuje mým zkušenostem, kdy kolem sebe vidím hodně lidí, co se do Chrudimi stěhují, a to jak z Prahy, z Moravy, tak i ze zahraničí. Chrudim má velmi výhodnou lokaci, kdy je jak blízko do přírody, CHKO Železné hory, tak do práce, na Pardubicku a Královéhradecku je velmi nízká nezaměstnanost. Nadto je Chrudim krásné historické město a ani do Prahy není příliš daleko. I já jsem se takto rozhodoval, když jsem se před lety rozmýšlel, po návratu z ciziny, kde se usadím,“ píše místostarosta Aleš Nuvář (Piráti).

Místostarosta Petr Lichtenberg (Chrudimáci) reakci nezaslal.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Jokl
#9685 Jokl 2. Listopad 2020 - 9:53
Tak Franta, jako vždy, když neví a to je téměř vždy, bude prověřovat data. Oni už se novináři znovu nezeptají, tak je z toho venku. Pirát Štěpánek rozjel svoji vyřídilku, moc tomu co říká, nerozumím a myslím, že ani on. Druhý Pirát Nunvář v tom má jasno. Do Chrudimi se stěhují lidi až ze zahraničí, tak je tu dobře. Navíc se zde rozhodl žít po návratu z ciziny on sám také, tak není o čem mluvit. Proč se z té ciziny vrátil, už raději nerozvádí. Vousáč Lichtenberg tradičně mlčí, ví, že tak mu to tak nejlépe sluší.
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#9686 Chrudim Ák 2. Listopad 2020 - 17:32
chcípe nám tady v tech Aténách pes
Obrázek uživatele emik
#9691 emik 3. Listopad 2020 - 12:22
Jokl: Tak Franta, jako vždy, když neví a to je téměř vždy, bude prověřovat data. Oni už se novináři znovu nezeptají, tak je z toho venku. Pirát Štěpánek rozjel svoji vyřídilku, moc tomu co říká, nerozumím a myslím, že ani on. Druhý Pirát Nunvář v tom má jasno. Do Chrudimi se stěhují lidi až ze zahraničí, tak je tu dobře. Navíc se zde rozhodl žít po návratu z ciziny on sám také, tak není o čem mluvit. Proč se z té ciziny vrátil, už raději nerozvádí. Vousáč Lichtenberg tradičně mlčí, ví, že tak mu to tak nejlépe sluší.
Ono opravdu nejde dělat závěry z nějakého rádobyvědeckého žebříčku. Kdysi jsem takhle viděl žebříček stresovosti zaměstnání, který dělali u večerního kafe a v hlubokém zamyšlení, aby měli článek. Ono je to o názoru a váhách jednotlivých kategorií. Mě se tady až na dopravu, parkování a chíplé centrum líbí.