Chrudimské noviny Ukázková arogance mocných v Píšťověch

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Ukázková arogance mocných v Píšťověch

Chrudim – O tom, že ve městě stále někteří obyvatelé nemají přístup k nezávadné pitné vodě z vodovodu, ví málokdo. V 21. století by se přípojka k vodovodnímu řadu zdála být samozřejmostí stejně jako kanalizace nebo rozvody elektřiny. Přesto se najdou místa, která ani po několikaletém boji s úředním a politickým šimlem nemají k tomuto „luxusu“ přístup.

Jak se žije v Chrudimi pod novým starostou Pilným? No asi jako ve dvacátých letech, ale v minulém století. Tento muž nám hodně znepříjemnil život a bydlení na tomto konci našeho města,“ říká Ladislava Rehortová z Píšťov. „Pro něho vůbec ne prioritou voda pro občany nebo veřejné osvětlení. Ale na jiné akce peníze jsou. Nejhorší je, že mi neodpovídá na emaily. Teď tedy konečně odpověděl, ale jde pouze o částečnou odpověď, na níž jsem čekala od června. Zrovna tak neodpovídá Petr Pecina, šéf odboru investic. Už jsem ho asi čtyřikrát žádala o odpověď,“ zlobí se obyvatelka Píšťov.


„My jsme si tady postavili v akci Z zadarmo čekárnu a tu nám město zbouralo místo toho, aby ji opravilo. Při té příležitosti záhadně zmizel sloup s jediným veřejným osvětlením, které tady bylo asi 70 let. Nehoráznost a drzost. To bylo někdy koncem května, začátkem června. Od té doby jsem se pídila, kdo to nařídil, Starosta se se mnou vůbec nebavil, tak jsem psala na ČEZ, na kraj, policii, pak jsem se dostala na technické služby Chrudim. Ředitel Zdeněk Kolář mi odpověděl, že to je záležitost investic, a tak jsem napsala Petru Pecinovi. Do dneška nemám odpověď. Je to sprosťárna. Napsala jsem stížnost na starostu na MěÚ, což vyřizuje paní Půlpánová, a ta to předala starostovi k vyřízení, ten to zase dal tajemníku Františku Chmelíkovi. Stále neznám odpověď, proč čekárnu zbourali a proč ji neopravili. Neznám odpověď, proč záhadně s čekárnou zmizelo jediné veřejné osvětlení,“ popisuje Rehortová jeden z problémů, který obyvatele této místní části trápí.

Stejně tak neznám odpověď, proč celá ulice Obce Ležáků má vodu a proč konec, což jsme my /Rehortová, Meduna, Kazda, Prostřední Josef a Prostřední Radek/, vodu nemáme. Dříve jsme byli Pišťovy a za silnicí v Pišťovech mají vodu i veřejné osvětlení. Přejmenovali nás na ulici Obce Ležáků a nemáme nic. Byla jsem také v Muzeu, když tam tvořili Desatero pro Chrudim, kde si určitá skupina vytvořila program, co se bude v Chrudimi dělat. To byla fraška,“ zlobí se Ladislava Rehortová.


„Předala jsem Františku Pilnému žádost o vodovodní řad k našim nemovitostem asi 17. dubna 2019 a do dnešní dne nic. Pod žádostí bylo 19 podpisů. Lidi jsou naštvaný, ale žádné dovolání. Nad starostu není, jak mi odepsali z kraje,“ říká seniorka.


Já už tyto problémy řešila s bývalým starostou Petrem Řezníčkem, ale to byla také kapitola sama pro sebe. Chodila jsem za ním asi 11 let. Ale nikdy neudělal zápis, tak nemám nic v ruce. Chtěla jsem, aby nám město dalo veřejné osvětlení od kasáren, ale že nám toto vedení sebere toto jediné světlo, které tu bylo, tomu nikdo nevěří. Také jsme chtěli chodník od kasáren na konec ulice. Celé roky nic, nic, nic,“ uzavírá smutné zkušenosti s arogancí mocných Ladislava Rehortová.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele karel1
#9730 karel1 24. Listopad 2020 - 14:41
Zkuste pořádat třeba o Havlovi lavičky za několik milionů a uvidíte,že se peníze najdou a možní k nim udělají i veřejné osvětlení. Na blbosti totiž tady peníze jsou vždy. Bohužel a ne pro lidi.
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#9732 Chrudim Ák 25. Listopad 2020 - 10:30
karel1: Zkuste pořádat třeba o Havlovi lavičky za několik milionů a uvidíte,že se peníze najdou a možní k nim udělají i veřejné osvětlení. Na blbosti totiž tady peníze jsou vždy. Bohužel a ne pro lidi.
bejt nalitej ve 23:47 se dá pochopit, ale bejt nalitej ve 14:41??
Obrázek uživatele Karel7
#9733 Karel7 25. Listopad 2020 - 20:35
Chrudim Ák: bejt nalitej ve 23:47 se dá pochopit, ale bejt nalitej ve 14:41??
Opilec se dokáže z opice do rána vyspat. Hloupý hulvát se nezmění, že?!
Obrázek uživatele emik
#9740 emik 26. Listopad 2020 - 18:04
Chrudim Ák: bejt nalitej ve 23:47 se dá pochopit, ale bejt nalitej ve 14:41??
Psát neumí, ale pravdu má.
Obrázek uživatele rypouš
#9741 rypouš 27. Listopad 2020 - 8:49
je prostě nad slunce jasné, koho příště volit a koho ne.Není slovo starosta od slova starat se?